Aki a húsevő létről a vegetáriánus létre tér át, annak átmeneti ételnek kiváló megoldás lehet a rántott szejtán. Nagyon finom és rántott gombára emlékeztető íze van. Nagyon jó húshelyettesítő, húspótló megoldás.
Ezt a rántott szejtánt már közel egy éve készítettem, olajban sütöttem, most már a kókuszzsírt részesíteném előnyben. Ez a recept megtalálható másik gasztroblogomon is, lehet, hogy már találkoztál is vele (?).
Laktató, olcsó, vegetáriánus, kisfiamnak és férjemnek is ízlett. A szejtán másik neve „búzahús”. Hús helyettesítésére használják, de szerintem ebben a formában finomabb, mint a tofu.
Hozzávalók:
búzasikér, fűszerek (vegamix, petrezselyem,…. + ízlés szerint), víz, tengeri só (+ egy tényleg csak icinykepicinyke csipet sütőpor, szinte lehelletnyi – de ez akár kihagyható – ez arra kell, hogy ne legyen tömör, de el sem szabad túlozni, mert akkor nagyon lyukacsos-szivacsos lesz.)
Alapanyag: a búzasikér
Elkészítés:
A porhoz hozzákeverjük a fűszereket (jó erősen fűszerezzük).
A fűszeres búzahúsport meleg vízzel összekeverjük, így „gumiszerű” massza lesz.
Cipókat formálunk belőle, és minimum 10 percig pihentetjük.
Látszik is, hogy jól bevegamixeltem, megfűszerszámoztam 🙂
Forrásban lévő szintén jól befűszerezett vízbe dobva megfőzzük. Ha feljött a víz tetejére, kiszedjük és felszeleteljük.
Tovább főzzük kb. 10 percig. Ilyen lesz belőle:
Kihűlés után ugyanúgy bánhatunk vele, mint a hússal. Panírozzuk, forró olajban (de még jobb: kókuszzsírban) kirántjuk. (Már nem szeretek olajban sütni, mert az olaj hevítése közben mérgező/rákkeltő anyagok keletkeznek, főként a többször hevített olajaknál, úgyhogy én mostanában a kókuszzsírt használom (ha sütök egyáltalán))
Jópár szelet lett belőle:
Jó étvágyat!
***
Te már készítettél rántott szejtánt? Vagy valami mást búzasikérből?