Zöldséges, fokhagymás céklaburger salátával






Isteni finom ebédet készítettem ma.

Zöldségburgerből tavaly már Dunát lehetett volna rekeszteni nálunk, egy időre abba is maradt.

Most azonban újra megkívántam, és úgy készítettem, ahogy eddig még nem: főként céklából. Nagyon ízlett. 🙂

Zöldséges, fokhagymás céklaburger

Hozzávalók: 1 közepes fej cékla, 1 sárgarépa, 1 fehér répa, fél fej lilahagyma, fél kávédarálónyi őrölt lenmag (én arany lenmagot használtam), 1 púpos evőkanálnyi arany lenmag egészben, 1 evőkanálnyi chia mag (elhagyható), 1 evőkanálnyi szezámmag, 3 cikk fokhagyma, őrölt pirospaprika, Himalaya só, bors, 1 evőkanálnyi inaktív sörélesztő pehely, kevés víz.

Elkészítés: A céklát, sárgarépát, fehér répát lereszeljük egy nagyobb lyukú reszelőn, a lilahagymát felkockázzuk, és az egészet összeforgatjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt pirospaprikával, fokhagymával, majd hozzákeverjük a sörélesztő pelyhet, a chia magot, az őrölt és az egész lenmagot, szezámmagot és egy kis vizet. Jól összekeverjük egy kanállal, majd hagyjuk állni kb. 5 percig, míg a lenmag magába szívja a nedvességet, és gyúrható massza nem lesz belőle.

A masszából fasírtokat formázunk, meghempergetjük zsemlemorzsában, majd forró szőlőmagolajban kisütjük.

Céklasaláta: céklát, sárgarépát és pici almát lereszelünk nagy lyukú reszelőn, majd magtejfölből készült tartármártással (vagy akár egy light-osabb simával) összekeverjük az egészet.

Vegyes saláta: saláta, lilahagyma, reszelt sárgarépa, pici kukorica, paradicsom, uborka, kevés reszelt káposzta. A zöldségeket összeforgatjuk, és az előbb említett magtejfölös tartármártással (magtejföl + pici mustár + majonéz + bors + xilit vagy méz) összekeverjük.

Jó étvágyat! 🙂

Ilyen szörnyellina, amikor a masszát összekeverem. De finom ám! 🙂 Most már csak fasírtokat kell formázni belőle.

ceklaburgerkeszul1

És a finom végeredmény:

ceklaburger500

Frissen préselt cékla-, répa-, alma- és fehér répa levével tálaltam.




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

2 hozzászólás to “Zöldséges, fokhagymás céklaburger salátával”

  1. Sütő Mária szerint:

    Kedves Nóri,
    ez naogyn jól hangzik és szép is, meg finom is lehet!
    De ezt csak kisütve lehet fogyasztani?
    Nyersen nem játszik? 🙂
    Köszönettel: Marcsi.

  2. Vámosi Nóra szerint:

    Dehogynem, mehet nyersen is, hiszen nincs benne olyan, ami nyersen nem fogyasztható, hőkezelést igényelne, egyedül a zsemlemorzsa, az ebben az esetben elhagyandó. Az íze természetesen kicsit másabb lesz. 🙂
    Szoktam nyersen is készíteni alapanyagtól függően, éppen mi van itthon. Nálam egy kis aszalást, hogy a külseje picit ropogósabbá váljon, azért szerintem elbír még. 🙂
    Próbálkozz bátran! 🙂

Szólj hozzá, mondd el véleményed!