Zöldséges-hajdinás napkex






Ezt a nyers, élő krékert, napkexet itthon lévő zöldségekből készítettem.

Lehet bármilyen zöldséget és magokat használni. Én szerettem volna bele most kicsit kevesebb olajos magot, és több zöldséget belevarázsolni.

Finom lett, bármilyen egészséges kencével, kennivalóval fogyasztható. A napkexet, krékereket kenyér helyett lehet használni, elkészítéséhez egy aszalógép szükséges. Természetes alapanyagúak, nem tartalmaz lisztet, cukrot, élesztőt, valamint az enzimek sem károsodnak a kíméletes aszalás következtében.

Hozzávalók:

1 kisebb cukkini, 3 db sárgarépa, fél zeller, egy maréknyi vöröskáposzta, néhány levél fejes saláta, sárga lenmag, napraforgómag, tökmag, szezámmag, víz, só, fűszernek: szárított zellerlevél (magokat felhasználás előtt be lehet áztatni, hogy az enzimgátlók kioldódjanak belőlük is, így könnyebben emészthető lesz az étel), 1 csésze 2 napig csíráztatott hajdina

(Te tehetsz bele más zöldségeket is, pl. fehérrépa, cékla, brokkoli …)

Elkészítés:

A zöldségeket megpucolom, és aprító gépben apróra darálom. Egy tálba teszem, megsózom, hozzákeverem a szárított zellerlevelet, napraforgómagot, egy kis tökmagot, egy kis egész sárga lenmagot, egy kis szezámmagot.

Egy csészényi sárga lenmagot kávédarálón ledarálok, és annyi vizet adok hozzá, hogy egy közepesen sűrű massza legyen. Egy idő után sok vizet vesz fel, így a vizet pótolom, kb. 3 percig hagyom állni.

A tojás sűrűségű lenmagos masszát hozzákeverem a zöldségekhez, majd jól összekeverem. Az aszalógépet (nekem kerek van) kibélelem sütőpapírral, és rákenem kb. 0,3 cm vastagon a zöldséges masszát és elsimítom. A tetejét megszórom még lenmaggal és szezámmaggal, úgy csinosabb lesz.

Aszalógépben kb. egy éjszakát át aszalom. Mikor már elválik a sütőpapírtól, leválasztom róla, és ollóval a kívánt méretűre vagdosom, és úgy aszalom tovább.

(Amikor már nincs az aszalógépben a sütőpapír, akkor jobban átjárja a készüléket a levegő, így jobban aszalódnak a kis napkexek.)

Teljesen szárazra aszaljuk őket, majd ezt követően fémdobozban akár hónapokig megőrzik minőségüket.

Ez a mennyiség nekem 4 db kerek aszaló tálcára volt elegendő.

Jó étvágyat!




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

2 hozzászólás to “Zöldséges-hajdinás napkex”

  1. Lénárt Gitta szerint:

    Ez gyönyörű, te jó ég, milyen szép lett, gratulálok!

  2. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

    Köszönöm Gitta! 🙂

Szólj hozzá, mondd el véleményed!