Igazi téli antioxidáns desszert ez a kis melegszínű nyalánkság, mely kizárólag természetes összetevőkből készült.
Tej-, cukor-, tojás-, és gluténmentes, és nagyon finom. Az ízét variálhatod aszerint, hogy mennyi csipkebogyót adsz hozzá. Én tettem hozzá bőven, így édes-fanyarkás pikáns íze lett.
Hozzávalók (kb. 2 személyre):
(Ha kis méretű csatos tortaformába szeretnéd elkészíteni, akkor végy dupla mennyiséget mindenből)
– alap: 1 csésze őrölt mandula, 10 szem datolya, 1 teáskanál kakaópor, 1-2 evőkanál növényi tej (pl. rizstej)
– krém: 3 szelet sütőtök, 10-15 szem érett csipkebogyó, 1 teáskanál kókusz olaj, 3 evőkanál chia mag, 1 evőkanál útifű maghéj (elhagyható, vagy helyettesíthető chia maggal), kb. fél citrom leve, édesítés nem feltétlenül szükséges, hiszen az alap is édes,
– díszítés: körte szeletek, csipkebogyó
Elkészítés: Az alaphoz a datolyát aprító gépbe tesszük, és vajszerű masszává aprítjuk össze. Az őrölt mandulát összekeverjük a kakaóporral és összegyúrjuk a pépesített datolyával. Ha szükséges, egy kis növényi tejet is adhatunk hozzá, hogy gyúrható masszává álljon össze. Ezt az alap masszát belenyomkodjuk egy kisebb formába, közben elkészítjük a krémet.
A sütőtököt megsütjük a sütőben, majd langyosra hűtjük. Ekkor összeturmixoljuk a kimagozott csipkebogyóval és kókusz olajjal, majd belefacsarjuk fél citromnak a levét, és hozzákeverjük a chia magot és az útifű maghéjat. A kis tortácska formában lévő alap masszára simítjuk egyenletesen, majd betesszük 10-20 percre a hűtőbe, hogy kihűljön, és a chia mag megzselésedjen.
Ha már kellően megdermedt, és vágható szilárdságú, akkor levehetjük róla a forma peremét, és díszíthetjük tetszés szerint: pl. körte szeletekkel és csipkebogyóval.
Jó étvágyat!