Ropogós magkenyér (glutén- és élesztőmentes sült kréker)






Szoktam aszalt, nyers krékert is készíteni, szeretem is őket, de mégis hiányzik valami belőlük, amitől azt mondom, hogy akár folyamatosan, hétről hétre, napról napra is tudnám fogyasztani.

Szeretem a ropogós dolgokat, ezért megpróbáltam ugyanazt kivitelezni, csak nem aszalva, hanem sütőben megsütve.

Az eredmény: hmmmm…. fenséges! 🙂

Akár ropi, akár pogácsa helyettesítő is lehet. Finom sajtos ízt az inaktív sörélesztő pehely ad neki, mely a harmónikus ízvilág megteremtése mellett értékes tápanyagokat is tartalmaz, úgyhogy semmiképpen nem ajánlatos kihagyni belőle.

A mennyiségeket ad hoc módra tettem egy edénybe, de nem is érdekes. A lényeg, hogy annyi őrölt lenmag legyen benne, amennyi majd összetartja, egyébként tetszés szerint variálható a hozzávalók mennyisége. Az ízesítésnek szánt sóból és sörélesztő pehelyből természetesen kevesebbet teszünk, ízlés szerint.

Hozzávalók: mandulaliszt (mandulatejből megmaradt, megszárított és kávédarálóban megőrölt őrlemény, amit folyamatosan elrakok), szőlőmag őrlemény, egész napraforgómag, egész tökmag, egész szezámmag, őrölt szezámmag, egész lenmag, őrölt lenmag (nálam arany lenmag – de barnából is lehet természetesen), himalaya só, inaktív sörélesztő pehely, csipet foszfátmentes bio sütőpor.

Elkészítés: Az összes magot és magőrleményt egy tálba teszem, megsózom, és ízesítem inaktív sörélesztő pehellyel, sütőporral majd annyi vizet adok hozzá, amennyi ahhoz elég, hogy kenhető massza legyen.

Ezt a kenhető masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítom, majd enyhe pirulásig sütöm. Frissen a legfinomabb. 🙂

Bármiféle kencével, pl. avokádókrémmel megkenve, csírákkal körítve szuper eledel.

Jó étvágyat! 🙂

Még szárazon, az alapanyagok összekeverve:

sultkreker500-1

Nedvesen a tepsibe simítva:

sultkreker500-2

És a végeredmény:

sultkreker500-3




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

3 hozzászólás to “Ropogós magkenyér (glutén- és élesztőmentes sült kréker)”

  1. Oláhné Nyeste Zsuzsanna szerint:

    Nóra!Liszt és gluténérzékeny vagyok.Érdekelne mi az a inaktív sörélesztő pehely? Ezzel lehet helyettesíteni a hagyományos élesztőt?Hol kapható?,Köszönöm a válaszodat.Zsuzsa.

  2. Vámosi Nóra szerint:

    Kedves Zsuzsa!
    Az inaktív sörélesztő pelyhet az íze miatt használom, sajtos ízt ad az ételeknek, plusz egy jó B12 vitamin forrás vegetáriánusoknak. A hagyományos élesztőt nem helyettesíti, mert nem kel meg az általa készített pl. kenyér, ezért is a neve: inaktív. Bioboltokban kapható. De úgy tudom, hogy a lisztérzékenyek nem fogyaszthatják, bár nem vagyok benne teljesen biztos, de érdemes utánanézni.

  3. Noémi szerint:

    Szia Nóra!Hány fokon és meddig süssem a krékert? Szerinted hűtés nélkül meddig áll el? Nyaralásra vinnénk 🙂

Szólj hozzá, mondd el véleményed!