Sárgarépás-lenmagos kréker






Mi is ez a sárgarépás kréker? Egy sós aszalvány, mely sárgarépából és magokból készült.

A nyers ételeket evők “kenyérként” használják, erre lehet tenni különféle növényi pástétomokat, csírákat, zöldségeket.

Ez az első sós krékerem volt, és nagyon jól sikerült. Bátran elmondhatom, nálam tudja a kenyeret helyettesíteni.

Egyszerű az elkészítése, csak egy aszalógép szükséges hozzá. Ha nincs, sebaj, sütőben is megaszalható, úgy, hogy alacsony hőmérsékletre állítod, és ujjnyira nyitva hagyod az ajtaját, hogy a keletkező nedvesség el tudjon párologni. Az alábbi mennyiségből nekem kb. 2 aszalótálcányi lett, de annak megfelelően tudod variálni a mennyiségeket, amennyit szeretnél készíteni.

Nézzük akkor, miből is áll össze:

1-2 sárgarépa, 1 csésze lenmag, fél vöröshagyma, kis petrezselyemzöld, himalaya só, kis marék napraforgómag, kis marék tökmag, kis víz

Elkészítés:

A sárgarépát, vöröshagymát, petrezselyemzöldet aprítógépben morzsásra aprítjuk, majd egy tálba tesszük. A napraforgómagot, tökmagot is apró darabkákra aprítjuk az aprítógépben, hozzákeverjük az aprított zöldségekhez. Megsózzuk. Egy kis lenmagot szórunk bele, a többit pedig kávédarálón megdaráljuk. Ehhez annyi vizet adunk, hogy sűrűbb masszává álljon össze. A megáztatott őrölt lenmagot a vízzel összekeverve kicsit állni hagyjuk (10-15 perc), majd összekeverjük a zöldségekkel.

Aszalógépre terítjük (én sütőpapírt helyeztem alá), majd elkezdjük aszalni. Ha kissé már megszikkadt, bevágjuk, hogy hol szeretnénk majd eltörni, és tovább aszaljuk. Mikor elválik a sütőpapírtól, elvághatod, és leszedheted róla, és sütőpapír nélkül aszald egészen addig, míg teljesen ki nem szárad. Menet közben megforgathatod.

Ha nedvesség marad benne, hamarabb megromlik.

Tárolása: fémdobozban, nedvességtől elzárt helyen – így sokáig eláll.

Próbáld ki, répa helyett akár más zöldséggel, pl. cukkinivel, padlizsánnal, céklával, vagy variáld ezeket nyugodtan.

Jó étvágyat!

Még aszalás előtt így nézett ki!




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

7 hozzászólás to “Sárgarépás-lenmagos kréker”

  1. […] cukkinin csírákkal a tetején fogyasztottam, de krékerre is kenhető, vagy pászkára, vagy bármilyen […]

  2. […] megmaradt pépet felhasználhatod aszaláshoz, krékerek […]

  3. sisi szerint:

    Ha répa mellé zellert is rakok lehet baja tőle?

  4. Baja semmi nem lesz, csak ízre vigyázz, nehogy túl kesernyés legyen. Bármi zöldséget rakhatsz bele aprítva.

  5. sisi szerint:

    köszönöm 🙂

  6. Horváth Katalin szerint:

    Nagyon jónak tűnik ez a recepted is és szeretném minél hamarabb kipróbálni.Sajnos aszalógépem nincs.így azt szeretném megkérdezni,hogy szerinted hány fokra állítsam be a sütőt illetve,hogy légkeverésesen használjam e vagy más módon?Válaszodat köszönöm!!!

  7. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

    Legalacsonyabb hőfok, résnyire ajtó kitámasztva.
    Hogy légkeverésesen jobb-e, nem tudom. Talán úgy jobban szárad, nem??? Ehhez sajnos nem értek. 🙂

Szólj hozzá, mondd el véleményed!