Volt itthon egy doboz tonhal konzervem (E-szám mentes!), ebből szerettem volna valami feltét félét készíteni. A tonhalfasírtra esett a választásom, és mivel fűszerként volt itthon olívabogyó és friss bazsalikom fűszernövény is, így ezzel ízesítettem.
Nagyon finom lett, főzelékhez kiváló feltét, de akár önmagában, salátával fogyasztva főétkezésnek is kitűnő.
Hozzávalók:
1 tonhal konzerv, fél vöröshagyma, fél gerezd fokhagyma, kisebb marék olívabogyó, néhány friss bazsalikom levélke, zsemlemorzsa, himalaya só ízlés szerint, bors, 1 db tojás (vagy őrölt lenmag vízzel összekeverve, ami egyébként jó tojáshelyettesítő is), szezámmag, sütéshez: olívaolaj (vagy kókuszzsír)
Elkészítés:
A tonhalkonzervet lecsepegtetem, majd összekeverem az apróra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a tojással, sóval, borssal, karikákra vágott olívabogyóval, és az aprított bazsalikom levéllel. Utána fasírt nagyságú lapos gombócokat formálok, szezámmagos zsemlemorzsában meghempergetem, és forró olívaolajban (vagy kókuszzsírban) gyorsan átsütöm.
Jó étvágyat!