Ribizliszörp xilittel






Creativiky finom szörp receptjét olvashatjátok, ami bizony cukor nélkül készült, és ennek egészségünk és a fogaink is rendkívül örülhetnek.

“Többen leírták már a xilites bodzaszörp receptjét (legutoljára Nóra a fittnok.hu (http://www.fittnok.hu/bodzaszorp-egeszsegesen-cukor-nelkul) oldalon). Gondoltam, ha bodzaszörpöt lehet, miért ne lehetne gyümölcsökből is kipróbálni.

Amíg ezen gondolkodtam, egy kedves ismerősöm említette nekem, hogy ő lekvárt is xilittel tesz el: egy nagy zsák gyümölcshöz egy bögre xilitet ad, és megfőzi. Melegen üvegbe teszi, dunsztolja, és tavaszig eláll a szekrényben.

Na ekkor már biztos voltam benne, hogy én is ki fogom próbálni! Éppen ribizliszezon volt.

Vettem egy nagy tál ribizlit, lecsupaszítottam a zöld fürtökről, és egy nagy tálba öntöttem. Óvatosan kezdtem neki a dolognak: Nekem ritkán van időm ennyit foglalkozni valamivel, mint amennyit erre a ribizlire fordítottam, hát ne vesszen kárba az egész. Így a nagy részét (kb 6 kilót) a hagyományos módon (kiló gyümölcshöz kiló cukor) becukroztam, és állni hagytam. De a kisebbik részével elkezdtem a Nagy Kísérletet.

Másfél kiló ribizlihez 10 dkg xillitet tettem. A kezemmel összenyomkodtam, hogy a bogyók nagy része  kipukkadjon, majd egy ritkább szövésű pamuttextílián átnyomodtam. A leszűrt levet megkóstoltam: Ha megmarad, ez lesz a legfinomabb szörpöm, amit valaha csináltam.

Jól kimostam az üvegeket, ki is főztem őket, aztán felforraltam a szörpöt is, és a még meleg, de száraz üvegekbe töltöttem. Ráhúztam a fedelet, és jól betakargattam.

Harmadnapra kihűlt. És még nem forr meg! És azóta eltelt két hét, és még mindig nyugodtan csücsül az üvegében. Majd egy jó hónap múlva felbontom az egyiket, és megkóstolom…

A „szűrőben” maradt gyümölcshúsból lekvárt főztem: felforraltam, és mivel nagyon savanyú volt, tettem hozzá még egy kis steviát (20 csöppet), aztán ezt is dunsztba tettem. Még ez is egyben van…

Majd még beszámolok a kísérlet további haladásáról…”

A cikk tőle származik: Creativiky – www.creativiky.hu




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

One Response to “Ribizliszörp xilittel”

  1. Gönczy Hajnalka szerint:

    Kedves Nóri! A nyáron, a tüske nélküli fekete szederből készítettünk ivólevet,úgy hogy gy.centrifugán leszűrtük(mikroszűrő a magokat teljesen kiszűrte)sűrű rostos levet kaptunk amit 100%-os almalével ihatóvá hígitottunk. A xilitre allergizálunk ,a stevia nekem túlságosan édes.

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezd a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM