Ma voltunk medvehagymát szedni. Nagyon szeretjük frissen is, pl. valamilyen kenyérféle mellé.
Ha van itthon, akkor szoktam belőle pogácsát is készíteni.
Teljes kiőrlésű tönkölyliszttel és magvakkal készült.
Hozzávalók:
27 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 10 dkg mandulaliszt (mandulatejből megmaradt), 13 dkg sima liszt, 18 dkg kókuszzsír, 1 evőkanál darált lenmag vízzel elkeverve (vagy 1 egész tojás), 5 dkg élesztő, 2 dl szójajoghurt (vagy tejföl), kb. 2,5 dl mandulatej (vagy más növényi tej), 2 teáskanál só, egy lapos evőkanálnyi méz az élesztő felfuttatásához, egy tálnyi összeaprított medvehagyma, magok: szezámmag, napraforgó mag, tökmag
Elkészítés:
Hagyományos kelt tésztaként készítjük el: A langyos mézes tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, megvárjuk, míg felfut. Ezt összedagasztjuk a többi hozzávalóval, majd egy óra hosszat pihenni hagyjuk. Ha megkelt, ujjnyi vastagra kisodorjuk, és négyzet alakúra elvagdossuk. Tetejét megkenjük vízzel vagy kis olajjal, majd magkeverékbe hempergetjük. Sütjük, és megfalatozzuk.
Jó étvágyat! 🙂
A medvehagymáról bővebben itt olvashatsz:
lennék a vendéged 🙂
Ezt ki kell próbálni!