Szappankészítés házilag


Mivel imádok néhány kreatív tevékenységet, ezért úgy gondoltam, hogy a házi készítésű szappanok gyártásába is belevágok. Mostanában szappannal mosakszom, beleszerettem és belemélyedtem a természetes, natúr szappanok világába.

Hogy miért használj a mostanság nagyon divatos tusfürdők helyett természetes szappant? Hát, mert jobban jársz vele. A tusfürdőkben számos kémiai vegyszer van, a habosítóktól elkezdve a mesterséges illatanyagokon át a kőolaj származékokig. Figyelem! Sok bolti szappan is bővelkedik a nem bőrre való anyagokban, ezért ajánlatos szappanok közül is a természetes változatot előnyben részesíteni.

Sőt, otthon, házilag is elkészítheted. Nem kell hozzá nagy tudomány, viszont ha tökéletes szappant szeretnél készíteni, akkor azért egy kis gyakorlat kell hozzá.

Az otthon készített szappanok előnye, hogy olyanra csinálod, ahogyan te szeretnéd, azt raksz bele, amit akarsz, nem fog tartalmazni semmiféle szintetikus, káros, rákkeltő anyagot, kőolaj származékot (parabéneket) mint a tusfürdők.

Figyelem! Ez a szappankészítés nem azonos azzal a szappankészítési eljárással, mikor egy kész szappant (amiben oda nem illő anyagok, színezékek, mesterséges illatanyagok vannak) egy új formába öntöd. Ez csak egy cseberből vederbe módszer szerintem.

Ebben a cikkben a hideg eljárásos szappankészítést fogom megmutatni Neked. Lényege, hogy lúgot és olajokat kell összevegyíteni megfelelő arányban. Nézzük, hogyan is működik ez  a gyakorlatban.

Szükséges eszközök, alapanyagok:

 • Először is: szerezd be az alapanyagokat. Olajként, zsírként használhatsz akár állati eredetű zsírokat (pl. disznózsír), vagy növényi eredetűeket (shea vaj, olíva olaj, napraforgó olaj, kókusz olaj, kakaóvaj, mangóvaj, avokádó vaj … stb.) sőt, vegyítheted is őket.
 • Szerezzél be még lúgot. Ha szilárd szappant szeretnél készíteni, akkor nátrium-hidroxidot (NaOH, lúgkő, marónátron). Sajnos elég kevés helyen kapható, mifelénk nincs is. Interneten olvasgattam, hogy azért célszerű megpróbálni gyógyszertárakban, festékboltokban, vegyi áru boltokban, mezőgazdasági boltokban, hátha sikerrel jársz. Ha nem, akkor marad az interneten történő körbeszaglászás. Én a hazikence.hu oldalon rendeltem nátrium-hidroxidot, de itt sem mindig kapható. Ezen az oldalon találsz még számos exotikus vajat és természetes színezékeket szappankészítéshez.
 • Ha szeretnél a szappanodba színt varázsolni, használhatsz otthoni természetes színezékeket (fahéj, csokoládé, kurkuma, pirospaprika, zöld levelek (pl. csalánlevél) … stb.), de vedd figyelembe, hogy nem minden anyagot tudsz majd felhasználni, mert lúgban sok esetben elmegy a színük, vagyis kifakulnak. (pl. cékla, szeder)
 • Illóolajok (én azt javasolom, hogy csakis természetes, 100 % hígítatlan, jó minőségű illóolajat (nem illatos olajat – ezeknek semmi közük nincs az illóolajakhoz) vásárolj. Nagyon változatos a termékpaletta, válogathatsz a következők közül: citrom illóolaj, narancs, levendula, borsmenta, ylang-ylang, kubebabors, fahéj … stb.
 • Szükséged lesz még egy lúgoldó edényre. Ez bármilyen magasabb falú edény lehet (én műanyag shakes dobozt használtam a célra), a lényeg, hogy ne alumínium legyen. És amivel kevered, az se legyen az.
 • Lehetőség szerint egy folyadék hőmérő (ha nincs, nem baj, de saccra meg kell akkor majd állapítanod, hogy  hány fokosak az alapanyagok, 40 C fok körül kell majd őket összevegyíteni.
 • Szappanöntő forma. Ez lehet tejfölös doboz, műanyag doboz, szilikon muffinforma, de talán a legjobb a fából készült szappanöntő forma, mert ezt szépen ki tudod bélelni sütőpapírral, nem ragad a formába, esztétikus szappanformájú lesz. De persze a fantáziádon múlik, hogy mibe fogod az elkészült masszát beleönteni.
 • Egy db törölköző vagy takaró. (Az elkészült szappan letakarásához kell.)
 • Desztillált, vagy ioncserélt víz (a lényeg, hogy a víz lágy legyen, különben a kemény víz máshogy viselkedik, a szappan törékeny lehet)

Ha megvannak az alapanyagok, akkor következő lépés, hogy egy jó receptet nézel ki magadnak. Az én levendulás szappanreceptem, melyből kb. 4 db átlagos formájú szappan jön ki, a következő:

desztillált víz: 125, 4 gr

lúg (NaOH): 47,795 gr

kókusz olaj: 120 gr

extra szűz olíva olaj: 180 gr

shea vaj: 20 gr

kakaóvaj: 10 gr

levendula illóolaj: 125 csepp (ízlés szerint)

Saját receptet állíthatsz össze, ha a következő szappan kalkulátor programot használod:

http://creativiky.hu/program/receptszamolo.php vagy

http://www.soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp

A program használata:

Itt az első lépésben állítsd be, hogy NaOH-t használsz (KOH folyékony szappanhoz kell), 2. hogy grammban számoljon, 3. lépésnél a víz 38 %-ot hagyd úgy, ez általában megfelelő. 4. lépésben a superfat mennyiségét és az illatanyag mennyiséget állíthatod be. (Superfat: extra ápoló zsiradék, melyet általában a lúg és az olajok keverése közben adunk a szappanhoz) 5-6 lépés: állítsd be, hogy milyen zsiradékokat szeretnél használni, és írd be, hogy mennyit akarsz beletenni belőlük. Fontos, hogy el kell találni a folyékony zsiradékok és szilárd zsiradékok arányát, ugyanis, ha pl. kizárólag olívaolajat adsz a szappanhoz, akkor egy elég lágy szappant kapsz, de legalábbis hosszabb ideig érik. Ha kizárólag szilárd zsírokat használsz, előfordulhat, hogy túl kemény szappant kapsz, és törékeny lesz.) 7. pontban a program kikalkulálja, hogy mennyi víz és lúg szükséges a szappanodhoz. A View or print recipe gombra kattintva megtekintheted saját receptedet illetve ki is nyomtathatod.

Szappankészítés a gyakorlatban:

Ha megvan a recept is, akkor nincs más hátra, mint előre, vagyis nekiállhatsz a szappanod elkészítésének.

 • Előkészületek: Egy jól szellőző helyiséget válassz hozzá, készítheted a szabadban is, ez azért fontos, mert a nátrium-hidroxid vízzel történő vegyítésekor gőzök keletkeznek, melynek a belélegzése káros. Öltözz védőruhába! Vegyél fel gumikesztyűt, védőruhát (pl. egy kötényt) és tegyél fel védőszemüveget. Erre azért van szükség, mert a nátrium-hidroxid egy erősen maró lúg, ha rád fröccsenik (általában nem szokott ám azért fröcsögni), akkor kárt tehet a bőrszövetben. Arra is figyelj, hogy szembe még véletlenül se kerüljön!!! Az interneten olvasgatva azt olvastam, hogy nagyon heves reakció játszódik le a nátrium-hidroxid és a víz között, én igazából még hevesebbre, sistergésre és pezsgésre gondoltam, de erről azért szó sem volt. Viszont vigyázat! A hideg víz a nátrium-hidroxid hatására erősen felmelegszik, ezért készíts elő egy hideg vizes edényt, amiben majd hűteni fogod a nátrium-hidroxidos oldatot. Mérd ki tehát pontosan a hideg, desztillált víz mennyiségét, és a nátrium-hidroxidot is. A nátrium-hidroxidot add a vízhez (figyelem: nem fordítva!!!) és keverd meg (mint mondtam,  nem alumínium edényben). Állítsd az egész edényt egy hideg vízzel teli lavórba (vagy csapba). Ha kecsketejjel vagy más tejjel kísérletezel, akkor ajánlatos a tej legalább felét lefagyasztani, és úgy beletenni a nátrium-hidroxidot, mert a tej erősebben felmelegedhet.
 • Ezt követően mérd ki a zsiradékokat, olajokat, tedd egy tálba, és olvaszd meg őket, hogy folyékonyak legyenek. Hűtsd le ezt is kb. 40 fokra.
 • Most jöhet jól a folyadék hőmérő. Mind az olajoknak, mind a lúgnak kb. 40 fokosnak kell lenniük, amikor egymáshoz kevered őket. Ha nincs hőmérőd, akkor kézmelegnél egy kicsit melegebb legyen, és az olajokba ekkor boríthatod a lúgos vizet (nem fordítva: itt is a lúgos vizet add az olajokhoz). Ezt követően, ha szeretnél, adhatsz hozzá még extra zsiradékot, superfat-et (5 %), és illóolajokat, virágszirmokat … stb és amit szeretnél. Vedd elő a botmixert, és az egész keveréket kezdd el folyamatosan keverni. A botmixer használata segíti a szappan megkeményedési (pudingosodási) folyamatát. Akkor lesz megfelelő, ha a botmixerről lecsöpögő folyékony szappan már „ír”, azaz a lecsöpögő mintázat meglátszik a masszában. Ez botmixer használatával néhány perc alatt bekövetkezik, attól függően, hogy milyen zsiradékokat választottál.
 • Ha készen van a massza, öntsd a formába!

Férjem készítette ezt a formát. Ez az első levendulaszappan még nem ebben készült, ezért is egy kicsit rücskös és formátlan, de a többi már ebben fog készülni. A pontos mennyiséget, ami ehhez kell, majd kikísérletezem.

 • Ha fa öntőformát használsz, béleld ki előtte zsírpapírral. A massza tetejét simítsd el, ha szeretnél rá még egy más színű réteget önteni, tedd meg, keverd el ha spirálos mintát szeretnél, majd fedd le valamivel. Takard be az egészet egy törölközővel, és 24 óráig hagyd így állni a szappant. Ez idő alatt lejátszódnak azok a kémiai reakciók, melyek a szappant szilárddá teszik. 24 óra elteltével kiveheted a szappant a formából (ha lágy még a szappan, várj vele), és ekkor még nem túl kemény, tudod szeletelni őket. Szeletelheted éles késsel, vagy akár hullámos vágóval is, hogy designos legyen.
 • Ezután a kész felvágott szappanokat tárold szellős, sötét helyen kb. 4 hétig. Ennyi idő kell, hogy megérjenek a szappanok, hogy teljesen szilárdak legyenek, és ph-ja megfelelő legyen a bőr számára. Ha egy próba után szárítja a bőrödet, akkor a szappan még nem teljesen érett, várj még vele.

Ez egy rövid kis összefoglaló volt csupán, remélem, azért ez is elegendő ahhoz, hogy kedvet kapjál, és kipróbáld Te is a házi szappankészítést.

Az alábbiakban egy videót is láthatsz arról, amit most leírtam Neked. Így talán még érthetőbb:

Jó szappanozást kívánok! 🙂

 

Segítséget találsz még az alábbi oldalakon is:

www.creativiky.hu

www.illatosszappan.blogspot.com

Az alábbi webshopban pedig alapanyagokat is be tudod szerezni: www.okokucko.hu

 
Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

62 hozzászólás to “Szappankészítés házilag”

 1. Weisz Katalin szerint:

  Szia!
  Én csak azt szeretném megkérdezni,hogy milyen méretűre készítette a férjed a szappan dobozodat? Válaszod előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:Weisz Katalin

 2. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

  Kedves Katalin!

  A mérete, ami nekem van: kb. 9 (szélesség) x 6 (mélység) x 20 (hosszúság) cm. Ebbe pontosan belefér a receptben szereplő massza. De lehet kibélelt őzgerinc formába is akár, vagy abba a trapéz alapú sütiformába is önteni, ilyen teflonos bevonattal lehet kapni, nem tudom, mi a neve. De szilikon öntőformába is lehet, vagy muffin formába, vagy bármibe. 🙂

 3. LinLin szerint:

  Sziasztok!

  Először is köszönöm szépen a részletes leírást a szappankészítésről, nekem is szenvedélyemmé vált. 🙂 Viszont az alapanyagokkal mindig bajban voltam, mert eddig nagyon drágán rendeltem őket. Viszont találtam egy oldalt, ahol olcsóbbak a dolgok, ajánlom nektek is, én sokat spóroltam vele: http://store24.hu/soapnaturalis/
  A shea vaj itt például csak 990/100g.
  Az lenne a kérdésem még, hogy kiöntőformát hol lehetne esetleg beszerezni?
  Köszönöm szépen és további jó munkát!
  LinLin

 4. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

  Kedves LinLin!
  Öntőforma ügyben szerintem nézd meg az aukciós oldalakat, valamint Kreatív Hobby boltokat, áruházakat, ott biztosan találsz. További sikeres szappankészítést kívánok! 🙂

 5. Szandi szerint:

  Nagyon köszönöm az infókat, rendkívül hasznosak! 🙂

 6. judit szerint:

  Kedves Nóra
  Szeretnék kérdezni valamit lehet ,hogy butaság de nem találok rá választ az interneten.Én ugyanis szoktam házilag készíteni lúgot (fahamu és víz),azt szeretném megtudni ,hogy ezt a lúgot lehet-e szappankészítésre felhasználni.
  Üdvözlet Judit

 7. judit szerint:

  Kedves Nóra
  Elnézést de az imént hibás e mail címet adtam meg.
  Üdvözlet

 8. judit szerint:

  Kedves Nóra!
  Szeretnék kérdezni valamit lehet,hogy butaság de nem találok rá válasz az interneten.Én ugyanis házilag szoktam készíteni lúgot (fahamu és víz) ezt is lehet szappankészítésre használni?
  Üdvözletem.

 9. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

  Kedves Judit!
  Én még nem próbáltam, de biztosan valamilyen formában lehet. Őseink is így készítették a lúgot. Hülyeséget nem akarok mondani, hogy miként, mert nem tudom pontosan. Ezért azt mondom, kérdezd meg Vikit a http://www.creativiky.hu oldalon, ő mindent tud a szappankészítésről.
  Szia 🙂
  Nóra

 10. judit szerint:

  Kedves Nóra
  Köszönöm a gyors válasz.
  Szia
  Judit

 11. garfunkel szerint:

  Kedves Nóra!

  Szeretném megkérdezni, hogy már kipróbáltad-e a férjed által készített fa öntőformát? Bevált? Illetve még annyit, hogy letakartad a masszát, és ha igen, akkor mivel?
  Én most fogok először szappant készíteni, és csináltattam a férjemmel egy ugyanekkora formát. Viszont több helyen olvastam, hogy a fa formában „jobban bent marad a meleg” és esetleg túlmelegedhet…
  Ezért szeretném a tanácsod kérni, hogy neked mi a tapasztalatod ezzel a recepttel + a fa öntőformával!
  Köszi szépen.
  Üdv: Rita

 12. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

  Szia Rita!
  Persze, hogy kipróbáltam! :-)))
  Sőt, az összes szappanomat ebben készítettem, kiváló, nem melegedett egyszer sem túl.
  Szerintem a legjobb a fa öntőforma, de béleld előtte ki sütőpapírral, hogy ne ragadjon bele.
  Ez a recept és a fa öntő forma nekem mindig bevált.
  Ebből készült szappanjaimat megnézheted itt: http://www.noraszappan.blogspot.com

  Jó szappanozást! 🙂
  Nóra

 13. garfunkel szerint:

  Szia Nóra!

  Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!
  Megnéztem a linket, amit mutattál… hát, én ettől még nagyon, nagyon, nagyon messze vagyok….
  De a puding próbája az evés – ezt a szappannal azért nem játszom el, bár a tieidbe bele tudnék harapni – szóval én is belevágok ma este!
  (remélem, holnap nem lesz belőlünk vezető hír a híradóban)
  Mégy egyszer köszi!
  Üdv: Rita

 14. Székely András szerint:

  Szia .
  Elkészítettem a szappant a Te recepted szerint.Végig letakarva kell tartani 4-5 héten keresztül? Mert nem elég kemény még. Az adalékokat a Te adataid szerint mértem ki.Vagy csak türelmetlen vagyok? November -18-án készült el.Légy szíves egy pár szóban megbíztatni,hogy jó lesz.Előre is köszönöm

 15. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

  Kedves András!
  24 óráig kell letakarni, másnap ki lehet venni a formából, és felszeletelni… Úgy mondod, hogy olyan puha még, hogy kivenni sem lehet?????
  Az érdekes lenne, akkor valami hiba csúszhatott be. A kivételtől, felszeleteléstől kell 4-5 hétig még érnie szellős, sötét helyen (hogy száradjon de ne fakuljon), hogy fürödni lehessen vele.

 16. Székely András szerint:

  Kedves Nóra

  Igaz még nem vettem ki a formából mert félek ,hogy eltörik vagy deformálódik.Szép a színe is .Én többet csináltam mint Te, 20 db kb.De az összetevők mennyiségeit szigorúan kimértem digitális mérlegen. És a keverési utasításaidat is betartottam. A teteje az ami nem elég kemény szerintem és olaj is van rajta nyomokban de akkor kiszedem a formából.Egy a Lidliben kapható muffin sütőformába tettem meg egy őzgerinc sütőbe.Ki fogom venni és így fogom szárítani mert akkor nagyobb felületen fogja érni a levegő.Egyébként melyik összetevő az ami elősegíti a keményedést: /gondolom az NAOH/.És még egy kérdés ha nem terhellek mitől habzik a szappan amit készítünk? Várom a válaszod.

  Üdv András

 17. Nekem is szokott egy kis illóolaj kiválni, ezt nem tudom, miért van. Igen, a szappanosodást, hogy folyékonyból szilárd lesz, azt a NaOH segíti elő, de egyéb szilárd növényi vajakkal lehet még keményíteni a szappant: pl. kakaóvaj. A kókuszzsír ad jó habzást a szappannak, ezért szoktam szinte mindegyikbe tenni.
  Remélem, sikerül neked is! 🙂
  Ha sikerül és van kedved, küldj róla egy fényképet, kíváncsi vagyok én is! 🙂 + feltenném erre az oldalra is az alkotásodat.
  Csodás hétvégét! 🙂
  Nóra

 18. Székely András szerint:

  Szia Nóra

  Most már elég kemény a szappanom csak ahogy kiszedtem a formából nem igazán szemrevaló.Azt szeretném kérdezni,hogy még egyszer fel lehet-e olvasztani és újra önteni az egészet mert szebb kivitelezést szeretnék.A kakaóvaj mennyisége kevesebb mert nem kaptam eleget belőle.Elküldöm a képet de kérlek ne tedd fel mert nem igazán vagyok vele megelégedve.Majd kipróbálom, hogy a mosakodáskor miként működik./hogy tudok Neked képet küldeni/
  Szia

 19. Kincső szerint:

  Kedves Nóra!
  Sajnos idáig még nem nagyon sikerült beszerezznem lúgot, és az a kérdésem lenne, hogy lehet-e helyetesíteni valami mással, vagy ha nem teszek bele, és folyékony lesz, attól használni lehet-e még?
  Válaszodat előre is köszönöm: Kincső

 20. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

  Kincső!
  Lúg nélkül ezt a fajta hideg eljárásos szappant egyáltalán nem lehet elkészíteni. Ez az, ami a szappanosodásért felelős, hogy reakcióba lép az olajokkal. Ha csak olajakat, zsírokat teszel bele, akkor azok változatlan formában olajok és zsírok maradnak.
  Nem tudod helyettesíteni mással, bár nagyanyáink fahamuból készítettek lúgot. Ennek az eljárását sajnos én nem ismerem.
  http://www.creativiky.hu vagy http://www.okokucko.hu oldalon lehet az interneten rendelni NaOH-t.
  Vagy marad egy másik megoldás: hobbyboltokban kapható kész szappantömböt felolvasztani, színezni és illóolajazni, ennek a kész szappantömbnek az összetételét pontosan nem ismerem, de ez már nem nevezhető natúr szappannak.
  Sok sikert! 🙂

 21. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

  Kedves András!
  Bocsánat, hogy csak most válaszolok, gondolom időközben meg is oldódott a probléma. Én még nem olvasztottam vissza, és nem tudom, hogy lehet-e egy az egyben (hiszen már egyszer reakcióba lépett az olaj a lúggal, hogy mégegyszer ez bekövetkezik-e, fogalmam sincs. Sajnos nem mozgok kémiában otthon. Ha valaki tudja, kérem, itt a hozzászólásoknál írja meg, megköszönjük! 🙂 Viszont az járható út, hogy lereszeled vagy kisebb kockákat vágsz belőle, és ezt az új friss szappanmasszába dobálod, szép kis minták fognak kerekedni belőle a kész felvágott szappanba.

 22. Dénes Viola szerint:

  Szia Nóra! Nagyon jó hogy végre leírva megvan a szappankészítés receptje. Nagymamám és anyukám is főztek szappant, de én már nem emlékeztem minden összetevőre. A lugot ők is fahamu és vízfőzetéből készítették. Nem volt olyan illatos mert szappanvirágot /nem tudom a hivatalos nevét/ tettek bele. Annyi viszont biztos, hogy nagyon jól és szépen lehetett vele mosni. A hajamat testemet azzal mostam a hajamat ecetes vízzel öblítettem le és soha semmilyen probléma nem volt. Szép és fényes nem zsírosodó hajam volt Gratulálok. Már régóta foglalkoztatott a szappankészítés, de nem volt receptem. Vannak kecskéim meg birkáim, lehet esetleg a tejet felhasználni?

 23. garfunkel szerint:

  Kedves Nóra!

  Csodásan sikerültek a recept alapján készült szappanok. Köszönöm!
  Szeretném megkérdezni, hogy hajmosó szappan recepted nincsen véletlenül? Szívesen kipróbálnám, ha találnék egy jó receptet, de eddig egyik sem tetszett igazán azok közül, amiket találtam.
  Üdv: Rita

 24. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

  Viola! Igen, kecsketejet lehet folyadékként használni (a birkáét gondolom szintúgy, bár nem szokták). Viszont a tej jobban felmelegedhet, mint a víz, ezért fagyasztott állapotban keverd hozzá a NaOH-t.

 25. Harangozó Melinda szerint:

  Kedves Nóra,

  Nagyon tetszik az oldal. Klassz „recept” ötletet publikáltál.
  Véleményedet kérném: egyedi formát készítettem önthető szilikon gumiból.
  ( http://bolthely.hu/szilikongumi/id/00522_ontheto_szilikon_F-30 )
  Az öntőforma kb. 10 cm korong befoglaló méretű. Az érdekessége abban rejlik hogy a formája „UFO?..DISZKOSZ?” jellegű.(kinek a pap,…) Az öntőforma széle 5 mm vastagságú, a közepén kb 15 mm vastag. Mi a véleményed, a szappan keményedése során, a vékonyabb részek nem fognak megrepedezni ? Válaszodat előre is köszönöm, Üdv. Melcsi
  Ui. fenyő illatú szappanhoz van valami ötleted ?

 26. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

  Szia Melcsi!
  Örülök, hogy tetszik az oldal! 🙂
  Micsoda ötletes ez az önthető szilikon!!! Szerintem nem lesz gond azzal, hogy a szappan bizonyos helyeken vékonyabb, nem hiszem, hogy meg fog repedni. Én még nem készítettem ilyenféle formájút, úgyhogy 100 %-ban nem merem állítani, de a puding próbája az evés. Ha szárad, leírhatnád a tapasztalataidat ..
  Fenyő illóolaj létezik.
  Jó alkotást kívánok! 🙂
  Nóra

 27. Harangozó Melinda szerint:

  Kedves Nóra,

  Valóban, ebben az esetben a próba -szerencse? a követkekező lépés,
  na és persze a fenyő illólaj beszerzése. !!köszönöm a tippet!! Természetesen beszámolok a tapasztalatomról.
  Üdv. Melcsi

 28. Zita szerint:

  Kedves Nóra!

  Nagyon megörültem a receptnek, mert már régóta igyekszem vegyszermentes dolgokat kenni magamra.
  Az lenne a kérdésem, hogy a szilikon öntőformát is kell kenni vagy bélelni valamivel, mint pl a fából készültet?
  Előre is köszönöm válaszod,
  Zita

 29. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

  Szia Zita!
  Lehelletnyi szilikon sprayvel igen, be lehet fújni.
  Jó kutyulást! 🙂
  Nóra

 30. Szentpet szerint:

  Üdvözletem!

  Az lenne a kérdésem, hogy a kókusz/pálma zsír és olaj között szappankészítés szempontjából van különbség? Elvileg mikor megolvasztom ezekből is olaj lesz. Válaszát előre is köszönöm!

  Tamás

 31. Dani szerint:

  Köszika 😀 ez a honlapő megmentett szapnokrol kelet irja valamit kémia orára de semi ojat nem találtam ami nagyábol ösze foglaja ugy hogy meg is ércsem 😀 nagyon fasza és jol elvan rendezve az egész szerintem nagyon hangulatos köszike 😀

 32. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

  Tamás! Ugyanarról van szó, csak valaki azt mondja, hogy kókuszzsír, valaki meg hogy kókuszolaj. Zsírnak mondják egyesek, mert szobahőmérséleten (24 C fok olvadáspont) szilárd, olajnak meg azért, mert növényi, nem állati.

 33. Kincső szerint:

  Szia!
  A receptben írtad, hogy lehet disznó zsírt is használni. Az a kérdésem lenne, hogy a szappan liba zsírral is elkészíthető?

  Kincső

 34. Kincső szerint:

  Szia!
  A cslánt színezzékként hogyan tudom használni?
  És mégegy kérdés.
  Hogyan tudom úgy színezzni, hogy csíkokban legyen, és átitassa a szappant, ne pedig össze-vissza?

  Kincső

 35. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

  Csalánt vagy egy az egybe beleturmixolva a masszába, vagy szárítva, őrleményként.
  Csíkokat úgy lehet csinálni a szappanba, hogy a színezetlen masszát annyifelé vesszük, ahány csíkot szeretnénk, majd megszínezzük mindegyiket egymástól eltérően. Mikor már nem túl folyósan híg a szappan, beleönthetjük a formába, utána rá a második réteg, harmadik…. stb. Ha nem túl híg a massza, nem fognak a színek összefolyni sem. A szappan feldarabolásánál szépen fognak látszani a csíkok.

 36. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

  Gondolom, igen.

 37. Jadzia szerint:

  Szia!
  Szeretnék saját öntőformát csinálni. Arra gondoltam, hogy kiegethető gyurmába nyomnék figurákat és a helyükre önteném a szappant. Jó ötlet ez? Mindenképpen ki kell égetni a gyurmát vagy amikor még puha akkor is lehet bele önteni? Sokat lehetne spórolni vele, ha nem kéne újabb adag gyurmát venni, ha más formát szeretnék.

 38. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

  Szia! 🙂
  Gyurmába nyomkodva még nem próbáltam, ez azt hiszem a te resortod lesz, hogy kikísérletezd.
  Először kis adaggal kísérletezz és úgy, hogy nincs kiégetve a gyurma. Talán így könnyebben ki tudod szedni a formából, ha esetleg nem jönne ki, le tudod fejteni a szappanról a gyurmát, és újra felhasználni. Azt nem tudom, hogy formatartó-e az a gyurma, ami neked van, egy próbát megér.
  Sok sikert! 🙂

 39. Ungvári Szilvi szerint:

  Sziasztok!

  Én sima muffin formát használok, és gyönyörűen kijön belőle a szappant, csak egyszer történt, hogy a Nagybátyám bele akart harapni 🙂

 40. Ungvári Szilvi szerint:

  SZILIKON muffin formát – ez kimaradt

 41. Virág szerint:

  Kedves Nóra és Olvasók!

  Amennyiben valaki tudja, legyen olyan kedves, írja már meg, hogy teflon bevonatos edénybe lehet-e szappant önteni? Egyik honlapon azt olvastam, hogy igen, lehet, máshol pedig az ellenkezőjét. Vajon reakcióba lép-e a szappan lúgtartalma a teflonnal?

  Nagyon köszönöm a választ!

  Szép napot mindenkinek!
  Virág

 42. Orsi szerint:

  Egyszer egy orvosi váróban beszélgettem egy idős nénivel, aki elmesélte, hogy a háború alatt tejfölből készítettek szappant úgy, hogy egyszerűen lúgot adtak hozzá.. A pontos mértékegységre nem emlékszem, és a neten sem találtam semmi használhatót erről. Szerinted?

 43. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

  Szia Orsi!
  Nem tudom! :)))

 44. Moncsi szerint:

  Sziasztok! Van esetleg valaki, akivel csinalhatnek szappant? Olyan aki mar ebben jartas, es budapesti:) alapanyagomat allom/vinnem:) egyedul vagy egy masik zoldfuluvel elsore nem mernem:)

 45. Ducsi szerint:

  sziasztok szerintetek hamu lugból lehet készíteni ??? légyszi írjatok Ducsi =)

 46. Ági szerint:

  Szia orsi!
  A tejfölből kicsit máshogy nagyon szuper intimszappan készíthető. Pontos itt:
  http://www.szappanesmas.blogspot.ie/

  Ducsi,
  A hamulúgot mosószerként, szappanként és fafestékként, magát a hamut trágyaként lehet használni.
  A 20. század vegyipara azonban teljesen kiszorította a fahamut (érthetetlen, hogy miért?) helyette szintetikus termékeket kínálva, amelyek a fahamuval ellentétben nehezen bomló, mérgező vegyületekkel terhelik a környezetet.
  A fa elégetésekor keletkező hamu számos értékes ásványi sót tartalmaz.
  Erősen lúgos kémhatású, pH-értéke 10-13 közé esik, a termőföldre kiszórva azonban lúgossága nagyon gyorsan kiegyenlítődik, így mértékkel használva, nem kell tartani a föld ellúgosodásától.
  A mosáshoz használható hamu-lúgot a fahamu zubogó forró vízzel történő elkeverése során nyerjük, amikor is körülbelül 1 kg hamuhoz 4 liter forró vizet öntünk.
  Ez az elegy egy nap alatt kitisztul, a hamu leülepszik és a sárgás színű hamulúgot a le nem ülepedett szennyeződések kiszűrése után használhatjuk.
  Az erősen zsíroldó folyadék alkalmazható általános tisztítószerként, áztatószerként vagy mosószerként, magában vagy kis mennyiségű szintetikus mosószerrel elkeverve.
  Az adagolás a mosandó ruha mennyiségétől és a hamulúg töménységétől függ.
  A nagyon elszennyeződött ruhákat előzőleg be lehet áztatni hamulúgos vízbe, a nem nagyon piszkos ruháknak elég az 5 kg-os mosógépi mosáshoz körülbelül 4-5 dl lúg, esetleg kombinálhatjuk szintetikus (lehetőleg) környezetbarát mosószerekkel.
  A faházak, kerítések elszürkülésének meggátolása az Alpok környékén hagyományosan szintén hamulúggal történt.
  A fát néhány éves időközönként forró lúggal lemosták vagy lekefélték, így a több évszázados faházak is megtartották kellemes, antik színárnyalatukat.
  Ehhez a hamut és a vizet 1:3 arányban egy órán át főzték, majd egy kendőn átszűrték.
  Egy másik recept szerint 30 dkg hamut egy zsákban, 10 liter vízbe lógatva, néhány órán keresztül állni hagytak.
  Citromhéj hozzáadása sárgás, kérgek, hagymahéj barnás árnyalatot eredményeztek.
  A hamulúg elkészítése könnyű, felhasználása egy kis gyakorlattal szintén nem okoz nehézséget.
  A szintetikus mosó- és tisztítószerekkel ellentétben környezetünkre nem ártalmas, amely szempont egyre fontosabbá válik mindinkább elszennyeződő világunkban!
  A hamulúg maró hatású folyadék, ezért jól záródó, felcímkézett üvegben, gyerekektől elzárt helyen kell tartani! Forrás: cserepkalyhas.net

  Jó szappanozást mindenkinek!
  Ági

  u.i. Nóra, nagyon szeretem az oldaladat, szuper jó kis ötletek vannak. Köszönöm a munkádat! :)))

 47. Bátonyi Zsolt szerint:

  Kedves Orsi!
  Régen biztos ment a szappankészítés tejfölből, mert az még zsíros volt a mostani csak gyenge utánzata annak. Lehet meghalnánk tőle 🙂 A zsíradék szappanosodik el. Csodák egyébként vannak, mert sikerült 1,5-ös UHT tejből kefírt csinálnom. A tehéntejből készült szappannak kicsit fura a szaga. Tudja valaki miért ??? Miből csináltatok szappant??

  Zsolt

 48. Ivett szerint:

  Szia Nóra!
  (vagy valaki, aki erre jár)

  Az lenne a kérdésem, hogy nátrium karbonáttal lehet-e szappanosítani. Napok óta bújom a netet, de nem találok egyértelmű választ.
  Előre is köszi, ha valaki válaszol.
  Üdv, Ivett

 49. Ffitos Timi szerint:

  Szia Nóra!

  Én is rászántam magam a szappankészítésre. Úgy gondolom, eléggé körbejártam a témát, viszont egy gondom van amire egyenlőre még nem találtam megoldást. Na, hát a keverő eszközre azt írtad, hogy ne legyen fém. Hát nekem van botmixerem, viszont az fém. Úgy látom, hogy a botmixerek többnyire fémek, a késük pedig mindenképpen. Te / Ti milyen eszközt használtok? Úgy láttam, hogy a videón is fém botmixerrel dolgozik a hölgy.

  Előre is köszi a segítséget: Timi

 50. Vámosi Nóra szerint:

  Szia Timi!
  Hol írtam, hogy ne legyen fém? :)))) Nem emlékszem, hogy szappankésztésnél írtam volna ilyent, esetleg a padlizsánkrémnél. … persze minden lehet, majd átnézem a bejegyzést.
  A botmixer természetesen lehet fém. Sőt, a kanál is és amiben kevered, az is.
  Egyedül alumínium ne legyen!!!!! Ezt talán írtam. Ne vedd őket egy kalap alá a fémmel. …. minden alumínium fém, de nem minden fém alumínium… 🙂 A botmixerek lapátja nem alumínium. 🙂

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezd a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM