Jópár éve Visegrádon kóstoltam ezt a középkori ételt, kis poharakban kínálták kóstolóként, és repetáztam belőle.
Ami megfogott, az a fűszerezése volt. Rögtön el is kértem a receptet, azóta őrzöm, de eddig még nem készítettem el. Fő fűszere a borsikafű (csombor), amit nem ildomos kihagyni belőle.
Laktató, finom, bátran ajánlom ezt az egytálételt.
Recept:
A babot (én most adzuki babot használtam) és az árpát (hántolt) is előző nap külön-külön be kell áztatni. Az áztatóvizet leöntjük, és együtt elkezdjük főzni sós vízben. Adunk hozzá apróra vágott hagymát, fokhagymát, és babérlevéllel, csomborral (borsikafűvel) fűszerezzük. Amikor a bab és az árpa majdnem puhára főtt, adunk hozzá répát és kevés zellert is. Főzés közben a bab és árpa megdagad, a vizet szükség szerint pótolni kell.
Jó étvágyat! 🙂