“Szemét” a konyhapulton






Egy rövid kis bejegyzést szeretnék szentelni annak, hogy felhívjam a figyelmedet arra, hogy nem kell mindent a kukába dobnod.

Nem kell, hiszen annál sokkal jobb helye van a konyhapulton, persze csak ideiglenesen, néhány órára, vagy egy napig.

Vajon miről is beszélek? És miért kell gyűjteni a “szemetet”?

Szó sincsen kérem itt szemétről, hiszen ezért is írtam idézőjelbe. Sok anyag, ami a szemeteskukában végzi, hasznos lehet másra.

Gondolok itt a szerves anyagok újrahasznosítására, a növények, zöldségek, gyümölcsök felhasználhatatlan anyagaira: almacsutkákra, zöldség-, és gyümölcshéjakra.

Én a konyhapultomon szoktam gyűjteni az egy napon belül elhasznált növényi hulladékanyagokat. Ezt egy műanyag dobozkában összegyűjtöm, nap végén pedig kiviszem egy vödörbe, a vödörtől pedig a kertbe kerül.

A kertben elszórjuk, vagy elássuk.

Miért van erre szükség?

A talaj miatt. A talajt kiszipolyozzuk, évről évre learatjuk a terményeket róla, és nem pótoljuk vissza a tápanyagokat, vagy ha vissza is szeretnénk pótolni, az általában műtrágya formájában kerül bele. A mesterséges, vegyi anyagokból előállított műtrágya idővel tönkreteszi a talajt. Megöli a hasznos baktériumokat, mikroorganizmusokat, amik hasznosak lennének. A természetes trágya jobb megoldás. Mi, a növényi maradványokból elhullott maradékot használjuk trágyaként.

Nem dobjuk el, hanem felhasználjuk. Ezzel is tápláljuk a talajt, tápláljuk a talajból kifejlődő növényeket.

Ha van otthon komposztálód, amit vásárolhatsz is, vagy akár készíthetsz házilag, akkor abba boríthatod ezeket a növényi maradékokat egy kis földdel elkeverve, földigilisztákkal megspékelve.

Ők hasznos humuszt készítenek belőle, és amit következő évben learatsz, egészségesebb, tápanyagdúsabb lesz.

Tehát, ha kertes házad van, már azzal is teszel egészségedért (no meg a környezetedért), ha nem dobálsz ki minden haszontalannak tartott növényi hulladékot.

A régi hunzák, akiknek talajművelésre igencsak szűkös eszközeik voltak, a hegyek között teraszosan művelt termőföldjeiken ugyanezt tették. Semmit nem hagytak kárba vészni. Még a legelő báránykák bogyóit is összeszedték, összehordták megművelt talajaikra, és visszaadták azt az anyatermészetnek, a földnek.

Tehát komposztálásra és talajtuningolásra felkészülni! 🙂

***

Ti milyen formában tápláljátok a kerteteket?




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

6 hozzászólás to ““Szemét” a konyhapulton”

  1. Szamóca szerint:

    Nóri, látom a képen a banánhéjat a kupacban. Azt is visszaforgatod a kertben? Mert úgy tudom, hogy banánhéjat nem szabad komposztálni.

  2. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

    Igen, persze, visszaforgatom. Miért nem lehet? Én nem tudok róla. Sok oldalt megnéztem a komposztálással kapcsolatban még anno, de a banánhéjjal nem találkoztam, hogy nem lehet, sőt, még ajánlották is sok helyen. Gondolom a gombaölő szerek miatt mondod, ugyanúgy, mint a citromnál, de ha ezt vesszük, akkor minden boltban vásárolt gyümölcsnél lehetne ez a helyzet. Amúgy elrohad szépen.
    A citrom-, meg narancshéjat még süteményekbe sem ajánlják, alaposan megmosva sem, mégis, sokan így is fogyasztják (sajnos persze).
    Én úgy gondolom, azért talán nagyobb a haszna a kertben még így is, mint a kára, persze, lehet, hogy tévedek.

  3. Szaffina szerint:

    Komposztálót már bizonyos faluban az önkormányzat is ad, érdemes ennek utána járni, aki faluban vagy kis közösségben lakik. Tetszik, hogy erről írsz! Sőt vannak olyan “hulladékok” melyek újra felhasználhatók! Pl: Almahéját ( amikor levet készítünk, vagy mást és megpucoljuk, amúgy megesszük azt is)meg lehet szárítani, és almateát főzni belőle, nagyon egészséges! ( gyógyteának minősül) Vagy vanília rudat, is beleteszem, amit már kikapartunk, és kidobnék, sőt az ilyen elhasznált rudakat, belelehet tenni “túrókrémbe”. ( magból készült)És biztos van még jó pár alapanyagunk, amit feltudunk használni, és nem csak komposztálásra, hanem étkezésre.

  4. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

    Köszi Szaffina! Tényleg, ez az almahéj is milyen jó ötlet, ha valaki amúgy is kidobná. Persze, előtte jól le kell mosni (itt ajánlom a többieknek az általad is használt gyümölcsmosót – (ez itt a reklám helye, érdeklődj Szaffinánál) 🙂

  5. Márta szerint:

    Nóri,ez jó otlet tudtára adni az embereknek,mert sokan mindent kidobnak,aztán a kukák olyan búzt árasztanak,mert minden ott bomlik.Én mindent amit nem használunk el gyújtom és a komposztban a heje.Banánhéjat olvastam nagyon jó a paradicsom alá tenni ultetéskor,vagy folyamatosan,van benne kálium,foszfor, ami fontos a paradicsomnak.Alma héját a férjem nem eszi meg,abból teát készítek,bármelyik teában elveszik.Mindent félrerakok,nemdobok ki semmit a kávé,tea ulledéket,héját a zoldségnek.mert a gyumolcsnek a héját elfogysztjuk,komposztban minden szétbomlik és a kerben hasznát veszuk.

  6. mives szerint:

    Sziasztok!
    A hulladékot mi is komposztáljuk, és örülök a cikknek.
    Aktív természetjáróként is a ételhulladékokat bizony a természetben hagyjuk, persze betemetve földdel vagy avarral, hogy ne bántsa a szemet, viszont valamiért a banán- és narancshéjra azt mondják, hogy nem illik, mert tájidegen.
    Otthon simán komposztáljuk 🙂

Szólj hozzá, mondd el véleményed!