Régóta piszkálta a fantáziámat a vegazsír. Több vegetáriánus blogban láttam ezt a receptet, és gondoltam kipróbálom. Az állati zsírban (mint ahogy az emberében is) több méreganyag halmozódik fel, ezért nem fogyasztok állati zsiradékot (meg amúgy sem).
Ez a kókuszzsírból készített vegetáriánus zsír valóban ízvilágban is megszólalásig hasonlít a sertészsírra.
Hozzávalók:
kókuszzsír, kis vöröshagyma, pici fokhagyma, pici bors, és egy késhegynyi pirospaprika, tengeri (vagy himalaya) só.
Mennyiségeket nem írok, mert ki-ki saját ízlésének megfelelően alkossa meg. A kókuszzsíron kívüli anyagokból valóban nem kell sok, ezeket eltúlozva el is ronthatod, úgyhogy előbb keveset, és utána inkább még bele valamennyit.
Elkészítés:
A kókuszzsírt kis lángon megolvasztjuk, majd beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, kicsit megforgatjuk benne, majd hozzátesszük a borsot, pirospaprikát és sót.
Ezt követően levesszük a tűzről, és állni hagyjuk. Miközben megdermed, néhányszor megkeverjük, hogy a hagyma ne ülepedjen le az aljára.
Teljes kiőrlésű kenyérre, vagy pászkára kenve egészséges finomság, újhagymával fenséges! 🙂
Én pászkára kenve, újhagymával és csírával fogyasztottam, piros paprikával megszórva.
Jó étvágyat kívánunk!