Sárgarépás-lenmagos kréker






Mi is ez a sárgarépás kréker? Egy sós aszalvány, mely sárgarépából és magokból készült.

A nyers ételeket evők „kenyérként” használják, erre lehet tenni különféle növényi pástétomokat, csírákat, zöldségeket.

Ez az első sós krékerem volt, és nagyon jól sikerült. Bátran elmondhatom, nálam tudja a kenyeret helyettesíteni.

Egyszerű az elkészítése, csak egy aszalógép szükséges hozzá. Ha nincs, sebaj, sütőben is megaszalható, úgy, hogy alacsony hőmérsékletre állítod, és ujjnyira nyitva hagyod az ajtaját, hogy a keletkező nedvesség el tudjon párologni. Az alábbi mennyiségből nekem kb. 2 aszalótálcányi lett, de annak megfelelően tudod variálni a mennyiségeket, amennyit szeretnél készíteni.

Nézzük akkor, miből is áll össze:

1-2 sárgarépa, 1 csésze lenmag, fél vöröshagyma, kis petrezselyemzöld, himalaya só, kis marék napraforgómag, kis marék tökmag, kis víz

Elkészítés:

A sárgarépát, vöröshagymát, petrezselyemzöldet aprítógépben morzsásra aprítjuk, majd egy tálba tesszük. A napraforgómagot, tökmagot is apró darabkákra aprítjuk az aprítógépben, hozzákeverjük az aprított zöldségekhez. Megsózzuk. Egy kis lenmagot szórunk bele, a többit pedig kávédarálón megdaráljuk. Ehhez annyi vizet adunk, hogy sűrűbb masszává álljon össze. A megáztatott őrölt lenmagot a vízzel összekeverve kicsit állni hagyjuk (10-15 perc), majd összekeverjük a zöldségekkel.

Aszalógépre terítjük (én sütőpapírt helyeztem alá), majd elkezdjük aszalni. Ha kissé már megszikkadt, bevágjuk, hogy hol szeretnénk majd eltörni, és tovább aszaljuk. Mikor elválik a sütőpapírtól, elvághatod, és leszedheted róla, és sütőpapír nélkül aszald egészen addig, míg teljesen ki nem szárad. Menet közben megforgathatod.

Ha nedvesség marad benne, hamarabb megromlik.

Tárolása: fémdobozban, nedvességtől elzárt helyen – így sokáig eláll.

Próbáld ki, répa helyett akár más zöldséggel, pl. cukkinivel, padlizsánnal, céklával, vagy variáld ezeket nyugodtan.

Jó étvágyat!

Még aszalás előtt így nézett ki!




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

7 hozzászólás to “Sárgarépás-lenmagos kréker”

  1. […] cukkinin csírákkal a tetején fogyasztottam, de krékerre is kenhető, vagy pászkára, vagy bármilyen […]

  2. […] megmaradt pépet felhasználhatod aszaláshoz, krékerek […]

  3. sisi szerint:

    Ha répa mellé zellert is rakok lehet baja tőle?

  4. Baja semmi nem lesz, csak ízre vigyázz, nehogy túl kesernyés legyen. Bármi zöldséget rakhatsz bele aprítva.

  5. sisi szerint:

    köszönöm 🙂

  6. Horváth Katalin szerint:

    Nagyon jónak tűnik ez a recepted is és szeretném minél hamarabb kipróbálni.Sajnos aszalógépem nincs.így azt szeretném megkérdezni,hogy szerinted hány fokra állítsam be a sütőt illetve,hogy légkeverésesen használjam e vagy más módon?Válaszodat köszönöm!!!

  7. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

    Legalacsonyabb hőfok, résnyire ajtó kitámasztva.
    Hogy légkeverésesen jobb-e, nem tudom. Talán úgy jobban szárad, nem??? Ehhez sajnos nem értek. 🙂

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezd a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM