Kókuszos kölesgolyó, húha … Hát, ez valami iszonyú finom reformnasi. Az ötletet a Gastroyal terméke adta. Ugyan nem kóstoltam, de megmozgatta a fantáziámat, így elkészítettem itthon hasamra ütve.
Láttam pár blogban is, senki sem mondta, hogy rossz, én is ajánlom mindenkinek, aki reformnasit keres.
Ha kókuszgolyót szeretnél reformosan készíteni, akkor neked való ez a reform nassolnivaló. A kölesben az a jó, hogy felveszi szinte minden étel ízét, legyen az sós, vagy édes, így rengeteg receptbe belepasszol. Nem is túlzottan savasító gabonaféle, egyesek szerint lúgosító hatása van, mindenesetre nagyon megkedveltem ezt a kis édes, cukor nélküli gabonagolyót, „gabonagömböcöt” 🙂
Hozzávalók:
kb. 2 dl köles mérőpohárban kimérve, 2 evőkanál kakaópor, édesítéshez: stevia (én stevia crysa nova port használtam) és xilit keveréke (de cukor helyett használhatsz pl. mézet, agavé szirupot vagy juharszirupot is, de ha inkább a lúgos dolgok mellett döntesz, akkor egyértelmű ajánlatom a stevia.), fél citrom reszelt héja, 1 vaníliarúd kikapart belseje, annyi kókuszreszelék, hogy jól formázható masszát kapj (kb. 3 evőkanálnyi)
Elkészítés:
A kölest folyó víz alatt jól megmosom, majd háromszor annyi vízzel felteszem főni, és 15-20 perc alatt puhára főzöm. Gabonatejben is főzhető, ez esetben kalóriadúsabb és lágyabb ízű lesz.
Ezt követően, ha félig kihűlt, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a steviát és a xilitet, kakaóport, kókuszreszeléket, vaníliarúd kikapart belsejét, és golyókat formálok belőle. Majd meghempergetem kókuszreszelékben.
(Ha van otthon mandulaforgácsod, abban is meghempergetheted, esetleg magozott meggyet tehetsz a közepébe…. fantáziádra van bízva, hogyan turbózod)
Én aszalt vörösáfonya darabkákkal díszítettem a tányért.
Így néz ki belül:
Jó étvágyat!
„Nem is túlzottan savasító gabonaféle, egyesek szerint lúgosító hatása van” Ne keseríts el! Azt hittem eddig, hogy a lúgos-savas besorolás egy egzakt dolog, nem „szerintem” kérdés. Hol olvastad, hogy savasít? Vagy saját mérés?
Szia Csilla!
Hát, elvileg egzakt dolognak kellene, hogy legyen, de ebben is, mint olyan sok más táplálkozástudományi dologban sincs egyetértés. Én A pH csoda program lúgos-savas ételek táblázatát fogadom el számomra irányadónak, mert egy kutatónak, mikrobiológusnak, tudományos fokozattal rendelkező embernek jobban hiszek, mint pl. egy olyan dietetikusnak, aki a kávét, fekete teát, cukrot is a lúgosító élelmiszerek közé sorolja.
Van ilyen.
Elég ha az interneten rákeresel egy lúgosító savasító étel táblázatra, már ha kettőt nézel meg ezekből, meglepő módon azok sem fognak egyezni, sőt, mi több, ami egyiknél lúgosító hatásúként van írva, a másik táblázatban már savasítóként lesz feltüntetve. A nyakamat teszem rá. 🙂
Nekem azért tetszik a ph csoda program besorolása, mert az nem azt nézi, hogy magának az élelmiszernek milyen a ph-ja, hanem, hogy milyen hatást fejt ki a szervezetben, milyen bomlástermékek keletkeznek belőle. Pl. a citromnak és a paradicsomnak ph papír szerint savas a kémhatása, viszont a szervezetben már lúgosító hatást fejt ki.
A ph csoda program szerint (ami a ph értékük alapján 6 osztályba sorolja az ételeket (erősen lúgosít, közepesen lúgosít, enyhén lúgosít, enyhén savasít, közepesen savasít, erősen savasít) a gabonák általában savasítanak.
Gabonákra vetítve:
A quinoa (ejtsd kinua), hajdina (pohánka), tönkölybúza van az enyhén lúgosít kategóriában, az enyhén savasít kategóriában a köles, kásák, triticale, amaránt.
Közepesen savasító kategória: búza, zab, hántolt fehér rizs, barnarizs, vadrizs, fehér kenyér, rozskenyér, korpás kenyér, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, péksütemények, édes és sós kekszfélék.
Erősen savasító kategória: kukorica, árpa, rozs, zabkorpa.
Én is pont most törtem a fejem azon, hogy elkészítem ezt az édességet. Arra gondoltam, hogy kakaó helyett karobbal, azaz szentjánoskenyérmag őrleménnyel készítem el. A kölest én vízben szoktam megfőzni és utána édes tejsavó porral ízesítem, így is elég édes lesz a végeredmény. A steviának nem érzel semmi mellékízét?
Szia Zitimi!
Igen, karobbal is ki lehet próbálni, tejsavó port még nem próbáltam.
A steviának nem érzek utóízét, szerintem ez attól is függ, hogy ki mennyire van hozzászokva, illetve melyik terméket használja. Én stevia cseppet, és crysanova port használok, meg van egy legújabb, biostevia light, ez egy kristályos kivonat, nem olyan tömény, és nincs mellékíze, ezeket keverem mindig.
A tömény steviás termékeket (sötét szirup, sima por én sem annyira szeretem, de a light-osabb változatok azok jók.
Most csináltam meg a kölesgolyót, és nagyon finom lett! 🙂 en 1-2 kanallal tobb kakaot tettem bele, es igy is nagyon finom! 🙂 Koszi a receptet!
Egyebkent szuper a honlap, nagyon jok a receptek!
Köszönöm a visszajelzést! :)) Örülök neki!
SZiasztok!
Most már csak azt szeretném megtudni, hogy ezeket (stevia, xilit, tejsavópor, karob) hol lehet beszerezni?
Köszönöm
Szia!
Az édesítőszerek (stevia, xilit) helyett nyugodtan használhatsz mézet, a karobpor helyett pedig kakaót. Ez általában minden háztartásban megtalálható. A recepthez nem használtam tejsavóport. Amúgy ezeket a termékeket bioboltokban, Herbáriákban biztosan megtalálod, de interneten is számos rendelési lehetőség van.
Nagyon fini lett a kölesgolyó, amit ezen recept alapján hoztam össze!Én mézet használtam és vaníliarudam sem volt, a közepébe áfonyát tettem.
Öröm volt készíteni és kajcsizni 😉