
Alacsony kalóriatartalmú, fogyókúrázók számára is ideális leves. Krémes, finom, nőies étel. Rendkívül hamar elkészíthető, azoknak is ajánlható, akik csak kevés időt tudnak a konyhában időzni, hogy összehozzanak valami egészséges ebédet. A spárga ugyan nem a legolcsóbb zöldségek közé tartozik, de érdemes vele próbálkozni.
A leves zöld spárgából készült, fehér spárgából érdemes nagyon zsengét választani, mert az gyakrabban lehet fás.
Hozzávalók (kb. 4 személy részére):
1 csokor zöld spárga (kb. 500 gramm, fehér spárgából is készíthető természetesen), kis olaj, víz, tengeri só, 3 evőkanál liszt, fél gerezd fokhagyma, kis tej (tejszínnel krémesebb, viszont kalória tartalma is magasabb), kis petrezselyemzöld.
Elkészítés:
A zöld spárgákat jól megmossuk, levágjuk a fás végét, majd feldaraboljuk. Kis víz hozzáadásával fedő alatt megpároljuk enyhén sós vízben. Ne főzzük túl sokáig, egyrészt vitamintartalmát is tönkreteszi az „agyonfőzés”, másrészt a spárga hamar megpuhul. Háromnegyed részét kiszedjük a spárgának egy kis főzőlével együtt, majd botmixerrel összeturmixoljuk, és visszaborítjuk az egészet a lábasba.
Ezt követően kis olajon megpirítjuk a lisztet, majd rászórjuk az összezúzott fokhagymát. Felöntjük kis tejjel és vízzel, majd jól elkeverjük, és a levesbe borítjuk, kis vágott petrezselymet teszünk hozzá, de ne sokat, éppenhogy ne vegye az az ízét a spárgának, ami amúgy sem olyan intenzív.
Tálalhatjuk pirított zsemlekockákkal, vagy reszelt sajttal.
Jó étvágyat kívánunk!