Xilit, nyírfacukor az egészséges édesítő






Xilit, nyírfacukor – hívhatjuk akár kétféleképpen is ezt az egészséges és természetes édesítőszert, melyet eredetileg nyírfakéregből vontak ki. A cukor egészséges alternatívája, semmilyen káros anyagot nem tartalmaz, ráadásul fogbarát.

Ideje hát megismerni ezt a természetes növényi alapú édesítőszert, mely egy az egyben helyettesítheti a háztartásunkban a cukrot.

A steviát sok ember nem szereti enyhe stevia íze miatt, bár hozzá lehet szokni. A stevia is egészséges édesítőszer, cukor helyett ajánlott a fogyasztása.

Másik megoldás lehet a Xilit (nyírfacukor), melyet eredetileg nyírfakéregből vontak ki, ezért meg is maradt a neve nyírfacukornak. A ma forgalomba kerülő xilitet kukoricacsutkából (génmanipulációtól mentes) nyerik ki, mivel ez sokkal gazdaságosabb. A xilit előfordulása tehát: kukoricacsutkában, a nyírfakéregben, zöldségekben, gyümölcsökben.

Miért érdemes cukorról xilit-re váltani?

A cukorról köztudott, hogy méreg a szervezet számára, lebontása során alkohol keletkezik a szervezetünkben, és ez károsítja a májunkat, továbbá kitűnő táptalajt nyújt a gombáknak, és káros mikroorganizmusoknak. Egy sokk a testünknek, de a témáról még lesz szó, ígérem.

A xilit:

alacsonyabb energiatartalmú (240 kcal/100 gramm) – kb. 40 %-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor

alacsony glikémiás indexű (alacsony GI = 7)

tiszta édes ízű (nincs semmilyen mellékíze)

fogbarát (fogkrémekben, rágókban is megtalálható fogszuvasodást megelőző tulajdonsága miatt) – Más természetben előforduló édesítőszerekkel szemben a szájbaktériumok nem képesek lebontani, ezért savak sem termelődnek xilit fogyasztása közben. A száj ph értéke így stabil marad.

A xilit természetes anyag, természetes módon feldolgozott, adalékanyagoktól mentes. Nem génkezelt kukoricából készült. Nem tartalmaz semmilyen állati eredetű anyagot, tartósítószert, allergén anyagot, illetve fenil-anilin forrást.

Energiatartalma 240 kcal. A xilit lassan szívódik fel és alakul át, ezért erősíti a jóllakottság érzését. Glikémiás indexe 7, így cukorbetegek is fogyaszthatják.

A xilit felhasználása:

A hagyományos cukrokhoz hasonlóan keveredik, oldódik. 1:1 arányban helyettesíti azokat, főzésnél, sütésnél, desszertek készítésénél.

Nem nyújt táptalajt a gombáknak, így nem alkalmas élesztővel készült ételek, tészták készítéséhez. Nem karamellizálódik.

Érzékenyebb gyomorúaknál 4-6 hetes hozzászoktatási időszak javasolt, kisebb mennyiséggel kezdve (napi egy kiskanál).

Hogyan készítik a xilitet?

A kukoricacsutka rostjaiból almasav segítségével, illetve különböző baktériumkultúrák fermentálásával xilitet nyernek, amit szárítanak és őrölnek. Nem tartalmaz kukoricafehérjét vagy más kukoricában található allergén anyagokat, mert nem kukoricaszemből készül.

Miért nyírfacukor a neve, ha kukoricacsutkából készítik? – biztos benned is felmerül a kérdés

Mivel eredetileg nyírfakéregből vonták ki, megmaradt a név. Nyírfából kivonni gazdaságtalan lenne, hiszen a nyírfát, mint növényt nem nevelik. A szőlőcukor neve is „szőlőcukor”, mégsem szőlőből vonják ki. A nyírfacukor mint név tehát csak az eredetére utal.

Összehasonlításként néhány cukor glikémiás indexe:

glükóz: 100

fruktóz: 19

xilit: 7

Néhány édesítő energiatartalma (100 gr):

fruktóz: 1700 KJ (405 kcal)

nádcukor: 1657 KJ (390 kcal)

xilit: 1035 KJ (240 kcal)

Kipróbálásra én is vásároltam, és beváltotta a hozzá fűzött reményeimet. Ára ugyan nem a legolcsóbb, (500 grammosat vettem 1509 Ft-ért), viszont váltogatva és kombinálva a steviával, agavé sziruppal, juharsziruppal és mézzel, úgy érzem, mára már nem okoz gondot az édesítés.

***

Te használtál már? Vannak tapasztalataid?




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

4 hozzászólás to “Xilit, nyírfacukor az egészséges édesítő”

  1. […] ennek hiányában bolti fagyasztott erdei gyümölcs keverék, fél csipet só, édesítéshez: xilit és stevia, kb. 2 dl cukrozatlan (natúr) rizstej, fél evőkanál étkezési keményítő vagy egy […]

  2. jocó szerint:

    Garantáltan a legolcsóbb: http://www.biobolt.e-tar.hu/xukor

  3. nandorbacsi szerint:

    A Nyírfacukor néven kapható termék bár nem a legolcsóbb, ám ez nem véletlen. A Nyírfacukor tanúsítottan GMO- mentes alapanyagból készül, a világ vezető, ellenőrző és tanúsító intézete, az SGS által bevizsgált, nagy tisztaságú cukor.

  4. jocó szerint:

    És kedves nandorbácsi, honnan származik és miből készül? Mert inormációim szerint mind bevizsgált. A nyírfacukor márkajelzésüről még a származás megjelölése is hiányzik. 🙂

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezd a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM