Igen finom lett ez a kölesgombóc, mely nemcsak frissen, hanem újramelegítve is igen finom. Ebben a hideg időben most jól esik egy kis laktató, ugyanakkor kalóriaszegény étel.
Rendkívül gazdaságos, 2 dl kölesből 11 gombócot sikerült készítenem. Egy személynek egy étkezésre pedig 2 gombóc is elég szerintem, olyan laktató.
A kölest a lúgosító gabonák közé sorolják, de Robert O. Young után tudjuk, hogy főzve szinte semmi nem lúgosít, viszont a köles a legkevésbé savasító gabonaféle. Ezért is mondják sokan lúgosító hatásúnak, a friss zöldségek, gyümölcsök lúgosító hatásától azért kicsit távol áll. 🙂
Íze a túrógombócéra hasonlít, ezért az öntetet is ennek megfelelően készítettem. Viszont ha nem teszel bele citromot, akkor szilvásgombócfélének is csinálhatod, ez esetben a töltelék lehet fahéjba forgatott szilva, és így xilittel elkevert fahéj szórással lesz nagyon finom.
Az én változatom:
Hozzávalók: 2 dl köles, háromszoros mennyiségű folyadék (azaz 6 dl, én ebből 4 dl hajdinatejet használtam, és 2 dl vizet, de lehet más növényi tej is), édesítésnek méz vagy xilit ízlés szerint (nem kell, hogy túl édes legyen, hiszen az öntet úgyis az lesz rá), 2-3 marék mandula, vanília por, tölteléknek gyümölcs: én barackot használtam, citromhéj és egy kis citromlé.
Elkészítés: A kölest jó alaposan, 4-5-ször is átöblítjük tiszta vízben, majd háromszoros mennyiségű növényi tejben feltesszük főni. A növényi tejet megédesítjük közben mézzel vagy xilittel és egy nagyobb csipet vanília port keverünk hozzá. A kölest megfőzzük. Ha beszívta az összes folyadékot, és megpuhult, egy kicsit hagyjuk fedő alatt is, eközben hozzákeverhetünk még ízesítésnek egy kis citromlevet és citromhéjat. Ha kihűlt, gombócokat formálunk belőle, közepébe barack darabkát nyomunk. A kész gombócokat meghempergetjük őrölt és pirított mandulában (egy serpenyőben olaj nélkül megpirítod a mandulát és megdarálod kávédarálón – vagy fordítva)
Finom öntetet készítünk hozzá: kesudiót vízzel és agavé sziruppal összeturmixolunk, hogy sűrűbb legyen, és azt öntjük a gombócra. Ha fogyasztasz tejterméket, édes tejfölt (xilittel vagy mézzel) is kínálhatsz hozzá.
A gombóc belülről:
Jó étvágyat! 🙂
Már többször megcsináltam, és egyik kedvencem lett, nagyon finom, hamar elkészül és egyszerűen nem lehet elrontani:)
Örülök, hogy ízlik! 🙂
Nagyon fincsi lett!Szuper kis kajcsi es nasinak is fantasztikus, ha a gombocokat kisebbre gyurjuk! 🙂
Mmmm nagyon finom lehet 🙂 Én ma vettem (pont emiatt a recept miatt) kölest, de a zacskójára az van írva, h csíráztatásra és nem csak köles van benne hanem ilyen „héj” darabok is, vegyek más milyet?
Igen, vegyél! 🙂 Hántolt köles kell hozzá, annak a színe fehér, nincs rajta héj.
Oké 🙂 és a másik kölessel lehet valamit kezdeni? csíráztassam ki? És még annyit szeretnék kérdezni, hogy van e valami ötleted arra, hogy mit csomagoljak a gyerekeknek tízóraira? Van, hogy nagyon sokáig bent vannak iskolában, olyankor pedig sajnos gyorskajákat ebédelnek. Mi lehetne laktató és „csomagolható” is egyben?