Ma reggel láttam meg a boltban ezt a fura valamit. Kókuszcukor … kókuszvirág cukor … ízlelgettem a szót, majd kézbe vettem, néztem jobbról, néztem balról, és máris tettem a kosaramba kipróbálásra.
Micsoda érdekesség! 🙂 Erről a természetes édesítőről még nem hallottam.
A csomagolás hátoldalán ezt lehet olvasni róla:
Kókuszvirág cukor – a természet csodája
Fogyasztása 5000 éves, az eltelt idő alatt a feldolgozás nem változott. A virágok édes nektárját alacsony hőfokon kristályosra párologtatják. Ez a hagyományos módszer biztosítja, hogy a benne lévő B1, B2, B3, B6 vitamin, a kálium, magnézium, cink, vas, valamint a 16 féle aminosav nagy része nem vész el, ezért ezek a kókuszvirág cukor fogyasztásával bekerülnek a szervezetünkbe.
Glikémiás indexe 35, ami alacsony a többi cukoréhoz képest. Íze enyhén karamellás. Fogyasztható közvetlenül édesítőként, használható sütéshez, főzéshez.
Fogyasztása ajánlott mindenkinek, aki a tiszta, természetes, egészséges táplálkozást fontosnak tartja.
Energiatartalom: 300 kcal/100 g
Származási hely: Indonézia
***
A neten rákerestem a kókuszcukor névre, és ott is találtam róla egy-két infót.
https://www.facebook.com/note.php?note_id=244355888932808
http://www.bioabc.hu/index.php?main_page=product_info&products_id=1161
Azt sajnos nem sikerült kiderítenem, hogy erjed-e, de mint minden cukor, gondolom igen. A xilit és stevia pedig nem. Hmmmm….
***
No, mit szóltok hozzá? Az íze tényleg karamellás, illata pedig csodás, olyan nádcukros-törökmézes (pedig a törökmézet nem is szeretem).
Fél kilós tasakban van, 1119 Ft-ért vettem. Tehát nem drágább, mint a xilit, sőt, egy kicsit olcsóbb. Viszont szerintem nem annyira émelyítően édes, így talán kicsit többet kell belerakni, mint mondjuk xilitből, ezért talán nem annyira gazdaságos.
Ezt a finom karamellás tejet készítettem belőlem, ilyen szép bézs színe lesz:
2 dl növényi tej (rizstej), csipet vanília por, ízlés szerinti kókuszcukor
Persze nem karamellizálgattam, csak összekevertem a hozzávalókat.
Egészségetekre!
Szia! Én is pont a hétvégén találtam rá, és vettem is, ugyanilyen a zacskója 🙂 Hallottam róla korábban is, de most vettem először. Én karamellizáltam, kíváncsi voltam, hogy lehet-e. Lehet 🙂 Nem lesz átlátszó, szép matt barna lesz a karamellje. És igen, törökmézes. A párom beleszeretett 🙂