A héten rendeltem meg, és már meg is érkezett A tél ízei vegán szakácskönyv. Bizony, még annak is gondot okozhat, hogy mit tegyen másnap a család asztalára, aki minden nap süt-főz, ételt készít, és egyik finomságot készíti a másik után. Ugyan sokak tarsolya sosem fogy ki az ötletekből, mégis remek lehetőség ez a szakácskönyv arra, hogy további ötleteket meríthess az egészséges táplálkozáshoz.
Mit esznek a vegánok – azaz a kizárólag növényi étrenden élők – télen? Hiszen ilyenkor jóval kevesebb (vagy nehezebben beszerezhető) a friss zöldség és gyümölcs, mint az év többi szakában. A friss termékek választéka valóban kisebb, de ez a csodás fotókkal illusztrált receptgyűjtemény rácáfol erre a tételre: kiderül, hogy télen is lehetséges hazai alapanyagokból, változatosan és megfizethető áron, finom, egészséges és laktató ételeket készíteni.
A receptekben a szerzők nem használtak állati eredetű élelmiszereket és vajat, de hidrogénezett, telített zsírsavakat tartalmazó margarint sem. Nyílt lángon nem hevítették az olajat. Ha a recept megkívánta, a főzés végén adtak hozzá kevés hidegen sajtolt olívaolajat. Sohasem keverték a gyümölcsöt és zöldséget, hiszen együtt erjedést okoznak – kivétel ez alól a citrom.
Az igényes könyv színes, 184 oldalon 100 vegán receptet tartalmaz, 50 egész oldalas ételfotó és közel 80 kisebb fénykép díszíti. 1500 Ft-os áron kapható.
Egy kis ízelítő a tartalomból
Kattints a képekre, ha nagyobb méretben szeretnéd őket megtekinteni!
Mákos kölespuding
Tofus „vajkrém” három ízben
Töltött fekete retek
Szójababcsírás babsaláta
További finom receptek a tartalomból:
– Reggeli gabonaételek: rétegelt granola, Dániel gyümölcs-pörköltje, Almás zablepény, Körtés-diós almakrém, Aszalt szilvás kukoricakása karoböntettle, Almás-diós kölespehely, Cukormentes reggeli bomba, Diótej, Karobos holdacska, Mákos kölespuding
– Kenyérfélék: Marokkói lepény, Krumplis kenyér, Hajtogatott mini pizza, Rozsos kifli, Nosztalgia kenyér, Tortilla, Diós zsúrkenyér, Fokhagymás-szezámos grissini, Bajor cipó, Csényei barna kenyér
– Pástétomok: Erdélyi zabpehely pástétom, zsázsás felesborsó pástétom, Aszaltparadicsomos-diós pástétom, szezámmagos sárgaborsó pástétom, magyaros „vajkrém”, tofus „vajkrém három ízben, sütőtökpástétom, lencsepástétom, nutella
– Levesek: Csicsókás fokhagymakrémleves, Vöröslencse-gulyás, Barnarizsleves, Zellerkrémleves, Sütőtökkrémleves puliszkafalatkákkal, Legényfogó raguleves, Berceli káposztaleves, Tejszínes kelbimbóleves, Lencsecsíraleves, Lengyel céklaleves gombás tortellinivel, Gyümölcskrémleves, Citromfüves birsalmaleves
– Főételek: Citromos „pulyka”, borsópörkölt nokedlivel, pestós tészta, tomango paradicsomos káposztája, rozmaringos sütőtökös spagetti, mákos-lenes lepény, suba – orosz rakott zöldség, lecsós rakott kel, paszternákkrémmel töltött krumpli, gombás palacsinta besamelmártással, csörögi lencsefőzelék, káposztasavanyítás, töltött káposzta, csicseris egytál, töltött fekete retek, csőben sült fekete retek, magos töltött káposzta, zöldséges köles, Manci vacsorája, szejtános provence-i babragu, hajdinás savanyú káposzta
– Feltétek: Rántott sütőtök szezámos bundában, tofurántotta, diós-zabpelyhes-paradicsomos fasírt, tofni, vegán hurka, téli fasírozott, gyors gombafasírt, egybesült lencsefasírt, céklafasírt
– Saláták: Téli vitaminsaláta, kukoricamajonézes franciasaláta, tárkonyos-mustáros lencsesaláta, marokkói pirított cékla dióval, szójababcsírás babsaláta, sütőtökös lencsesaláta, káposztasaláta piros öntettel, téli szivárványsaláta, zellersaláta, babonézes burgonyasaláta
– Édességek: gesztenyés golyó, karobos banános amerikai palacsinta, tofutúrógombóc, citromos gofritorta, somlói galuska, mazsolás tallér, kölespelyhes pudinggal töltött alma, köleskrémes, flódnitorta, „joghurttorta”, karobtorta, Manci süteménye muffinsütőben sütve, grízes-mézes, mákos beigli, aranygaluska, sütés nélküli citromtorta
***
+ Plusz:
Pintér Éva tanácsaiból olvashatunk a könyv végén a gyógynövényekkel való gyógyításról, prevencióról: Fitoterápia télen
Ugye, mennyi recept? Ugye mennyi finomság? Nagyon szép ajándék lehet karácsonyra is, hiszen nemcsak egy szakácskönyvet, hanem az egészség lehetőségét, a magukra való nagyobb odafigyelés gondolatát is adod vele.
És „A tél ízei” után jön majd A tavasz, a nyár és az ősz ízei szakácskönyv is! Én már nagyon várom a Könyvsorozat további köteteit is.
***
Megrendelni a http://www.nyitottszemmel.hu/pages/a-tel-izei-megrendelo.html oldalon tudod.
Ha nem jó együtt a zöldség és a gyümölcs, mert együtt erjedést okoznak, akkor mi a helyzet a zöld turmix-szal? Hiszen ennek ez a lételeme. A zöld levél és a gyümölcs együtt.
Victoria Boutenko a zöld leveleket külön táplálékcsoportként említi, azaz nem sorolja a zöldségek közé. Bátran fogyaszthatók gyümölccsel, nem okoznak erjedést. A zöld turmixokról szóló cikkben erről is szót ejtettem, itt olvashatsz többet róla:
http://www.fittnok.hu/zold-turmix-green-smoothie