Diótej






Finom tejhelyettesítő ital a diótej.  Frissen a legjobb fogyasztani, akkor a legfinomabb. Házilag gyorsan elkészíthető.

Nem kell hozzá más, csak egy nagy teljesítményű turmixgép (lehetőleg min. 500 watt), víz és egy kis stevia csepp.

Kakaónak, pudingnak, egyéb receptekbe is használható.

Hozzávalók:

1 marék előzőleg egy éjszakára beáztatott dió, kb. 2 pohár víz (ízlés szerint), stevia cseppek (ízlés szerint)

Elkészítés:

A hozzávalókat erős turmixgépben jó sokáig alaposan összeturmixoljuk, hogy jó krémes legyen, édesítjük steviával (esetleg, ha kakaónak fogyasztjuk, kakaót teszünk bele), majd elfogyasztjuk.

További növényi tejhelyettesítőket találsz még honlapunkon:

Növényi tejhelyettesítők




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

12 hozzászólás to “Diótej”

  1. Rácz Éva szerint:

    Kipróbáltam a receptet, finom is lett. Annyi volt vele a problémám, hogy túl markánsan dió íze lett (több víz pedig a vízíz felé tolta volna el a dolgot), amit pedig nem annyira szeretek a tejeskávénak. Összehasonlításképp megkóstoltam a bolti zab- és rizstejet is, de ezekben a napraforgóolajon kívül semmi mást nem érzek, egyáltalán nem ízlenek. Ezért a semlegesebb, napraforgóolajmentes íz érdekében kombináltam a korábbi zabtej recepttel ezt a diótej receptet: a dió egy részét egyszerűen pirított a zabpehellyel helyettesítettem. Azt hiszem, megtaláltam a számomra optimális tejhelyettesítőt 🙂

  2. Szöllővirág szerint:

    Kedves Nóra!

    Köszönettel telített ízlelőbimbók hálás üzenetét közvetítem a magtejreceptekért.
    Szinte mindegyiket elkészítettem már!
    Egy apró ötlet: a diótej még ízletesebbé tehető pirított dió készítésével.
    Számunkra így lett te(l)jes:-)
    Áldás legyen minden tevékenységeden!

  3. LucaKinga szerint:

    Kedves Nóra!
    A megszűrt magokat (bármelyiket) fel lehet használni vmire vagy kukába végzi? Én dióból készítettem “tejet”, de sajnáltam kidobni a leszűrt pépet, mert hát nem olyan olcsó a dió… most tányéron szárítom. Íze nincsen…
    Üdv

  4. Vámosi Nóra szerint:

    Fel lehet használni pl. nyers magtészták alapanyagaként nyers süteményekhez, vagy pedig megszárítva és kávédarálón ledarálva maglisztként, amiből lehet pl. süteményeket is sütni.
    Az aromájának a java a diótejbe került, ezért a maradéknak valóban nincs intenzív íze, de így “lisztszerű” anyagként felhasználva szerintem jó megoldás, mert ezeket a dolgokat az ember úgyis ízesíti valami plusz dologgal.

  5. wiskerton szerint:

    szia, miért szűröd le ezeket a tejeket? kipróbáltam most a diótejet és az íze nem túl jó, a szűrés segít ezeken a növényi tejeken?

  6. Vámosi Nóra szerint:

    Nem, a szűrés nem segít az ízén. Én azért szűröm le, mert elég sok szárazanyag van benne, azt megszárítva, megőrölve másra fel tudom használni. Nálam tej az legyen folyékony. 🙂 Persze, ki, hogy szereti. 🙂

  7. Agi szerint:

    Szia, olvastam a tobbi magtej-receptedet es azokban ugy szerepelt, hogy egy napig elotte aztattad a magokat. Hogyhogy a dio eseteben erre nincs szukseg? A diot a borevel egyutt kell leturmixolni vagy elotte le kell forrazni? Koszonom elore is a valaszodat! Szuper az oldal. 🙂

  8. Vámosi Nóra szerint:

    Szia Ági!
    Itt csak elfelejtettem írni a beáztatást, javítottam is. Köszönöm a figyelmességed. 🙂 Természetesen ajánlott áztatni. Én egy éjszakára szoktam beáztatni a magokat. Diónál lehet talán egy picit több is, mivel nagyobb. A diót nem kell leforrázni, bőrével együtt turmixoljuk.
    Sok sikert! 🙂

  9. Zotter-Szemethy Herta szerint:

    Szia Nóra!

    Kérdésem az lenne, hogy az áztató vízzel turmixoljuk össze, vagy tiszta vizet öntök rá? Forró vízben áztatom?
    Válaszodat köszönöm. Herti

  10. Vámosi Nóra szerint:

    Herti!
    Az áztató vizet leöntjük róla, és tiszta vízzel turmixoljuk össze. Hideg vízben áztatjuk, nem kell forró. 🙂

  11. Réka szerint:

    Szia kedves Nóra!

    Miért kell leönteni az áztató vizet? Nem vész el így egy-két értékes tápanyag?

    Köszönöm a válaszodat! 🙂

  12. Vámosi Nóra szerint:

    Szia Réka!

    Az enzimgátlók miatt szokták javasolni.

Szólj hozzá, mondd el véleményed!