A zöld turmixokat Victoria Boutenko tette szinte világszerte népszerűvé. Míg külföldön már tombol a zöld turmix, azaz „green smoothie” láz, addig Magyarországon még nagyon gyerekcipőben jár az egészségjavításnak ez a csodálatos formája.
A zöld turmixok, „green smoothie”-k villámgyorsan elkészíthetők, akár főétkezésként is fogyaszthatók.
Mik is ezek tulajdonképpen? Hogyan kell elkészíteni őket? Milyen hozzávalókból, alapanyagokból?
Victoria Boutenko: A nyers étel csodája című könyvének ajánlójában említettem már a zöld turmixokat. Victoria, miután már több éve nyers, élő ételeket evett, úgy érezte, valami hiányzik a táplálkozásukból.
Idézek magamtól 🙂
„A sok kutatás, utánajárás vezette el odáig, hogy elkezdje vizsgálni a csimpánzok étrendjét. Mivel az ember és csimpánzok DNS állománya 99,4 %-ban megegyezik. Következtetése az volt, hogy a csimpánzok étrendjének majdnem felét zöld levelek és virágok teszik ki, további másik felét gyümölcsök, kisebb részét pedig rovarok, növényi szár, fakéreg és magvak.
(Ezzel szemben a nyugati társadalom étrendje ezzel 100 %-ban különbözik).
Következtetése volt, hogy nekünk, embereknek is be kellene iktatnunk a zöld leveleket táplálkozásunkba. Mivel azonban rágásunk már közel sincs olyan jó, mint az őskorban elődeinké, nem tudjuk folyékonnyá rágni a zöldeket, a zöld levelek fogyasztásához a turmixgépet hívta segítségül. A turmixolás „feltöri” a levelekben található cellulóz-szerkezetet, így könnyen felszívódóvá válik. Eleinte kizárólag leveleket turmixolt kis vízzel vegyítve, ám ízviláguk borzasztónak bizonyult. Viszont gyümölcsökkel már kitűnően ízesíthetők voltak, és ihatók is. Így születtek meg a zöld turmixok, a green smoothie – k, melynek külföldön már szinte “forradalmuk” van, elég ha ezt a szót beírod a keresőbe.
Victoria újrafelfedezte a klorofill csodálatos gyógyító hatását, és a zöld levelűeket szinte külön táplálékcsoportként emlegeti.”
A zöld levelek bátran párosíthatók gyümölcsökkel, igazából nem sorolandók a zöldségek közé. Gyümölcsökkel való együttfogyasztásuk semmiféle emésztési problémát, erjedést, emésztési gondokat nem okoz.
Zöld turmixok elkészítése:
A zöld turmixok elkészítéséhez elegendő egy vagy kétfajta (ennél több lehetőleg ne is legyen, mivel a gyümölcsöket is jobb önmagukban fogyasztani az erjedéses és savasító folyamatok elkerülése végett) gyümölcs (alma, banán, magnó, őszibarack, sárgabarack, bogyós és piros gyümölcsök (málna, ribizli, szeder, áfonya, eper) – ezeket bátran variálhatod, ez legyen kb. 60 %-ban) és bármilyen ehető zöld növény kb. 40 %-ban (spenót, sóska, petrezselyem zöldje, sárgarépa zöldje, pitypang levél, kövér porcsin (ehető gyomnövény), zellerszár, leveles kel, saláta, csalán). Ha túl sűrű, még egy kis tisztított vizet turmixolhatsz hozzá.
Nehogy azt hidd, hogy szörnyű íze van. Ugyan első ránézésre csúnyácskának tűnik, de ha kísérletezel és jól párosítod a gyümölcsöket, akkor nagyon finom.
Naponta ne csak egy csészével fogyassz, hanem bátran, akár 1-1,5 litert is. Tízóraira, reggelire, vagy akár a vacsorádat is helyettesítheted vele.
A könyvben egy kísérletet is végzett Victoria egy orvossal a zöld turmixok ügyében, és a roseburgi kísérletcsoport szinte összes tagja egészségi állapot javulásról számolt be. A gyomorsavszintjük is teljesen helyreállt.
A zöld levelűekben rengeteg hasznos tápanyag található, a sárgarépa levelében például sokkal több, mint magában a gyökérben. Mégis sokszor a szemétbe kerül ez az értékes anyag.
A zöld levelek kitűnően lúgosítják a szervezetet, fehérjetartalmuk pedig kiemelkedő. Sokan vádolják azzal a vegetáriánus táplálkozást is, hogy nem elegendő a fehérje. Azonban már több forrásból bizonyítást nyert, hogy nem a fehérjehiánytól, hanem inkább a túlzott fehérjebeviteltől kellene rettegnünk.
A zöld levelű növények fogyasztásával nem káros állati fehérjét veszünk magunkhoz, hanem egészséges növényi fehérjét, mellyel nyugodtan fedezhetjük napi fehérjeszükségletünket. Sőt, amelyik aminosav (a fehérjék építőkövei) az egyikből hiányzik, az a másikban megvan, így „komplettálhatjuk” őket.
Hihetetlen, de igaz, hogy már fél kilogramm leveles kelnek nagyobb a fehérjetartalma, mint az ajánlott napi fehérjebevitel, derül ki ez is a Nyers étel csodája című könyvből.
Bizonyításként még álljon itt Victoria egyik táblázata, mely alapján kiderül, hogy pl. két esszenciális aminosavból milyen mennyiségben tartalmaz a csirkehús illetve a sötétzöld endívia:
Egy adag csirkehús: 222 mg tirozin, 261 mg fenilalanin
Egy fej endívia:. 205 mg tirozin, 272 mg fenilalanin
(itt is megemlítem, hogy a világ legerősebb, izmosabb állatai sem hússal elégítik ki fehérjeszükségletüket, hanem füvekkel, lásd: gorilla, elefánt …) Van ezzel kapcsolatban Victoriának egy nagyon jó szemléletető példája is ezzel kapcsolatban, hogy amikor a juhokat koncentrátumokkal (zab, őrölt kukorica) etetik, sokkal gyorsabban híznak, amikor füvet legelnek, akkor húsuk csak minimális zsírt tartalmaz. A füvek tehát izmot építenek.
Másik példaként megemlíteném Tim van Orden-t is. Hogy ki ő? Nyers, élő ételekkel táplálkozó aktív sportoló. Honlapját megtalálod itt: www.runningraw.com – Ő az egyik élő példája annak, hogy húsevés nélkül is lehet izmokat építeni és teljesítményt elérni. Vagy olvassátok el ezzel kapcsolatban Szabó Gábor: Kiváló egészség blogjában írtakat Tim van Orden-ről: Nyersevés felsőfokon Tim van Ordennel
Szerintem magáért beszél a bejegyzés. (Olvassátok el Gábor többi bejegyzését is a blogján, nagyon jókat ír! 🙂 )
A csodálatos klorofill:
Nem hagyhatom ki, hogy itt ne említsem, meg, hogy a zöldlevelűek tele vannak oxigénnel dús klorofillel, mellyel növelheted szervezeted oxigénellátását. A klorofill csodálatos hatásai megér egy külön bejegyzést (nemsokára nekiülök).
Első zöld turmixom:
Nekem az első zöld turmixom sötétzöld kelkáposzta levéből, banánból és almából állt. Mivel elég gyenge a turmixgépem (csak 350 watt), ezért apró darabokban hagyta a kelkáposztát, így nem is volt elég selymes az egész. Ez nem vette el a kedvem, mert most egy philips hr 2094 típusú turmixot fogok beszerezni, ami 750 wattos, jégaprításra is használható, szóval, erősnek mondható.
A legprofesszionálisabb turmixgép, amit a nyerskonyha világában használnak, a Vitamix. (http://www.vitamix.com)
Ez egy bivalyerős gép, fordulatszáma max. 38.000 fordulat/perc, teljesítménye is csaknem 1000 watt. Fórumokban olvastam, hogy ez szinte krémmé, folyékonnyá teszi a kelkáposztát is. Ára is szép, ezért erre most nem ruházok be. Van egy „kistestvére”, úgy hívják, hogy Omniblender. Ez kissé gyengébb, de a vélemények alapján ez is szuper, és az ára is jobb.
Magyarországon mindkettő turmixgép a www.egeszseges-elet.hu oldalon rendelhető meg.
A Vitamix turmix itt, az Omniblender pedig itt. Külföldön nagyon elterjedtek.
***
Ha szeretnél változtatni egészségi állapotodon, érdemes beiktatnod a zöld turmixokat, green smoothie-kat hétköznapjaidba. Olvasd el Victoria Boutenko: A nyers étel csodája című könyvét, ő többet is tud mondani róla, mint én ebben a kis bejegyzésben.
Egy kis ízelítőnek néhány általam készített zöld turmix:
Alma-banán-csalánlevél zöldturmix:
***
Kelkáposztalevél-banán-alma Kiwi-banán-mangó-pitypanglevél Alma-banán-mangó-sárgarépalevél
Kislányom is nagyon szereti Banános-salátás-avokadós
[…] mennyiségű oxigént tudunk a sejtjeinkbe juttatni! A klorofill bevitelre egy remek lehetőség a zöld turmixok […]
Szeretettel üdvözlök mindenkit, aki olvassa. Két hónapja iszom a zöld turmix italokat, csodálatos javulást tapasztalok, teljes mértékben áttérve az egészséges nyersvega táplálkozásra. Már nem kell a vérnyomásra a tablettákat szednem, és nagyon sokat javult az izületi betegségem is.
Mindenkit csak biztatni tudok, mert fantasztikus változást fog tapasztalni egészségi állapotában, erőnlétben, hangulatban, stb.
Margó
Ahogy olvasom a zöld turmixról szóló leírásokat, sehol nem látom, hogy uborkát ajánlanának bele- ezek szerint abból illetve paradicsomból nem jó ilyen turmix-italt készíteni?
Dehogynem. Lehet!
Szerintem belőlük inkább sós turmixok az ízletesebbek.
A paradicsom elvileg gyümölcs, lehet gyümölccsel keverni, az már más kérdés, hogy ízleni fog-e.
Uborka nagyon finom egy kis kaporral és fokhagymával … hogy milyen zöld illik még hozzá, azt még nem kísérleteztem ki.
Én ezeket a sós turmixokat inkább kicsit sűrűbbre szoktam készíteni, és levesként eszem egy kis apróra vágott zöldséggel.
Sziasztok! Nagyon jó dolgokat olvashatunk ezen az oldalon, nagyon tetszenek az ötletek! Viszont saját zöldségeskertem sajnos nem lehet a 9. emeleten – hogy lehet ezt úgy megoldani, hogy minden napra jusson 1 liter zöld turmix, és ne legyen csillagászati áron? Köszi, üdv
Sziasztok!
Szeretném megtudni, hogy csírákkal is jó a turmix? Nekem például retek és brokkoli van itthon. Köszönöm a választ.
Persze, azt is lehet bele tenni, hiszen ezekben is sok mikrotápanyag van, de ha zöld turmixot szeretnél a klorofill miatt, akkor plusz zöld levelet is tegyél bele.
Szia Nóra! Nagyon kedves Tőled, hogy ezeket megosztottad velünk. Az lenne a kérdésem, hogy lehetne e ezeket az italokat mézzel édesíteni? Szeretném, ha a férjem is fogyasztaná, de ő biztos nem inná meg, csak mézzel. Gondolom azzal már kissé savas hatást érnék el, mert ha jól tudom a méz az savasít. köszönet
Szia!
Akkor fogyassza őket egészséggel mézzel. 🙂
Ajánlom még a steviát is (én az enyhébb stevia port használom), és édesíteni lehet pl. banánnal is, egy picit többet kell bele rakni, vagy növelni az édesebb gyümölcsök számát.
Sziasztok!
Most tévedtem az oldalra, és én is csak megerősíteni tudom a zöldturmixok hatását!
Kb. Fél éve iszom, eleinte minden nap kb 6-8dl, most már csak 2-3 naponta. A gyomorsav problémáim enyhültek, csak akkor jelentkezik a túlzott sav, amikor rosszalkodom kicsit és engedek az édesség, vagy más savasító étel kísértésének.
A testem csodálatos változáson ment át, fogytam és szálkásodtam (mellette sportolok), tele vagyok energiával.
Viszont én úgy olvastam nem szabad zöldséget és gyümölcsöt keverni. Csak az almát a répafélékkel. Erről mi a véleményetek?
Az én receptem, amit általában készítek:
cukkini
spenót
salátalevél
répa
alma
és egy kis olaj, az olajban felszívódó vitaminok miatt.
Üdv mindenkinek: Eszti
Kipróbáltam- lévén nagy kertünk tele van zöldekkel- a zöld turmixot. Az első nem sikerült túl ízletesre, nem volt banán itthon, s túl sokmzöldet tettem bele. Ez vasárnap volt, majd vettem almát, banánt és újra próbálkoztam. A sikert jelzi, hogy13 éves fiam megivott egy csészével. Nem hiszek a végletekben, a lúgosítást kémiailag teljesen ellentmondásosnak tartom, de az, hogy zöldséget, gyümölcsöt kell enni nem kérdés. Ráadásul nyersen, hogy a vitaminok, ásványi anyagok ne vesszenek el. Szóval ez a zöld turmix telitalálat! NAGYON köszönöm!
Nagyon szeretem a zöld turmixokat, valóban megváltoztatja az ember közérzetét.Most tele van a kert sokféle friss finomsággal, azt szeretném megtudni, hogy érdemes-e turmixolva fagyasztani ezeket, vagy télen érjem be az üzletekben kapható zöldekkel? Ha valakinek van tapasztalata kérem ossza meg. Köszönettel várom a választ!
Szia Mamika!Kulfoldi oldalakon olvastam,hogy minden gyumolcs es zoldseg(+zold levelek) 3 honapig tarolhatok a fagyasztoban..tobbett nem mert egy halott dolog lesz( vitamin,tapertek nelkul/nagyon nagyon keves marad).En keso osszel szoktam fagyasztani kulombozo zold leveleket,s telen helyi almaval szoktam turmixolni. Udv.:Nora L.
Szia Nóra ! Köszönöm a tippet, akkor én is lefagyasztok a kertemből, amit lehet -a 3 hónap is sokat számít- addig is tudom mit iszom. Üdv: Mamika
Most nézegetem a neten a lugositassal kapcsolatos dolgokat,most szeretnem elkezdeni…De. Számomra érthetetlen: tobb oldalon olvasom hogy a legtöbb gyümölcs savasit!( pl banán is es az alma is)..Azért kérdezlek ,mert ahogy latom te használod a turmixba…akkor most lugosit vagy savasit? Koszonom
Sziasztok!
Évek óta iszom a zöld turmixot.
Tapasztalataim alapján javasolnám,hogy pitypang leveleket használjatok bele bátran!
Nem kerül semmibe,és rengeteg van belőle! 🙂
Nagyon egészséges,mindennap iható!
Csak megjegyezném, hogy én egyik nap zöldturmixot fogyasztok reggelire, másik nap magkeveréket. Alma, petrezselyem levél, csalán, tyukhúr, lucerna, cékla, citrom hajával, gránát, ha van, sárgarépa, meg mikor mi vam szezon szerint, sütőtök, stb. A magvak: lenmag, mák, kendermag, napraforgó, földimogyi, szezámmag, ezeket finomra darálom, buzacsíra, zabkorpa csírával. Mivel kecskéim vannak, savóba, ha nincs, tejbe keverem a magvakat és hagyom ázni, vagy estétől, vagy reggel, 1 órát, ez kevés, de nem nagy baj, had fermentálódjanak. Na most, hogy jobb legyen az íze, megy bele egy kis méz, meg egy evőkanál fekete kakaó. Bevált nálam évek óta, 6 gyógyszertől szabadultam meg általuk. 74 éves vagyok, de akár egy huszast letagadhatok, de nem teszem. Mónika, gyönyörű vagy! Kívánatos! Meg ne sértődj, kérlek.
Mély tisztelettel, Attila