A mikrohullámú sütőről 4. rész


A mikrohullámú sütőről szóló cikksorozatunkat folytatjuk. Immáron a 4. részt olvashatod Creativiky írásában.

„A cikksorozat előző részei, a mikro természettudományos elméletéről és hatásairól itt olvashatók: >>>KATT az első részhez, és >>>>KATT a második részhez. A harmadik részben a természetgyógyász szemével próbáltam összefoglalni a mikrózás tudnivalóit >>>>KATT!

Ebben a negyedik részben a neten leggyakrabban előforduló érveket és ellenérveket vizsgáljuk meg.

Kezdjuk talán a mikro-párti érvekkel:

A mikrohullámú sütőknek számos előnyük van, a legfontosabbak a következők:

  1. Gyorsabb, mint a hagyományos főzési eljárás.
  2. A hagyományos főzés során rengeteg energiát elhasználunk olaj- és vízmelegítésre, míg a mikrohullámok csak az ételt melegítik, így energiát spórolhatunk meg
  3. A tápanyagok az ételben maradnak
  4. A proteintartalmú ételek nem barnulnak meg mikrohullámú sütőben való főzéskor. Ez a csökkentett oxidáció azt jelenti, hogy az ételben található A-és E vitamin kevésbé sérül
  5. A mikrohullámmal melegített ételekben  több vitamin marad, mint a  hosszú főzéssel elkészítettekben
  6. Az egészségünkre potenciális veszélyt jelentő mikroorganizmusok 5 és 60 Celsius fok között szaporodnak, ám mikor mikrohullámú sütőt használunk, annak gyorsasága miatt minimálisra csökkenthetjük ételünknek a kritikus zónában töltött idejét

(http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/3180/a-mikrohullamu-suto-veszelyei)

Az 1. és 2. érv természetesen igaz.

A 3.-as, 4.-es és 5. érv ugyanaz, vagy leglábbis nagyon hasonló.

A vitaminokra és egyéb tápanyagokra mindenképpen igaz az a megállapítás, hogy nyersen az igaziak: akkor tényleg kémiai változás és tápanyagcsökkenés nélkül ehetjük meg őket. Más kérdés persze, hogy mennyit küszködik vele a szervezetünk, mire lebontja a zöldségeket, és hozzájut a tápanyagukhoz. De hogy a mikro kevésbbé károsítani a zöldségeket mint a hagyományos főzés (vagy akár jobban), arra nem igazán látok bizonyítékot.

Az valóban igaz, hogy a fehérjék kevésbbékárosodnak a mikróban: ezért is olyan íztelenek. A fehérjék az edény szélére égve kicsit megpörkölődnek, ez az íz gazdagítja azételek ízvilágát. Az így keletkezett anyagok egy része persze nem hasznos a szervezetnek, mégis évezredek óta kitűnően együtt élünk velük, gondoljunk csak a zsemleszínűre elkészített rántásra…

Az E vitaminról azt érdemes tudni, hogy a levegő oxigénje hatására is borzalmasan hamar lebomlik. Mire a zeller zöldje megfonnyad, addigra a benne lévő E vitamin 90 %-a lebomlott benne. A wikipedia szerint  a hüvelyesekben, és a teljes kiőrlésű kenyerekben van belőle a legtöbb, pedig azokat nem mikroban sütik! Az A vitamin egy másik kérdés. Közvetlenül A vitamint a húsok, tojások és a tejtermékek tartalmaznak, A zöldségekben csak provitaminja, a karotin fordul elő. A legtöbb A vitamint a szervezetünk a sárgarépápól nyerheti, aminek viszont a színanyaga a béta karotin, nem hiszem, hogy nagyon hőérzékeny lenne (hiszen a főtt sárgarépa is piros!). Az vízoldható vitaminok mikro-beli lebomlásáról ezt a cikket ajánlom mindenki figyelmébe: http://www.acta.sapientia.ro/acta-alim/C2-1/alim2-6.pdf. Ebben azt írják, hogy a vitaminok igenis nagy százalékban bomlanak a mikrohullám hatására.

De ez persze még nem mond túl sokat: vizsgáljuk meg, hogy a hagyományos főzés mennyire roncsolja pl. a C vitamint. Erre nehéz információt találni, de itt azért van valamennyi: http://www.dietitian.com/vitaminc.html.

Egyszóval a hagyományos főzés is roncsolja a vitaminokat. Hogy jobban, vagy kevésbbé, mint a mikro, erre azt hiszem a válasz ugyanaz, ami az előző bejegyzésben volt: ami a hőközlésen (melegítésen) múlik, annak ugyanaz a hatása az időtől függően, módszertől függetlenül. Ami a hagyományos főzés és a mikrózás között esetleg különbséget jelenthet, az az oxigén jelenléte: a mikróban kevésbbé jut oxigén a tápanyagok közelébe, ha az étel nagy darabokra van vágva, mint a főzővízben, emiatt itt talán kevésbbé károsodik. A másik nagy különbség a túlmelegítés: az edény falán lejátszódó „pirulás” nincs a mikroban, ez előny is, hátrány is a végső étel szempontjából.

A 6-os megállapítás elég furcsa: 5 és 60 fok között szaporodnak a bacik, de 100 fokon meg megfőnek. Szóval azokat a hagyományos főzés is meg a mikrózás is egyszerűen megöli.

folytassuk tovább a webbeteg írását:

Természetesen sok tévhit is kering a mikrohullámú sütőkről, ezek közül a leggyakoribbak a következők:

  1. A mikrohullám megváltoztatja az étel kémiai szerkezetét. Nem igaz. Nincs bizonyíték a mikrohullámú energia által keltett veszélyes vagy mérgező anyagváltozásra.
  2. A mikrohullámmal elkészített ételek fogyasztásával nagyobb sugárzásnak tesszük ki magunkat. Nem igaz. Abban a pillanatban, ahogy a mikrohullámú sütőt kikapcsoljuk megszűnik a mikrohullámok jelenléte az ételben.
  3. A mikrohullámú energia radioaktív. Nem igaz. A mikrohullámú energia nem tud radioaktívvá alakítani sem ételt, sem mást.

Az 1. megállapítás természetesen igaz! erről az előző cikkben is olvashattatok.

A második megállapítás természetesen nem igaz: a mikróból bizony szökik ki némi mikrohullámú sugárzás, ami ugyan az egészségre nem káros, legalábbis ha nem vagyunk sokat benne, és nem hajolunk közel a készülékhez, de az elektroszmogot biztosan növeli.

a 3. állítás teljesen igaz: a rádióaktív sugárzás egymilliószor nagyobb energiájú sugárzás a mikrohullámnál.

A webbeteg cikke tehát többé kevésbbé helytálló.

Most nézzünk egy írást a kontra oldalról:

Még egy kísérlet. A kikapcsolt állapotban lévő mikróba bele kell tenni egy bekapcsolt mobiltelefont. Rá kell csukni a mikró ajtaját, majd felhívni egy másik készülékről a mobiltelefont. Akkor jó a mikró burkolása, ha nem szólal meg a benne lévő mobil készülék. Én eddig közel 100 különböző márkájú mikrosütővel végeztem már el ezt a kísérletet, és eddig minden mobil kicsengett, akkor is, ha a mikro ajtaja be volt zárva.

http://kornyezet.blogter.hu/172735/a_mikrohullamu_suto_artalmai_

Ezt a kísérletet minden radiesztéta leírja a mikróról szóló írásában. Én nem próbáltam ki, de valószínűleg igaz. Így valószínűsíthető, hogy tényleg nem tökéletes a mikrosütők árnyékolása.

folytassuk tovább a fenti cikket:

A mesterségesen előállított mikrohullám a molekulákat nagyon gyors rezgésre kényszeríti – stresszhatásnak teszi ki -, ennek következtében súrlódási energia keletkezik. A hagyományos melegítési eljárásokkal ellentétben, ahol a hő kívülről hatol befelé, a mikrohullám belülről melegít, az energiát súrlódási hővé alakítva át. Mivel a természetben található anyagok közül a vízmolekula reagál a legérzékenyebben a mikrohullámra, elképzelhető, milyen hatást gyakorol rá ez a rezgés. Az, hogy a vízmolekula hogyan reagál a körülötte lévő elektroszmogra, mikrohullámra, külön fejezetet érdemelne.

http://kornyezet.blogter.hu/172735/a_mikrohullamu_suto_artalmai_

A gyors rezgések szintén minden természetgyógyász cikkben szerepelnek. Ezt néha még azzal is elrettentőbbé teszik, hogy azt írják: a mikrohullám másodpercenként 2 ezer ötszázmilliószor rezgeti meg a mulekulákat. Ez természetesen igaz. Csak az a helyzet, hogy molekuláris szemmel, a mikrohullámú rezgés egyáltalán nem gyors. A természetes molekularezgések frekvenciatartománya bizony ezerszerese a mikrohullámú rezgésének.

Az az igazság, hogy nem szeretem, ha a tudósok egymás szakterületére lépnek. Egy természetgyógysz beszéljen természetgyógyász nyelven, a természettudós meg természettudós nyelven. Ha másképp csinálják, csak kavar lesz az egészből. Ez csúnyán elhitelteleníti még a valóságos megállapításokat is.

Íme egy csodás példa:

A szerző így kezdi:

 

„Szenzációszámba menő tanulmányt közölt a Raum und Zeit, azaz a Tér és idő című újság. Svájci szerzők arról a kísérletsorozatról számoltak be, amely első alkalommal bizonyította be kétséget kizáróan, hogy a mikrohullámú sütőkben elkészített étel fogyasztása után olyan változások játszódnak le a vérben, amelyek rákosodási folyamatot válthatnak ki. A környezetbiológiával foglalkozó szakemberek már azt a kérdést teszik fel, meddig árusíthatók még büntetés nélkül a mikrohullámú sütők?
A svájci vizsgálatokat nyolc önként jelentkező, makrobiotikusan táplálkozó személyen végezték el a laussanne-i Biokémiai Intézetben, illetve a wattenwili Környezetbiológiai Tanácsadó és Kutatóintézetben. A mikrohullámú sütőben melegített, felengedett vagy főzött ennivaló (a tej és a zöldség) a kísérleti alanyok vérében szignifikáns elváltozásokat okozott.”

A mikrohullámok, amelyek a mesterséges radioaktivitással együtt az elektroszmog fő kiváltó okai, minden élő szervezet természetes funkcióit befolyásolják. Hatnak a bőrre, a szemre, a besugárzott levegő útján a tüdőre, és a sugárkezelt ételek és italok miatt egész szervezetünkre.

Ez így tökéletesen hihető és valószínűleg igaz megállapítások.

Aztán a folytatás:

Hagyományos módon elkészített ételeknél az ételben lévő ép sejtfalak tárolják az életerőt és biztosítják a bioenergiát.

És erre csak rázod a fejed! hiszen teljesen világos, hogy a hagyományosan elkészített ételben sem maradnak épek a sejtfalak! Ez legfeljebb a nyers ételekre igaz. Talán mégis igaz lehet, amit a nyers-evők mondanak, hogy kizárólag a nyers étel a valóddi élő étel? De ez meg az évezredes tapasztalatoknak nem felel meg…

Aztán a cikk folytatása ismét tökéletes:

A rezgések következtében a sejtfalak, sejtmembránok szétrázódnak, az étel bioenergetikai információi elvesznek, megszűnik a molekuláris bipolaritás, azaz a jin-jang egyensúly, így a szervezet már tulajdonképpen halott energiát kap, ami csak arra jó, hogy az életfunkciók stagnáljanak.

http://bencze-agnes.internettudakozo.hu/kepek.htm

Egy másik nagyon szimpatikus írás a témában:

http://somaegeszsegtar.hu/szolgaltatasok/geopatikus-sugarzasok/elektroszmog.html

 

Vigyázzunk tehát mit hiszünk el és mit nem. Gyakran egyetlen íráson belül is keverednek a „jó” és a „rossz” érvek. nagyon nehéz a laikusnak dönteni igazság, és féligazság között.

A cikksorozat utolsó részében megpróbálok egy rövid összefoglalót adni arról, hogy miről szólt az egész cikksorozat, mire vigyázzunk a mikrohullámú sütő használatakor, és hogy mire használjuk és mire ne…”

Szerző és forrás: Creativiky – www.creativiky.hu

 
Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezd a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM