Szoktam aszalt, nyers krékert is készíteni, szeretem is őket, de mégis hiányzik valami belőlük, amitől azt mondom, hogy akár folyamatosan, hétről hétre, napról napra is tudnám fogyasztani.
Szeretem a ropogós dolgokat, ezért megpróbáltam ugyanazt kivitelezni, csak nem aszalva, hanem sütőben megsütve.
Az eredmény: hmmmm…. fenséges! 🙂
Akár ropi, akár pogácsa helyettesítő is lehet. Finom sajtos ízt az inaktív sörélesztő pehely ad neki, mely a harmónikus ízvilág megteremtése mellett értékes tápanyagokat is tartalmaz, úgyhogy semmiképpen nem ajánlatos kihagyni belőle.
A mennyiségeket ad hoc módra tettem egy edénybe, de nem is érdekes. A lényeg, hogy annyi őrölt lenmag legyen benne, amennyi majd összetartja, egyébként tetszés szerint variálható a hozzávalók mennyisége. Az ízesítésnek szánt sóból és sörélesztő pehelyből természetesen kevesebbet teszünk, ízlés szerint.
Hozzávalók: mandulaliszt (mandulatejből megmaradt, megszárított és kávédarálóban megőrölt őrlemény, amit folyamatosan elrakok), szőlőmag őrlemény, egész napraforgómag, egész tökmag, egész szezámmag, őrölt szezámmag, egész lenmag, őrölt lenmag (nálam arany lenmag – de barnából is lehet természetesen), himalaya só, inaktív sörélesztő pehely, csipet foszfátmentes bio sütőpor.
Elkészítés: Az összes magot és magőrleményt egy tálba teszem, megsózom, és ízesítem inaktív sörélesztő pehellyel, sütőporral majd annyi vizet adok hozzá, amennyi ahhoz elég, hogy kenhető massza legyen.
Ezt a kenhető masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítom, majd enyhe pirulásig sütöm. Frissen a legfinomabb. 🙂
Bármiféle kencével, pl. avokádókrémmel megkenve, csírákkal körítve szuper eledel.
Jó étvágyat! 🙂
Még szárazon, az alapanyagok összekeverve:
Nedvesen a tepsibe simítva:
És a végeredmény:
Nóra!Liszt és gluténérzékeny vagyok.Érdekelne mi az a inaktív sörélesztő pehely? Ezzel lehet helyettesíteni a hagyományos élesztőt?Hol kapható?,Köszönöm a válaszodat.Zsuzsa.
Kedves Zsuzsa!
Az inaktív sörélesztő pelyhet az íze miatt használom, sajtos ízt ad az ételeknek, plusz egy jó B12 vitamin forrás vegetáriánusoknak. A hagyományos élesztőt nem helyettesíti, mert nem kel meg az általa készített pl. kenyér, ezért is a neve: inaktív. Bioboltokban kapható. De úgy tudom, hogy a lisztérzékenyek nem fogyaszthatják, bár nem vagyok benne teljesen biztos, de érdemes utánanézni.
Szia Nóra!Hány fokon és meddig süssem a krékert? Szerinted hűtés nélkül meddig áll el? Nyaralásra vinnénk 🙂