Segítség! Puffadok!






Azaz mi okozhat puffadást? Biztos vagyok abban, hogy az emberek több, mint 90 %-a valamilyen mértékben küzd puffadással, puffadási tünetekkel.

Sokszor egyéni problémának gondoljuk ezt, és belenyugszunk, pedig a puffadás a táplálkozásra való odafigyeléssel nagyban orvosolható.

Így a puffadással járó egyéb kellemetlen tüneteket is magad mögött tudhatod, ha tudatában vagy annak, hogy mi is okozhat puffadást.

Nézzük csak:

Először is, ha nem rágjuk meg alaposan az elfogyasztott táplálékot. Erről már volt szó ebben a cikkben: Lassan rágj, tovább élsz.

– Ha a gyomorban erjedés következik be: pl. egy étkezésen belül, vagy étkezés után rövid idővel fogyasztunk együtt zöldséget és gyümölcsöt (ezek más-más kémhatásúak, ezért a gyomorban megerjesztik egymást)

– A fenti mondat nemcsak zöldségek-gyümölcsök esetére igaz, hanem ajánlatos, hogy étkezéstől számított másfél órán belül ne együnk és ne igyunk semmit. Kb. ennyi időre, azaz másfél órára van szükség ahhoz, hogy a gyomor kiürüljön. Persze jobb, ha esetleg még ennél is kicsit több idő telik el. Sokszor fordul elő az is, hogy a finomított ételek összetapadva elzárják az utat, a gyomor hiába végezte el a feladatát, a táplálék nem tud továbbhaladni az emésztőcsatornán (vagy csak lassan)

– A gyomorirritáló fűszerek szintén puffadást okozhatnak egyeseknél: pl. feketebors, fehérbors, fahéj, szerecsendió, ecetek (és ezzel előállított termékek pl. mustár, torna, majonéz), gyömbér, erős paprika, chili, szegfűszeg.

– Az olajban dinsztelt hagyma is nagy megterhelés a gyomornak, szintén erjedés lép fel, eredménye: puffadás, gázosodás.

– Ha az alábbiak közül együtt (legalább kettőt) alkalmazzuk az alábbi élelmiszereket: tej, tojás, cukor.

Ha nem főzzük meg alaposan a gabonaféléket (a bonyolult felépítésű keményítőlánc igényli a hőkezelést az emészthetőség érdekében) és a hüvelyeseket (a fehérjebontást gátló enzim, a tripszin inhibitor miatt szükséges az áztatás és kellő ideig történő főzés).

Étkezés közben, vagy étkezés végén iszunk. Ezzel felhígítjuk a gyomorsavat, vele együtt a félig megemésztett táplálékot. Ilyenkor annak érdekében, hogy a gyomor megkönnyítse saját feladatát, először a folyadékot fogja felszívni, a táplálék pedig addig várakozásra kényszerül a 39-40 fokos belső hőmérsékletben erjedésnek, rothadásnak indul. Eredmény: hát, azt hiszem, kitaláltad: puffadás.

A cikk az alábbi forrás alapján készült: Legyen néktek eledelül (Az emberiség eredeti étrendje) I. rész – Reggeli gyümölcsös gabonaételek (Oltalom Alapítvány 2003.)

Neked vannak tapasztalataid a témában? Milyen élelmiszerek lehetnek még puffadást keltőek?




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezd a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM