Tönkölypogácsa chia maggal






Mostanában nem nagyon szoktam enni lisztből és élesztőből készült dolgokat, de most kivételt tettem. A családnak egy krumplileves mellé készült, és mivel chia maggal szórtam meg, így nem hagyhattam ki.

A sokmagvas pogácsa mintájára készült, ahhoz hasonló az ízvilága is.

Hozzávalók:

60 dkg-nyi szárazanyag (egy nagy marék az alábbi magokból: napraforgómag, szezámmag, lenmag, tökmag), 30 dkg tönkölybúzaliszt, és a maradék fehér liszt), 15 dkg kókuszzsír (vagy vaj),2 teáskanál himalaya só, 1 kis pohár szójajoghurt (vagy natúr joghurt vagy tejföl), 1 egész tojás, 2 dl növényi tej, 1 élesztő (5 dkg), kis barna cukor az élesztő futtatásához + a kenéshez kis vízben elkevert olaj + a tetejére chia mag (de természetesen a tésztájába is lehet belőle bőven tenni), (+ egy kis bors, ha szeretnéd kicsit imitálni a töpörtyűs pogácsa ízt)

Elkészítés:

A növényi tejet langyosra melegítjük, feloldunk benne kb. egy evőkanálnyi barna cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, megkeverjük, és felfuttatjuk. Közben a magokat aprítógépben apróra daráljuk.

Kenyérsütő gépben, vagy egy nagyobb tálban összedagasztjuk a hozzávalókat, ha felfutott az élesztő. (Én még egy piciny marék egész magkeveréket raktam a tésztájába is), majd meleg helyen lefedve 1 órát kelesztjük. Ezidő alatt kb. a duplájára dagad.

Lisztezett gyúródeszkán kb. 1-1,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, majd vízzel elkevert olajjal megkenjük a tetejét.

A tetejére chia magot szórunk tetejét, majd sütőpapírral bélelt tepsiben egymás mellé sorakoztatjuk, és megsütjük.

Levesek mellé nagyon fini. 🙂

Jó étvágyat!

 




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

Szólj hozzá, mondd el véleményed!