Szezámtej






Szezámtej??? Ne csodálkozz! Igen, szezámmagból, mint ahogyan más növényi magból is lehet nagyon finom növényi tejecskét készíteni. Én most próbáltam először, és döbbenten tapasztaltam, hogy mennyei.

Natúrban, ízesítés nélkül kissé kesernyés íze van (mint magának a szezámmagnak), de édesítve, vagy akár kakaónak, teljesen eltűnik ez a kesernyés íz. Nem vízízű, hanem nagyon is telt, tejszínes íze van. Érdemes kipróbálni. És nem utolsósorban: olcsó.

Hozzávalók:

szezámmag, tisztított víz (+ természetes édesítő, vaníliapor, esetleg kakaó)

Elkészítés:

A szezámmagot egy éjszakára beáztatjuk (áztatás nélkül is készítheted, de áztatva ki tudnak oldódni a magokból az enzimgátló anyagok), majd tisztított vízzel jó alaposan összeturmixoljuk. Ezután egy nylonharisnyán vagy sűrű szűrőn, vagy sűrű szövésű függönyön leszűrjük, és már készen is van, iható.

Én édesítettem (lehet juharsziruppal, datolyával, steviával, mézzel, agavé sziruppal – ahogy neked jól esik). Plusz tettem még bele egy csipet vaníliát és kakaóport, és kakaónak ittam.

A szezámmag rendkívül egészséges, külön kiemelném csonterősítő kalcium tartalmát.

(Aki esetleg attól félne, hogy tejmentes táplálkozás esetén nem jut elég kalciumhoz (zárójeles megjegyzés: a sok tejet fogyasztasz, akkor kellene jobban félned – de ez már egy másik téma, cikk itt: Tej, tehéntej, barát vagy ellenség, az a szezámmagból bőven pótolhatja)




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

5 hozzászólás to “Szezámtej”

  1. Viki szerint:

    Mennyiségi egység ? Mennyi szezámmaghoz, mennyi tisztított vizet adtál ?
    Köszönöm.

  2. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

    Kedves Viki!

    Igazából szándékosan nem írtam mennyiséget, mert aszerint készítheted, hogy milyen krémeset, sűrűt szeretnél csinálni. Én egy közepes maréknyi szezámmaghoz adtam kb. 3 dl vizet, így megfelelően sűrű, kissé tejszínes állagú lett.

  3. Ági szerint:

    Kedves Nóra!
    Elkészítettem a recept alapján a szezámtejet, de elég keserű lett (pedig hűtőben áztattam több, mint egy éjszakát,utána készítettem el). Lehet az a gond, hogy nem hűtöttem le?
    Bár megjegyzem, hogy én még csak kókusztejet készítettem házilag, azt nagyon szeretem, illetve régen vettem bolti vaníliás szójatejet, az nem ízlett. Melyik fajta növényi tejjel próbálkozzak még, ami finomabb,édeskésebb és jobban hasonít a tehéntejre?:)
    Köszönöm előre is!

  4. Vámosi Nóra szerint:

    Igen, a szezámtej picit keserű, de nem azért, mert nem hűtötted, hanem maga a mag íze ilyen. Én ezért ezt a növényi tejet hígabbra szoktam. Lehet, hogy nem ez lesz a Te tejed. 🙂
    Nekem a kedvencem a mogyorótej, mandulatej, máktej, kókusztej, rizstej (barnarizsből) és zabtej (egész zabszemből). Ezeknek a receptjei fent vannak itt a blogomon, de tulajdonképpen az összeset ugyanúgy készítem. Áztatás, turmixolás, szűrés, ízesítés.
    Sok sikert! 🙂

  5. Esztó Bernát szerint:

    A szezámmag picit megpörkölve elveszíti keserű ízét. Bioboltokban lehet kapni kíméletesen pörkölt maglisztet olajcsökkentett változatban is, így magas fehérje és kalcium tartalmú, tejes italt kaphatunk. Édesítésre egy egész kevés édesgyökér, esetleg nádcukor is jó, fogyókúrázók számára kókuszvirágnektár, attól kicsit karamellás lesz, stevia, méz, rizs és agavé szirup szerintem egészen más édes ízt eredményez, nekem jobban érvényesülnek itt a hagyományos és szintén egészséges cukorformák. Illetve vanília, vagy a bátrabbaknak Lapacho.

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezd a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM