Babfasírt






Egy hagyományos ételek szakácskönyvben láttam az ötletet, igazából töviről hegyire el sem olvastam a receptet, de itthon a szokásos “Mi legyen a holnapi ebéd?” találós kérdés közepette felötlött bennem a babfasírt ötlete. Húsmentes, vegetáriánus fasírozott.

Nem kellett csalódnom benne. Kiváló húsmentes fasírtféle, ízre pedig még finomabb, mint a húsos változat. Sok nyers fasírozottat is kipróbáltam már, de még annyira ízvilágra nem annyira nyerők nálam, még egy kicsit finomítani kell rajtuk, így addig, míg ez a fajta érzékem is kifinomul, addig maradnak a kókuszzsírban vagy tepsiben sült növényi fasírozottak.

Hozzávalók:

1 csésze fehér bab megfőzve (lehet adalékanyagmentes fehér bab konzerv is, ha nem szeretnél előtte sokat főzőcskézni), 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, piros fűszerpaprika, 2 evőkanál sárga lenmag őrölve és vízzel elkeverve (ez a tojást helyettesítené – természetesen készítheted 1 db tojással is, ha eszel tojást), 1 db teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle, kb. 3 evőkanál zsemlemorzsa (lehetőleg teljes kiőrlésű tönkölylisztből) + a hempergetéshez is zsemlemorzsa, kókuszzsír a sütéshez

Elkészítés:

A főtt babot villával összetörjük, vagy botmixerben összezúzzuk (de ha úgy van kedved, elő a krumplinyomót és hajrá). A zúzott babba keverjük a sót, borsot, pirospaprikát, az összevágott vöröshagymát, belereszeljük a 2 gerezd fokhagymát, és hozzákeverjük az előzőleg vízbe belenyomkodott zsemléket. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, amennyit felvesz (kb. 3 evőkanál), majd jól összekeverjük a masszát. Hagyjuk 1-2 percig állni, hogy a zsemlemorzsa felvegye a nedvességet, majd fasírtocskákat formázunk a kezünkkel. Meghempergetjük zsemlemorzsában.

Forró kókuszzsírban kisütjük.

Én medvehagymás reteksalátával fogyasztottam, családom pedig rizzsel és tartármártással. De fogyaszthatod főzelékekhez is feltétként.

Tényleg isteni finom. Próbáld ki!




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

Szólj hozzá, mondd el véleményed!