Milyen vizet igyak?


Nem mondok újdonságot, ha azt mondom, hogy szomjunkat tiszta vízzel érdemes csillapítani, nem pedig holmi üdítőfélékkel, cukros teákkal, bolti gyümölcslevekkel …  stb.

Mindenki tudja, hogy a Földünk kétharmad részét víz borítja, testünknek is körülbelül kétharmad része víz, és ez egy nagyon fontos anyag nekünk, élőlényeknek, embereknek.

Ám, hogy milyen vizet iszunk, az már lehet nagyobb kérdés. Többen erre, többen arra esküsznek.

A vélemények eltérnek, ám azonban túlnyomórészt egyetértünk, hogy a csapvíz nem biztos, hogy megfelelő a szervezetünk számára. Vannak az országban jobb helyek, ahol tisztább karsztvizet fogyaszthat az ember, ám az országnak sok részén eléggé szennyezett a csapvíz ahhoz, hogy elmondhassuk, nem tudja ellátni eredeti funkcióját az emberi szervezetben. Általában erősen klórozzák, a klórról pedig tudni kell, hogy veszélyes idegméreg. A hivatalos szervek azt állítják, hogy szükség van a klórozásra, hiszen számos „vésztől” védhet meg, és a koncentrációja a megengedett határértéken belül van. Mik található a legtöbb csapvízben? Csak hogy néhányat említsek: metán származékok, baktériumok, vírusok, ólom, arzén, hormonok, nitritek, ammónia, azbeszt, nehézfémek, radioaktív szennyeződések.

Sajnos a témában nagyon nehéz eligazodni, ha valaki megnézi az interneten felbukkanó cikkeket, elolvas nagyon sok fórum hozzászólást, megnézi a termékek leírását (mint ahogy én is tettem – tájékozottabb lettem tőle, de okosabb nem. 🙂 ),  teljesen ellentmondó információkkal találja szembe magát.

Sajnos ezen a piacon is a profitszerzés hajt mindenkit, mindenki a saját maga igazát szajkózza. Még a hivatalos szerveknek sem biztos, hogy hihet az ember, hogy mi az igazság, hiszen fejlettebb nyugati országokban más előírások vannak, mint hazánkban, – így sajnos nem tudja szegény emberfia, hogy kinek higgyen.

Az alábbiakban össze próbáltam gyűjteni egyes vízfogyasztási módok előnyeit és hátrányait, a tanulságokat leszűrve pedig mindenki döntse el, hogy melyik vizet választja.

1. Ásványvíz:

Akinek nincs pénze, vagy nem érzi szükségét egy víztisztító készülék, berendezés beszerzésének, azok általában ásványvizet vásárolnak. Előnye, hogy túlnyomórészt (szándékosan írom, hogy túlnyomórészt, mert nem mindig!!) tisztább, mint a csapvíz, nem a tartalmaz klórt és számos szennyező anyagot.

Hátránya: a rengeteg visszaválthatatlan ásványvizes flakonokkal, melyek több évtized alatt sem bomlanak le a természetben, eszeveszetten szennyezzük környezetünket. Egyesek szerint az ásványvizes üzlet hatalmas business.

Résen kell lenni nagyon, hogy milyen ásványvizet iszunk, ugyanis a rengeteg ásványi anyag nem biztos, hogy jót tesz a szervezetnek. Egyik fajtában több, másik fajtában kevesebb az összes oldott ásványi anyag tartalom. Azokat érdemes vásárolni, melyekben az összes oldott ásványi anyag tartalom 500 mg/liternél kevesebb. Túlzottan magas ásványi anyag tartalommal rendelkező ásványvizek fogyasztásánál előfordul, hogy a szervezet nem tud mit kezdeni vele, és pl. vesekő (vagy epekő, esetleg keringési zavarok, magas vérnyomás, érelmeszesedés) képződik. Aki egyfolytában ásványvizet iszik, olvastam valahol, hogy élete során, több, mint 80 kg kőzetet enged át veséjén teljesen feleslegesen.

Sokak szerint teljesen felesleges is ez a túlzott ásványi anyag tartalom, hiszen az ásványvizekben a szervetlen ásványi anyagok lerakódnak, a szervezetben csak a szerves ásványi anyagok tudnak felszívódni. Ez azt jelenti, hogy a véráramba bekerülnek ugyan ezek az ásványi anyagok, de a sejthártya nem tudja átereszteni.

Hopsz, még egy utolsó gondolat, természetesen bubi mentes, (azaz szénsavmentes ásványvíz) jöhet csak szóba az egészséges vízfogyasztók körében, de ez azt hiszem evidens.

2. Desztillált víz

A desztillált víz barátai állítják: A desztillált víznél tisztább víz szinte nincs is. A desztilláló készülékekben nincsenek szűrők, amiben a baktériumok esetlegesen megtelepednének. 99,9 %-os , szinte kifogástalan tisztaságú vizet ad. A desztillált víz lágy víz.

A természet is saját desztillációjával cirkuláltatja és tisztítja a vizet a Földünkön. A víz elpárolog, eső formájában lehull … és így tovább, a Teremtőnk sem szennyezne bennünket desztillált vízzel, ha valami baja lenne.

Ellenzői szerint a desztillált víz szinte steril víz, ami kifejezetten káros az ember számára, hiszen nincsen benne semmi só („az élet sója”), , semmi ásványi anyag, így aztán kivonja a sejtekből a vizet és kiszáradást okozhat. Az élet a Föld felszínén sem steril, desztillált vízben jött létre, hanem a sós tengervízben. Desztillált vizes környezetben a sejtekre nagy nyomás nehezedhet, ami nem egészséges. Ráadásul a hivatalos szervek állítólag bizonyos vízkeménységi fokot előírnak a csapvíznél is, mert az úgy jó (Magyarországon – külföldön nem mindenhol).

3. Pi víz

A Pi vizet valami mítosz lengi körül. Életvíznek is nevezik.  Számos ember meg van győződve hasznosságáról. Palackozva, visszaváltható ballonokban is kapható. Egyesek szerint a víznek aurája van, a csapvíznek elenyészően kicsi, a pi víznek viszont szép, tündöklő. A Pi víz energiában gazdag, energizált, tisztított víz. Természetes, 7,4-es pH értéke van. Dr. Masaru Emoto japán professzor komoly kutatásokat végzett a vízzel kapcsolatban. Ő azt állította, hogy a víz „emlékezni képes”, „memóriája van”. A víz energia nélkül egy halott anyag. Nos, a Pi víz nem ilyen, hanem telis-tele van energiával. Az energizálást a Pi víz előállító készülékekben egy mágneses mező végzi. A pi víz tehát egy tisztított és energizált (tehát nem halott és nem steril víz).

(Vizet energizálni egyébként lehet még napfényre való kitétellel, színterápiával, hanghatásokkal, áldással, magnetit és egyéb féldrágakövekkel is)

Pi víznek ellenzői csak kis számban vannak, viszont azok azt állítják, hogy a pi víz nem sokban különbözik a csapvíztől, csupán tisztaságában jobb egy kicsit. A Pi víz nem steril tisztaságú víz.

A Nikken cégnek létezik egy otthoni kis Pi víz előállító szerkezete, PiMag víztisztító néven, erről sok jót olvastam, és úgy érzem, elég közel áll hozzám. Ráadásul az ára sem horribilis, szűrőt cserélni viszont többször ajánlott egy évben, tehát ennek is vannak fenntartási költségei (de ez mindegyiknél így van).

Másik házi Pi vízszűrő rendszer, ami tetszik, a Maunawai víztisztító a Neways cégtől, ez tisztítja és energizálja is a vizet, azaz rendezett szerkezetűvé teszi.

4. Víztisztító készülékkel tisztított víz (pl. RO víztisztítóval (fordított ozmózis rendszerű, vagy szénszűrős, vagy vízszűrő kancsó)

A fordított ozmózisos rendszerű (RO – reverse osmosis) víztisztítók hívei szerint ez a készülék szinte majdnem desztillált víz minőségű vizet ad. A vízvezeték rendszer meghibásodása esetén is garantált a vízminőség. (kis NASA technológia, egyes daraboknál UV behatás a baktériumok elölése miatt stb.) Tény, ennyire tiszta vizet a desztilláláson kívül valóban nemigazán kapunk. A szűrő kiszűr szinte minden káros anyagot a vízből, baktériumokat, vírusokat, nehézfémeket, klórt, arzént, stb.

Ellenzői szerint: a fordított ozmózis rendszerű víztisztítók elég borsos árúak, ráadásul a szervezet sem tud mit kezdeni a steril, halott vízzel. A víz, amit ez a fajta víztisztító ad, mindentől (a jótól is) megfosztott lecsupaszított víz, aminek semmi energiája nincs. A szűrőket rendszeresen kell cserélni, ezeknek a költsége is sokak számára megterhelő lehet. Nemcsak a szűrőcsere az, ami gondot okozhat, hanem még pluszban a tartály fertőtlenítésére is gondot kell fordítani bizonyos időközönként.

Ha ilyen víztisztítót vásárolsz, nézd meg a csereszűrők árát is, és hogy milyen időközönként kell azokat cserélni, hogy tisztában legyél az éves kiadással, fenntartással, ami ezzel jár.

Egyes ozmózis szűrők visszasózó patronnal kaphatók, ez azt jelenti, hogy a végén pótolja némiképpen a kivont ásványi anyag tartalmat is. Egyesek vitatják, hogy szükség van-e erre, mások pedig állítják, hogy ezzel lesz teljes a kép és kerek a világ.

Az aktív szénszűrős (olcsóbb) berendezések sokak szerint elegendő az otthoni víztisztításhoz, mások szerint ez nem komoly víztisztítás, hanem csak „víztisztogatás”.

Ugyanez a helyzet a vízszűrő kancsókkal. Kiszűr pár anyagot, de nem mindent, olyan is marad a vízben, aminek nem kellene.

5. Gyógyvíz

Gyógyvizeket csak kúraszerűen érdemes fogyasztani, mivel sokuknak rengeteg az oldott ásványi anyag tartalma (akár több ezer is lehet). Naponta az előírásnak megfelelően ezekből 1-2 pohárral lehet fogyasztani, tehát kúra céljában, és nem szomjúság és rendszeres vízfogyasztás céljából vannak.

6. Egyéb energizált, ionizált, vagy magnetizált víz

Léteznek már nagyon drágán víz ionizálók is, ezek előnye, hogy energizált vizet készítenek. Jobban ebbe a témába nem mélyedtem bele, ha valakinek ezzel kapcsolatban van információja, akkor a hozzászólásokban megköszönöm, ha jelzi.

7. Lúgos víz

Többféle ballonos, palackozott lúgos víz kapható már hazánkban is. Hogy lúgos, ez előny, és szuper dolog. Vízivásra általában a 8,5-9,5  (sőt, akár 11-es ph értékű víz fogyasztását is javasolja A pH csoda könyv) pH-jú vizet ajánlanak. A csapvíz, tisztított víz általában semleges, vagy enyhén savas, rossz esetben pedig akár komolyabban savas is lehet.

A pH csoda fogyás – könyben Robert O. Young professzor kielemzett rengeteg márkájú ásványvizet lúgosság szempontjából, hát a ph értékeken igencsak elcsodálkoztam. Van olyan víz, aminek 3,37  a pH értéke – na ezen majdnem dobtam hátast  – és a megszivatott emberek meg még veszik is.

Ha már a pH csodánál tartunk (imádom egyébként) le is írom, hogy Young professzor szerint az egészséges víz lúgos (mivel testünk is enyhén lúgos), tehát pH értéke 7 felett van (ph 7 = semleges)

Szerinte a valóban egészséges víz jellemzői: tisztasága, pH értéke, az elektronaktivitása és  a molekuláris szerkezete.

Tehát a tisztaság az egy dolog, de ezen felül legyen lúgos, legyen energizált és rendezett szerkezetű.

Lúgos víz vásárlásánál is téma lehet az eldobható PET palackok sokasága, mellyel megterheljük Föld nevű bolygónkat, lakhelyünket a világban ( 🙁 ), legtöbbjük eldobható palackban kapható, de ha tudsz szerezni visszaváltható kannás kiszerelésben, akkor hajrá!…. A tisztaságára, és oldott ásványi anyag tartalmára viszont ebben az esetben is figyelj!

Légy résen tehát, ne hagyd, hogy átverjenek! Vizsgáld meg a dolgot töviről hegyire és úgy dönts!

***

Most egy nekifutásra ennyi jutott eszembe …. remélem, hasznos volt számodra, ha már gondolkodtál rajta Te is, hogy milyen vizet igyál. Lehet, hogy most ezek után még nehezebb lesz eldönteni, mit is válassz, és most egyre több kétely gyötör.

De azt hiszem, minden döntés előtt minden oldalt meg kell vizsgálni, érveket és ellenérveket is.

u.i: Dr. Masaru Emoto videóját („A víz üzenetei I.” – az alábbi linkre kattintva tudod a youtube-on megnézni, ha még nem láttad volna, feltétlenül ajánlom. miután megnézted, a jobb oldali youtube-os sávban, a kapcsolódó videóknál ott van a második és harmadik része is)

http://www.youtube.com/watch?v=aBuGpJsXJuQ

***

Ha teheted, kérlek, szólj hozzá, neked mi a véleményed, te milyen vizet iszol? Melyik víz mellett teszed le a voksod?
Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

6 hozzászólás to “Milyen vizet igyak?”

 1. Nagyon jól összeszedett a cikk, gratulálok hozzá! Minél több embernek foglalkoznia kellene a víz problémájával, mert az életünk minősége függ tőle. Azt kellene mindenkiben tudatosítani, hogy akkor is, ha nem végez fizikai munkát, csak egy hűvös szobában ücsörög a semmittevés közepette, a szervezetéből akkor is távozik 500 ml víz a bőrön keresztül, további 350 ml a lélegzettel, s a széklettel elveszítünk még 150 ml vizet. Ez egy liternyi víz. Ennél nem veszít kevesebb folyadékot egy emberi test, és akkor még nem is beszéltünk a vese működéséhez szükséges mennyiségről. A mindennapi tisztuláshoz további 1 liter vízre van szüksége a szervezetünknek. Két liter víz, ez a legkevesebb. Ez az a minimum mennyiség, ami mindenképpen szükséges. Sajnos sokszor tapasztalom, hogy az emberek megdöbbennek, amikor napi 3 vagy annál több liternyi vizet ajánlok fogyasztásra. Remélem ez a cikk segít mindenkinek abban, hogy elkezdjen tudatosan sokat inni.

 2. Joó Szilvia szerint:

  Valóban nagyon szépen összeszedett cikk, alapos és részletes.
  A víztisztítókról szóló részhez szeretnék hozzászólni.
  Magyarországon a legtöbb helyen a vezetékes ivóvíz minősége alapvetően jó. Amit háztartási víztisztítóval érdemes eltávolítani az a klór és a maradék szerves mikroszennyezők, amelyek mennyisége ugyan határérték alatti, kis mennyiségben sem tesznek jót.
  Erre az aktív szenes víztisztítás tökéletesen alkalmas és megfizethető megoldás.
  A fordított ozmózis (RO) drágább és habár sok szennyezőt képes eltávolítani a vízből, a már tiszta ivóvíz utótisztítására fölöslegesnek tartom, mivel azt a módszert erősen szennyezett vizekre találták ki, és nem a vezetékes ivóvízre kell alkalmazni. Ez olyan, mintha ágyúval lőnénk verébre. Olyan helyeken lenne szükséges, ahol nem megfelelően megoldott a központi víztisztítás.
  Itthon azonban megfelelő az aktív szenes technológia.

 3. […] Igyál naponta min. 2-3 liter tiszta vizet, hogy a mindennapi mérgek kimosódhassanak a […]

 4. Nagy János szerint:

  A legtöbb ásványvíz nem sokkal különb, mint a csapvíz! Persze vannak települések, ahol ez az állítás nem igaz. A csapvíz minőségi paraméterei jogszabály szerint megfelelő az emberi szervezet számára! A minőség pedig folyamatosan ellenőrzésre kerül.
  Amíg nem volt ennyire erős az ásványvíz kampány, mindenki csapvizet ivott évtizedeken keresztül. Valaki tud róla, hogy valaki megbetegedett a víztől?
  Pedig régebben nem volt olyan szigorú az ellenőrzés, mint most és a minőségi követelmények is emelkedtek.
  Szerintem abszolút nem éri meg boltból vizet vásárolni, palackokat cipelni, aztán azokat kidobni. Ráadásul számoljátok ki, melyik mennyibe kerül!
  A csapvíznek literje 1Ft-nál többe Magyaroszágon sehol se kerül, melybe a szennyvízszolgáltatás is bele van számolva!

 5. Szemeti Ottilia szerint:

  Több, mint két éve issza családunk a Nikken PiMag vizét és maximálisan meg vagyunk elégedve!Aki szeretné, az könnyedén megoldhatja az otthoni víztisztítás problémáját. De mit lehet tenni, ha nem otthon vagyunk? A Nikkennek erre is van megoldása:A 6 dl-es Nikken Sport palack, melynek lecsavarható fejében van a szűrő, csak fel kell tölteni csapvízzel, s a szűrőn keresztül már iható is a Pí-víz. Bárhová megyünk, bárhol feltölthetjük. A palack környezetbarát, ha elásnánk, 60 nap alatt lebomlana a talajban s tápanyagként hasznosulna. A kulaccsal kb. 150 l vizet lehet megszűrni,mielőtt cserélni kellene a szűrőt.

  Ha valaki kíváncsi, hogy az egyes folyadékok mennyire lúgosak vagy savasak, nézze meg a következő bemutatót. A bemutató angolul van, de az eredmény magáért beszél:
  http://www.youtube.com/watch?v=mzysJIISI5A (Az 5.perctől, a ph-indikátor belecseppentésétől érdemes nézni)

  Szép napot mindenkinek!

 6. Valóban rengeteg „városi legenda” lengi körül ezt a víztisztítós témát. Sokak szerint minek tisztítani a vezetékes vizet, hiszen az európai minőségű (jelentsen ez bármit is). Na ezek az emberek tömik tele általában a bevásárlókocsijukat a multiban ásványvizes palackokkal. Ha valaminek nincsen értelme akkor olyat vásárolni a csapból is folyik. Nem is mennék tovább az járulékos veszteségek felsorolásával, de azt még haza is kell vinni és a műanyag palackkal valamit kezdeni is kell, stb…

  Alapvetően 3 fő csoportra lehet osztani a háztartási víztisztító berendezéseket.
  1. Mechanikus lebegőanyag szűrésére alkalmas szűrőbetéttel ellátott vízszűrő (vagy víztisztító). Nevéből adódóan a mechanikus szennyeződéseket távolítja el a vízből. Ilyen lehet a csőhálózatból esetlegesen kioldódott akármi, ami a vízben lebeg és nem akarjuk meginni.
  2. Aktívszenes vegyi szűrőbetét. A víztisztítás alapja ez a „módszer”. Nem véletlenül alkalmazzák szinte minden víztisztító berendezésben és a vízszűrő kancsókban is. Ideális a klór megkötésére, tehát a vezetékes víz izét már ez által is jelentősen javítja. E mellett bizonyos mértékben a nehézfémeket is megszűri, de több biztonságot nem várhatunk tőle.
  3. Ozmózis víztisztító berendezés. Minden bizonnyal ez a legtöbb vitát kavaró víztisztító típus. Sok butaságot lehet olvasni az interneten, ami abból fakad, hogy sajnálatos módon olyan emberek is véleményüket nyilvánítják a témában, akik nem értik meg ennek a víztisztító berendezésnek a mibenlétét és működését. Elég ha csak annyit mondok, hogy mindent megszűr ami nem TISZTA víz. Ez által a legnagyobb biztonságot ez a típus garantálja. Ez ugye azért fontos mert a vezetékes vízellátás (a PR-t leszámítva) még nem áll azon a szinten amin szeretnénk hogy álljon. Ilyen Dél-Alföld és környéki arzénszennyeződés. A kerepesi nitrit-nitrát gond, na meg a dömsödi eset, ahol 2 hetes járvány söpört végig az ivóvíz miatt.
  Ha tetszik, ha nem, ezeket csak tisztán ozmózis szűrővel (0,0001 mikron szűrési résméret) lehet úgy megtisztítani, hogy azt nyugodt szívvel megigyuk és a gyerekeknek is azt adjuk.

  Lehetne még beszélni a víztisztító beszerzési forrásokról is, ahol üzletkötők silány minőségű víztisztítókat sóznak rá hitelre a felkészületlen emberekre 400.000.-Ft ért. Azok persze meg is veszik, mert azt hiszik, hogy a skandináv jellegű márka minőséget is jelent. Ha pedig tudnák, hogy egy olasz „cég” kreálmánya és közel sem képes olyan minőségű (és biztonságú) ivóvíz tisztításra mint a neten található 50-60e-s ozmózis víztisztítók.

  Tényleg sok még a félrevezetés ebben a témakörben…

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezd a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM