Xilit, nyírfacukor az egészséges édesítő


Xilit, nyírfacukor – hívhatjuk akár kétféleképpen is ezt az egészséges és természetes édesítőszert, melyet eredetileg nyírfakéregből vontak ki. A cukor egészséges alternatívája, semmilyen káros anyagot nem tartalmaz, ráadásul fogbarát.

Ideje hát megismerni ezt a természetes növényi alapú édesítőszert, mely egy az egyben helyettesítheti a háztartásunkban a cukrot.

A steviát sok ember nem szereti enyhe stevia íze miatt, bár hozzá lehet szokni. A stevia is egészséges édesítőszer, cukor helyett ajánlott a fogyasztása.

Másik megoldás lehet a Xilit (nyírfacukor), melyet eredetileg nyírfakéregből vontak ki, ezért meg is maradt a neve nyírfacukornak. A ma forgalomba kerülő xilitet kukoricacsutkából (génmanipulációtól mentes) nyerik ki, mivel ez sokkal gazdaságosabb. A xilit előfordulása tehát: kukoricacsutkában, a nyírfakéregben, zöldségekben, gyümölcsökben.

Miért érdemes cukorról xilit-re váltani?

A cukorról köztudott, hogy méreg a szervezet számára, lebontása során alkohol keletkezik a szervezetünkben, és ez károsítja a májunkat, továbbá kitűnő táptalajt nyújt a gombáknak, és káros mikroorganizmusoknak. Egy sokk a testünknek, de a témáról még lesz szó, ígérem.

A xilit:

alacsonyabb energiatartalmú (240 kcal/100 gramm) – kb. 40 %-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor

alacsony glikémiás indexű (alacsony GI = 7)

tiszta édes ízű (nincs semmilyen mellékíze)

fogbarát (fogkrémekben, rágókban is megtalálható fogszuvasodást megelőző tulajdonsága miatt) – Más természetben előforduló édesítőszerekkel szemben a szájbaktériumok nem képesek lebontani, ezért savak sem termelődnek xilit fogyasztása közben. A száj ph értéke így stabil marad.

A xilit természetes anyag, természetes módon feldolgozott, adalékanyagoktól mentes. Nem génkezelt kukoricából készült. Nem tartalmaz semmilyen állati eredetű anyagot, tartósítószert, allergén anyagot, illetve fenil-anilin forrást.

Energiatartalma 240 kcal. A xilit lassan szívódik fel és alakul át, ezért erősíti a jóllakottság érzését. Glikémiás indexe 7, így cukorbetegek is fogyaszthatják.

A xilit felhasználása:

A hagyományos cukrokhoz hasonlóan keveredik, oldódik. 1:1 arányban helyettesíti azokat, főzésnél, sütésnél, desszertek készítésénél.

Nem nyújt táptalajt a gombáknak, így nem alkalmas élesztővel készült ételek, tészták készítéséhez. Nem karamellizálódik.

Érzékenyebb gyomorúaknál 4-6 hetes hozzászoktatási időszak javasolt, kisebb mennyiséggel kezdve (napi egy kiskanál).

Hogyan készítik a xilitet?

A kukoricacsutka rostjaiból almasav segítségével, illetve különböző baktériumkultúrák fermentálásával xilitet nyernek, amit szárítanak és őrölnek. Nem tartalmaz kukoricafehérjét vagy más kukoricában található allergén anyagokat, mert nem kukoricaszemből készül.

Miért nyírfacukor a neve, ha kukoricacsutkából készítik? – biztos benned is felmerül a kérdés

Mivel eredetileg nyírfakéregből vonták ki, megmaradt a név. Nyírfából kivonni gazdaságtalan lenne, hiszen a nyírfát, mint növényt nem nevelik. A szőlőcukor neve is “szőlőcukor”, mégsem szőlőből vonják ki. A nyírfacukor mint név tehát csak az eredetére utal.

Összehasonlításként néhány cukor glikémiás indexe:

glükóz: 100

fruktóz: 19

xilit: 7

Néhány édesítő energiatartalma (100 gr):

fruktóz: 1700 KJ (405 kcal)

nádcukor: 1657 KJ (390 kcal)

xilit: 1035 KJ (240 kcal)

Kipróbálásra én is vásároltam, és beváltotta a hozzá fűzött reményeimet. Ára ugyan nem a legolcsóbb, (500 grammosat vettem 1509 Ft-ért), viszont váltogatva és kombinálva a steviával, agavé sziruppal, juharsziruppal és mézzel, úgy érzem, mára már nem okoz gondot az édesítés.

***

Te használtál már? Vannak tapasztalataid?
Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

4 hozzászólás to “Xilit, nyírfacukor az egészséges édesítő”

  1. […] ennek hiányában bolti fagyasztott erdei gyümölcs keverék, fél csipet só, édesítéshez: xilit és stevia, kb. 2 dl cukrozatlan (natúr) rizstej, fél evőkanál étkezési keményítő vagy egy […]

  2. jocó szerint:

    Garantáltan a legolcsóbb: http://www.biobolt.e-tar.hu/xukor

  3. nandorbacsi szerint:

    A Nyírfacukor néven kapható termék bár nem a legolcsóbb, ám ez nem véletlen. A Nyírfacukor tanúsítottan GMO- mentes alapanyagból készül, a világ vezető, ellenőrző és tanúsító intézete, az SGS által bevizsgált, nagy tisztaságú cukor.

  4. jocó szerint:

    És kedves nandorbácsi, honnan származik és miből készül? Mert inormációim szerint mind bevizsgált. A nyírfacukor márkajelzésüről még a származás megjelölése is hiányzik. 🙂

Szólj hozzá, mondd el véleményed!