A zeller rendkívül sokféle módon ízletesen elkészíthető.
A zellerkrémleves is rendkívül ízletes finomság, és laktató is. Könnyen elkészíthető, kezdők is bátran nekiállhatnak.
Én imádom a zelleres ételeket, zeller jöhet minden mennyiségben.
Hozzávalók:
fél zeller, 1-2 sárgarépa, olívaolaj, bors, himalaya vagy tengeri só, vegamix, majoranna, petrezselyem, liszt (teljes kiőrlésű), pici tejszín (lehet növényi tejszín is), kis növényi tej, 1 gerezd fokhagyma, pirított zsemlekocka, egy kis apróra vágott petrezselyem és reszelt sajt a tálaláshoz (ezt helyettesítheti reszelt füstölt ízű tofu is).
Elkészítés:
A zellert és egy pár sárgarépa karikát kisebb kockákra vagdosok és sós vízben puhára főzöm őket. Fűszerezem közben: bors, egy kis vegamix, csöpp majoranna, petrezselyem.
Egy merőkanálnyi zellert kiveszek (sárgarépát nem) és összeturmixolom a botmixerrel, majd visszaburítom a levesbe. Újra forralom.
Kis olajban megpirítok egy kis lisztet, majd zúzott fokhagymát szórok rá, és átpirítom. Ezt követően felengedem egy kis növényi tejszínnel és növényi tejjel, majd a zelleres lébe borítom. Összeforralom, és pirított zsemlekockákkal, vágott petrezselyemmel és reszelt sajttal (vagy reszelt füstölt tofuval) tálalom.
(Rántás helyett sima habarás is lehet: egy kis tejbe kis lisztet vagy keményítőt lehet keverni.)