A tegnapról megmaradt petrezselymes krumplihoz szerettem volna valami növényi fasírtot készíteni a családnak, ez ötlött eszembe az itthon lévő alapanyagok alapján.
Sütése közben ínycsiklandó fokhagymás-fűszeres illat terjengett a konyhában, nem éreztétek?
Nem petrezselymes krumplival, hanem zöldségekkel ettem néhány darabot, salátáért sajnos nem tudtam kimenni a kertbe, mert sár van és esik az eső rendesen.
Hozzávalók: 2 sárgarépa, egy kisebb tök fele, 1 vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1-2 marék zabpehely, kb. 3/4 kávédarálónyi sárga lenmag, himalaya só, piros fűszerpaprika, bors, kis víz, szezámmag (fűszerezhető másképpen is, én most magyarosan készítettem, lehetett volna még bele fehérrépát, zellert is reszelni)
Elkészítés: A répát, tököt, vöröshagymát aprítógépben apróra aprítjuk, majd hozzákeverjük a zabpelyhet, szezámmagot. Befűszerezzük sóval, paprikával, borssal, belenyomjuk a fokhagymákat is. A sárga lenmagot ledaráljuk, a masszához tesszük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy gyúrható legyen. (A sárga lenmag a tojás helyettesítésére szolgál, vízzel érintkezve zselészerű anyagot ereszt magából, ami jó emulgeálószer, összefogja a hozzávalókat).
A masszából fasírtokat formázunk, majd kókuszzsírban kisütjük. Annyira finom, hogy csak na! :)))
Jó étvágyat! 🙂
Drága Nóri!
Hosszú ideje tanulmányozom a vegetáriánus étkezéssel kapcsolatos cikkeket, olvasmányokat, véleményeket. Én elsősorban és legfőképpen az állatok miatt kezdtem el érdeklődni e témában. Hihetetlen volt a felismerés, hogy mennyire ellenségesek vagy közönyösek az emberek, ha a húsevési szokásaikról van szó. Rengeteg kisvideó, bejátszás és filmek vannak a vágóhidak brutalitásáról. Döbbenetes a látvány, nem is bírtam szinte egyik filmet sem végignézni. Még így is beleivódtak egy életre az elmémbe ezek a képek, kitörölhetetlenül. Nem akarok ennek részese lenni! Minden igyekezetemmel és idegszálammal azon leszek, hogy áttérhessek kislányommal együtt a vegetáriánus életmódra, majd idővel a vegánra. Én már egy ideje nem is eszem abszolút húst, nem is hiányzik, rosszul vagyok már a látványától is. Viszont rengeteg támadást kapok, hogy a kislányommal ezt nem tehetem meg, mert egy 3 éves fejlődő szervezettől nem lehet elvonni a szükséges tápanyagokat. Engem teljesen meggyőztél és az elmúlt 2-3 év alatt folytatott tanulmányaimban szereplő cikkek is, mégis féltem a babámat, hogy esetleg ártok neki. Az állatkínzás ellenes és húsmentes életről szóló cikkekkel sokat foglalkoztam, az elméleti részből lassan diplomázhatnék.:-) Viszont nem igazán találtam a gyakorlathoz szükséges információkat, pl. receptek, ötletek, stb. Teljesen véletlenül találtam az oldaladra, de nagyon örülök, hogy most már megvagy. Tejhelyettesítő recepteket kerestem, mert sajnos a bolti megfizethetetlen számomra, amilyen mennyiséget a kislányom egyedül meg bír inni belőle. Konkrétan tejfüggő a gyermek.:-) Már vettem neki bolti rizsből készült „tejet”, illetve készítettem itthon is szezámmagból, de annak nem igazán volt finom íze. Ennek ellenére a kislányom ugyanúgy megitta a kakaót, mintha tehéntejjel csináltam volna. Szeretném kipróbálni a zabtejedet, nagyon tetszik a recept. Viszont felfedeztem, hogy más recepteket is tettél fel, ezért most sorra átböngészem őket. A lényeg, amiért írni szerettem volna Neked mindenképpen, hogy hihetetlen szépek a mellékelt képek, nagyon ötletesek és végtelenül egyszerűek a receptek. Gratulálok hozzá, tényleg nagyon ügyes vagy! Köszönöm szépen az ötleteket, garantáltan ki fogom őket próbálni! Ha előbb találok Rád, talán már évek óta vega lehetnék. További sok sikert az oldaladhoz! 🙂
Drága Lucapoca!
Nagyon szépen köszönöm ezeket a kedves szavakat, és hogy mindezt elmondtad, örülök, hogy találsz használható recepteket az oldalamon. Nekem a zabtej a kedvencem, de nem az, ami zabpehelyből készül, nem tudom, melyiket találtad meg, hanem a nyers, egész zabszemből készült. Ezt próbáld ki. Fincsi még a házi rizstej barnarizsből és a máktej is. Na és a kókusztej. 🙂
Legyen szép estéd/napod! 🙂