Szappankészítés házilag


Mivel imádok néhány kreatív tevékenységet, ezért úgy gondoltam, hogy a házi készítésű szappanok gyártásába is belevágok. Mostanában szappannal mosakszom, beleszerettem és belemélyedtem a természetes, natúr szappanok világába.

Hogy miért használj a mostanság nagyon divatos tusfürdők helyett természetes szappant? Hát, mert jobban jársz vele. A tusfürdőkben számos kémiai vegyszer van, a habosítóktól elkezdve a mesterséges illatanyagokon át a kőolaj származékokig. Figyelem! Sok bolti szappan is bővelkedik a nem bőrre való anyagokban, ezért ajánlatos szappanok közül is a természetes változatot előnyben részesíteni.

Sőt, otthon, házilag is elkészítheted. Nem kell hozzá nagy tudomány, viszont ha tökéletes szappant szeretnél készíteni, akkor azért egy kis gyakorlat kell hozzá.

Az otthon készített szappanok előnye, hogy olyanra csinálod, ahogyan te szeretnéd, azt raksz bele, amit akarsz, nem fog tartalmazni semmiféle szintetikus, káros, rákkeltő anyagot, kőolaj származékot (parabéneket) mint a tusfürdők.

Figyelem! Ez a szappankészítés nem azonos azzal a szappankészítési eljárással, mikor egy kész szappant (amiben oda nem illő anyagok, színezékek, mesterséges illatanyagok vannak) egy új formába öntöd. Ez csak egy cseberből vederbe módszer szerintem.

Ebben a cikkben a hideg eljárásos szappankészítést fogom megmutatni Neked. Lényege, hogy lúgot és olajokat kell összevegyíteni megfelelő arányban. Nézzük, hogyan is működik ez  a gyakorlatban.

Szükséges eszközök, alapanyagok:

 • Először is: szerezd be az alapanyagokat. Olajként, zsírként használhatsz akár állati eredetű zsírokat (pl. disznózsír), vagy növényi eredetűeket (shea vaj, olíva olaj, napraforgó olaj, kókusz olaj, kakaóvaj, mangóvaj, avokádó vaj … stb.) sőt, vegyítheted is őket.
 • Szerezzél be még lúgot. Ha szilárd szappant szeretnél készíteni, akkor nátrium-hidroxidot (NaOH, lúgkő, marónátron). Sajnos elég kevés helyen kapható, mifelénk nincs is. Interneten olvasgattam, hogy azért célszerű megpróbálni gyógyszertárakban, festékboltokban, vegyi áru boltokban, mezőgazdasági boltokban, hátha sikerrel jársz. Ha nem, akkor marad az interneten történő körbeszaglászás. Én a hazikence.hu oldalon rendeltem nátrium-hidroxidot, de itt sem mindig kapható. Ezen az oldalon találsz még számos exotikus vajat és természetes színezékeket szappankészítéshez.
 • Ha szeretnél a szappanodba színt varázsolni, használhatsz otthoni természetes színezékeket (fahéj, csokoládé, kurkuma, pirospaprika, zöld levelek (pl. csalánlevél) … stb.), de vedd figyelembe, hogy nem minden anyagot tudsz majd felhasználni, mert lúgban sok esetben elmegy a színük, vagyis kifakulnak. (pl. cékla, szeder)
 • Illóolajok (én azt javasolom, hogy csakis természetes, 100 % hígítatlan, jó minőségű illóolajat (nem illatos olajat – ezeknek semmi közük nincs az illóolajakhoz) vásárolj. Nagyon változatos a termékpaletta, válogathatsz a következők közül: citrom illóolaj, narancs, levendula, borsmenta, ylang-ylang, kubebabors, fahéj … stb.
 • Szükséged lesz még egy lúgoldó edényre. Ez bármilyen magasabb falú edény lehet (én műanyag shakes dobozt használtam a célra), a lényeg, hogy ne alumínium legyen. És amivel kevered, az se legyen az.
 • Lehetőség szerint egy folyadék hőmérő (ha nincs, nem baj, de saccra meg kell akkor majd állapítanod, hogy  hány fokosak az alapanyagok, 40 C fok körül kell majd őket összevegyíteni.
 • Szappanöntő forma. Ez lehet tejfölös doboz, műanyag doboz, szilikon muffinforma, de talán a legjobb a fából készült szappanöntő forma, mert ezt szépen ki tudod bélelni sütőpapírral, nem ragad a formába, esztétikus szappanformájú lesz. De persze a fantáziádon múlik, hogy mibe fogod az elkészült masszát beleönteni.
 • Egy db törölköző vagy takaró. (Az elkészült szappan letakarásához kell.)
 • Desztillált, vagy ioncserélt víz (a lényeg, hogy a víz lágy legyen, különben a kemény víz máshogy viselkedik, a szappan törékeny lehet)

Ha megvannak az alapanyagok, akkor következő lépés, hogy egy jó receptet nézel ki magadnak. Az én levendulás szappanreceptem, melyből kb. 4 db átlagos formájú szappan jön ki, a következő:

desztillált víz: 125, 4 gr

lúg (NaOH): 47,795 gr

kókusz olaj: 120 gr

extra szűz olíva olaj: 180 gr

shea vaj: 20 gr

kakaóvaj: 10 gr

levendula illóolaj: 125 csepp (ízlés szerint)

Saját receptet állíthatsz össze, ha a következő szappan kalkulátor programot használod:

http://creativiky.hu/program/receptszamolo.php vagy

http://www.soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp

A program használata:

Itt az első lépésben állítsd be, hogy NaOH-t használsz (KOH folyékony szappanhoz kell), 2. hogy grammban számoljon, 3. lépésnél a víz 38 %-ot hagyd úgy, ez általában megfelelő. 4. lépésben a superfat mennyiségét és az illatanyag mennyiséget állíthatod be. (Superfat: extra ápoló zsiradék, melyet általában a lúg és az olajok keverése közben adunk a szappanhoz) 5-6 lépés: állítsd be, hogy milyen zsiradékokat szeretnél használni, és írd be, hogy mennyit akarsz beletenni belőlük. Fontos, hogy el kell találni a folyékony zsiradékok és szilárd zsiradékok arányát, ugyanis, ha pl. kizárólag olívaolajat adsz a szappanhoz, akkor egy elég lágy szappant kapsz, de legalábbis hosszabb ideig érik. Ha kizárólag szilárd zsírokat használsz, előfordulhat, hogy túl kemény szappant kapsz, és törékeny lesz.) 7. pontban a program kikalkulálja, hogy mennyi víz és lúg szükséges a szappanodhoz. A View or print recipe gombra kattintva megtekintheted saját receptedet illetve ki is nyomtathatod.

Szappankészítés a gyakorlatban:

Ha megvan a recept is, akkor nincs más hátra, mint előre, vagyis nekiállhatsz a szappanod elkészítésének.

 • Előkészületek: Egy jól szellőző helyiséget válassz hozzá, készítheted a szabadban is, ez azért fontos, mert a nátrium-hidroxid vízzel történő vegyítésekor gőzök keletkeznek, melynek a belélegzése káros. Öltözz védőruhába! Vegyél fel gumikesztyűt, védőruhát (pl. egy kötényt) és tegyél fel védőszemüveget. Erre azért van szükség, mert a nátrium-hidroxid egy erősen maró lúg, ha rád fröccsenik (általában nem szokott ám azért fröcsögni), akkor kárt tehet a bőrszövetben. Arra is figyelj, hogy szembe még véletlenül se kerüljön!!! Az interneten olvasgatva azt olvastam, hogy nagyon heves reakció játszódik le a nátrium-hidroxid és a víz között, én igazából még hevesebbre, sistergésre és pezsgésre gondoltam, de erről azért szó sem volt. Viszont vigyázat! A hideg víz a nátrium-hidroxid hatására erősen felmelegszik, ezért készíts elő egy hideg vizes edényt, amiben majd hűteni fogod a nátrium-hidroxidos oldatot. Mérd ki tehát pontosan a hideg, desztillált víz mennyiségét, és a nátrium-hidroxidot is. A nátrium-hidroxidot add a vízhez (figyelem: nem fordítva!!!) és keverd meg (mint mondtam,  nem alumínium edényben). Állítsd az egész edényt egy hideg vízzel teli lavórba (vagy csapba). Ha kecsketejjel vagy más tejjel kísérletezel, akkor ajánlatos a tej legalább felét lefagyasztani, és úgy beletenni a nátrium-hidroxidot, mert a tej erősebben felmelegedhet.
 • Ezt követően mérd ki a zsiradékokat, olajokat, tedd egy tálba, és olvaszd meg őket, hogy folyékonyak legyenek. Hűtsd le ezt is kb. 40 fokra.
 • Most jöhet jól a folyadék hőmérő. Mind az olajoknak, mind a lúgnak kb. 40 fokosnak kell lenniük, amikor egymáshoz kevered őket. Ha nincs hőmérőd, akkor kézmelegnél egy kicsit melegebb legyen, és az olajokba ekkor boríthatod a lúgos vizet (nem fordítva: itt is a lúgos vizet add az olajokhoz). Ezt követően, ha szeretnél, adhatsz hozzá még extra zsiradékot, superfat-et (5 %), és illóolajokat, virágszirmokat … stb és amit szeretnél. Vedd elő a botmixert, és az egész keveréket kezdd el folyamatosan keverni. A botmixer használata segíti a szappan megkeményedési (pudingosodási) folyamatát. Akkor lesz megfelelő, ha a botmixerről lecsöpögő folyékony szappan már „ír”, azaz a lecsöpögő mintázat meglátszik a masszában. Ez botmixer használatával néhány perc alatt bekövetkezik, attól függően, hogy milyen zsiradékokat választottál.
 • Ha készen van a massza, öntsd a formába!

Férjem készítette ezt a formát. Ez az első levendulaszappan még nem ebben készült, ezért is egy kicsit rücskös és formátlan, de a többi már ebben fog készülni. A pontos mennyiséget, ami ehhez kell, majd kikísérletezem.

 • Ha fa öntőformát használsz, béleld ki előtte zsírpapírral. A massza tetejét simítsd el, ha szeretnél rá még egy más színű réteget önteni, tedd meg, keverd el ha spirálos mintát szeretnél, majd fedd le valamivel. Takard be az egészet egy törölközővel, és 24 óráig hagyd így állni a szappant. Ez idő alatt lejátszódnak azok a kémiai reakciók, melyek a szappant szilárddá teszik. 24 óra elteltével kiveheted a szappant a formából (ha lágy még a szappan, várj vele), és ekkor még nem túl kemény, tudod szeletelni őket. Szeletelheted éles késsel, vagy akár hullámos vágóval is, hogy designos legyen.
 • Ezután a kész felvágott szappanokat tárold szellős, sötét helyen kb. 4 hétig. Ennyi idő kell, hogy megérjenek a szappanok, hogy teljesen szilárdak legyenek, és ph-ja megfelelő legyen a bőr számára. Ha egy próba után szárítja a bőrödet, akkor a szappan még nem teljesen érett, várj még vele.

Ez egy rövid kis összefoglaló volt csupán, remélem, azért ez is elegendő ahhoz, hogy kedvet kapjál, és kipróbáld Te is a házi szappankészítést.

Az alábbiakban egy videót is láthatsz arról, amit most leírtam Neked. Így talán még érthetőbb:

Jó szappanozást kívánok! 🙂

 

Segítséget találsz még az alábbi oldalakon is:

www.creativiky.hu

www.illatosszappan.blogspot.com

Az alábbi webshopban pedig alapanyagokat is be tudod szerezni: www.okokucko.hu

 
Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

62 hozzászólás to “Szappankészítés házilag”

 1. evelyn_00000 szerint:

  Sziasztok,

  Nekem az lenne a kérdésem, hogy hol szerzitek be az alapanyagokat?
  Van e esetleg egy webshop amit ajánlotok? Vagy mindent máshol.

  Előre is köszönöm a válaszokat.

  Áldott, békés, szép napokat.

 2. Pandi szerint:

  Szia mindenkinek ! A kislányom most szeretett bele ebbe a remek hobbiba ,több kevesebb sikerrel csinálgatjuk is a szappanokat !De ha valaki tudna egy tuti receptet ami egy kezdő számára is kivitelezhető a siker örömére tekintettel azt megköszönném !szép napot

 3. Panni szerint:

  Sziasztok,

  azt szeretném kérdezni, hogy miként oldható meg, hogy szilárd szappan helyett, folyékony állagút kapjak? Elegendő, ha nem teszek bele NaOH-t vagy valami többet kell az ügy érdekében tennem?

  Előre is köszönöm!

 4. Vámosi Nóra szerint:

  Kedves Panni!
  Folyékony szappankészítéshez KOH -t kell használni. Az elkészítés menetében sajnos nem tudok segíteni, olyant még nem készítettem.

 5. Hajnalfény szerint:

  Sziasztok!

  NaOH-t a körúton lévő (Baross u.-tól Üllői út felé jobb oldalon) egyetlen Azúr vegyszerboltban lehet kapni. 1 kg-os kiszerelés 1000 Ft körül van.

  Egyéb alapanyagot pedig a Hős u.-nál lévő Herbaházban szoktam venni.

  Az első szappankészítésem remekül sikerült! Ezúton szeretném megköszönni Vámosi Nórának ezt az oldalt, mert nagy segítségemre volt benne!

  Áldás!

 6. Metoyou szerint:

  Sziasztok!

  Karácsonyra tervezem, hogy készítek a családtagoknak. A videó szerinti mennyiségekből nekem dupla adag kellene. A problémám az, hogy rákerestem mennyi egy uncia és van tömeg és folyadék mérési átszámítás. Most nem vagyok benne biztos hogy melyiket kell átváltanom. Nem szeretnék rossz állagút kapni. Valaki tudna ebben segíteni? Illetve ha a videó alapján elkészítette már valaki, nagyon megköszönném a mennyiségek leírását ^^

 7. Metoyou szerint:

  Illetve lehet a Nóra által leírt menyiségből készítem 🙂 De akkor ha 12 db szappant akarok 3 szoros mennyiséggel csináljam? Olyan soknak tűnik a lúg. Lehet butaságokat írok, de nagyon kezdő vagyok még.

 8. Márti szerint:

  Én készítettem levendulás szappant , úgy ahogy le volt írva és a lila szín zöldre váltott. Mit hibáztam?

 9. Detti szerint:

  Sziasztok
  Az a nagy problémám,hogy nemrég a humanity.hu oldalról rendeltem egy olajkeveréket,amit kezdőcsomagként reklámoztak.Adtak hozzá lúgot is,ki van mérve.A gond csak az,hogy elhagytam a receptet és nem tudom mennyi vízben kell feloldani.Az összetétel szerencsére a csomagoláson fel van tüntentve,azt tudom,csak nem tudom használni a számolóprogramokat.Kérlek segítsetek,előre is köszönöm.
  Íme a mennyiségek: 250 g olivaolaj, 600 g pálmaolaj, 150 g kókuszolaj és 135 g NaOH. Ehez mennyi víz kell?

 10. Rir szerint:

  Sziasztok! Szerintem ilyen kis mennyiséggel elég nehéz szépen dolgozni. Itt van egy nagyon egyszerű recept, a leírás akár nagyon kezdőket is elkalauzol a helyes irányba és a superfat kérdést is a helyére teszi. 😉 http://tudatosmetropolita.blogspot.hu/2014/09/szappanfozes-projekt-1-tuti-recept.html

 11. Kriszti szerint:

  Sziasztok!

  Korábban ez a linken elérhető volt egy recept számító program, most nem nyílik meg. Tudtok segíteni, hogy hova került át? Vagy hogy hol találok hasonlót (magyar nyelvűt).

  Köszi
  Kriszti

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezd a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM