No, hát ezt találtam ki a tegnapi vöröslencse főzelék alapból. Annyira finom volt, hogy muszáj volt még egy adagot főznöm, amiből egy kis csicseriborsó pástétomból megmaradt csicseriborsóval finom kolbászkákat készítettem.
Tényleg nagyon finom, nekem nagyon ízlik, viszont húshelyettesítő újításokat sanda szemmel figyelő férjeknek azért nem merem ajánlani. 🙂
Hozzávalók: 1 csésze vöröslencse, fél csésze főtt csicseriborsó, himalaya só, szójaszósz, piros fűszerpaprika, bors, őrölt kömény, 1-2 gerezd fokhagyma, kb. fél vöröshagyma, diónyi nagyságú kókuszzsír, kb. 2 evőkanál kölesliszt, kis útifű maghéj
Elkészítés: A kókuszzsírt megolvasztjuk, majd megpirítjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát. Lehúzzuk a tűzről, rádobjuk az átnyomott fokhagymát, piros paprikát, keverünk rajta egyet, majd jöhet bele az átmosott vörös lencse is, felöntjük kb. kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzátesszük az előzőleg megfőzött csicseriborsót, hadd főjön még nyugodtan és megfőzzük az egészet. Miután levettük a tűzről, ízlés szerint lötyköljük meg szójaszósszal (ezt ne hagyjuk ki, ettől lesz enyhén füstös íze). Főzés után egy keményebb masszát kell hogy kapj, ezt krumplinyomóval jól áttörjük. Megvárjuk, míg a massza kihűl, addig is keményedik.
Akár maradhatna is ebben az állapotában, ekkor egy fincsi kis hamis kolbászkrémet kapunk, amit kenyérre vagy krékerre kenhetünk.
Ha tovább szeretnénk dolgozni kolbásznak, akkor tegyük hozzá a köleslisztet, gyúrjuk össze, és adjunk hozzá még annyi űtifű maghéjat, hogy formázható masszát kapjunk.
A masszából csináljunk rudakat, kenjük meg olívaolajjal, és tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süssük meg (nem kell sokat sütni, épp, hogy kicsit jobban egyben tartsa a sütés és picit megpiruljon a külseje.
Ha kihűlt, szeletelhetjük.
Ez a fajta kicsit száraz, de ha a masszába teszel olívaolajat, akkor nem lesz annyira az. Én nem tettem, mert zsírmentesen szerettem volna készíteni.
És a végeredmény: én így ettem: uborkával, retekkel, nem hiányzott a kenyérféle.
Igen laktató és sokat lehet inni rá.
Tipp: további füstös ízt adhatsz neki, ha előtte a fokhagymát megfüstölöd. Én még nem próbáltam, de a legközelebbi kerti tűzgyújtáskor kipróbálom. Elvileg egy internetes oldalon lehet(ne) rendelni füstölt fokhagymát, de nem is írom ide be, mert én rendeltem még tavaly, se válasz, se semmi…. úgyhogy nem is ajánlom, csupán az ötlet jött onnan, hogy ez akár otthon is kivitelezhető.
Ha valaki kikísérletezi a mikéntjét, írja meg akár itt a hozzászólásnál, akár e-mailben, de szívesen közzé is teszem egy újabb bejegyzésként itt a blogon. 🙂
Másik tipp: ha ezt az egész kolbászkát műbélbe töltöd, és úgy füstölöd meg. Ez esetben rakj még bele plusz zsiradékot a további száradás és morzsálódás elkerülése végett. De végül is a bolti csicseri kolbász is elég morzsálódós, úgyhogy nem is olyan nagy vész, hogy ez így sikerült. (u.i: Ezt a füstölési módot sem próbáltam időhiány miatt, csak egy ötlet)