Sokmagvas pogácsa tönkölybúzalisztből






Jó sok magot és rostanyagot tartalmaz ez a tönkölylisztből készült magvas pogácsa, mely túlnyomórészt tönkölybúzalisztből és magvakból áll. Laktató és szemet gyönyörködtető.

Egyszerű az elkészítése, csak a kelesztés igényel egy kis plusz időt (1 óra kelesztési idő).

Iszonyatosan finom, elkészítése után meglepődtem, mert tisztára olyan (állag, íz) mint egy töpörtyűs pogácsa.

Hozzávalók:

60 dkg-nyi szárazanyag (egy nagy marék az alábbi magokból: napraforgómag, szezámmag, lenmag, tökmag), 30 dkg tönkölybúzaliszt, és a maradék fehér liszt), 15 dkg vaj, 1 teáskanál himalaya só, 1 kis pohár zsírszegény tejföl, 1 egész tojás, 2 dl tej, 1 élesztő (5 dkg), kis cukor az élesztő futtatásához + a kenéshez tojás (vagy kis vízben elkevert olaj) + a tetejére magkeverék (napraforgómag, szezámmag, lenmag, tökmag, mandula)

Ha kicsit imitálni szeretnéd jobban a töpörtyűs pogácsa ízt, tegyél bele egy kis tört borsot is.

Elkészítés:

A tejet langyosra melegítjük, feloldunk benne kb. egy evőkanálnyi cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, megkeverjük, és felfuttatjuk. Közben a magokat aprítógépben apróra daráljuk.

Kenyérsütő gépben, vagy egy nagyobb tálban összedagasztjuk a hozzávalókat, ha felfutott az élesztő. (Én még egy piciny marék egész magkeveréket raktam a tésztájába is), majd meleg helyen lefedve 1 órát kelesztjük. Ezidő alatt kb. a duplájára dagad.

Lisztezett gyúródeszkán kb. 1-1,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk, elvágjuk négyzet alapúra, majd felvert tojással (vagy kis vízzel összekevert olajjal) megkenjük a tetejét.

Magkeverékben meghempergetjük a tetejét (belenyomkodjuk, nemcsak rászórjuk), majd sütőpapírral bélelt tepsiben egymás mellé sorakoztatjuk, és addig sütjük, míg kis színt kap.

Jó étvágyat!

Néhány kép a készítés folyamatáról:

***

Van neked is egy finom egészséges vagy magos pogácsa recepted? Megosztanád velünk?




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

Szólj hozzá, mondd el véleményed!