Varázslatos búzafű, búzafűlé


Ezer meg ezer jót hallani a búzafűről, hogy milyen csodálatos, jótékony hatással bír (ugyan nem gyógyszer), így hát én is megajándékoztam magam még régebben egy búzafűpréssel. Kézi Lexen márkájút választottam, tökéletesen meg vagyok vele elégedve.

A búzafűlét az íze miatt sokan nem szeretik, és igaz, nem kellene, hogy az én bánatom legyen, mégis kicsit letargikusan rázom a fejem, mikor olyanokat hallok, hogy egyszer megkóstolta valaki, és soha többé nem akar hallani róla.

Szerintem időt kell hagyni, hogy megszokd. Varázslatos hatása felülmúlja azt a kis rossz érzést, mikor még nem iszod szívesen. Én is úgy voltam az elején, hogy minden ízre számítottam, csak édeskésre nem. A búzafű lének pedig édeskés íze van. Már megszoktam, és ha netán egyik nap elfogy az ablakomból a friss búzafű, már hiányzik. A hányingeres undorból ez lett.

Még itt az elején megjegyzem, hogy búzafű alatt a tönkölybúzafüvet kell érteni (termesztése értelemszerűen tönkölybúza magból (hántolatlan) történik).

Tönkölybúzafű mag:

Tudnod kell, hogy a búzafű nem gyógyszer. Semmiféle káros mellékhatása nincsen. Eleinte néhány evőkanálnyi mennyiség is elegendő, míg hozzászoksz az ízéhez, majd napi 0,25-0,5 dl is már meghozz a hatását megfelelő étrend mellett. Betegeknek, rákosoknak ajánlanak ennél kicsit nagyobb mennyiséget, 1-2 dl-t naponta.

Ha teheted, a búzafűlevet önmagában, töményen fogyaszd reggel, éhgyomorra. Van, aki szívesen keveri mással, gyümölccsel, más zöldséglével, vízzel. Jobb, mintha nem fogyasztanád, kipróbálhatod így is nyugodt szívvel, de ha egy mód van rá, töményen igyad. A reggel éhgyomorra megivott búzafűlé után ne igyál kb. fél óráig még, hogy optimális hatását ki tudja fejteni. Enni, azaz szilárd táplálékot fogyasztani csak kb. egy óra múlva ajánlott.

Nem kell megijedni akkor sem, ha kicsit éhes vagy. A búzafűlé után elmúlik az éhségérzeted. Nekem az éhség- és szomjúságérzetem is elmúlik minden reggeli búzafűlé megivása után. Azzal kezdem a napot, miután felkelek, ez az első dolgom, utána pedig teszem a többi tennivalómat, így mire kisfiamat viszem az oviba, már egy pohár vizet is megiszok. Ha hazajöttem az oviból, akkor reggelizek valamit.

A búzafűlének rendkívül magas a klorofill tartalma (70 % !!!), s ezáltal oxigén tartalma. Ezért is ajánlják azoknak, akik rákos megbetegedésben szenvednek, az oxigén jelenléte ugyanis nem kedvez a ráksejteknek.

A legjobb, és legolcsóbb, legkifizetődőbb, ha Te saját magad termeszted otthonodban a búzafüvet, amit aztán frissen aratsz le. Míg a levágott búzafű hűtőben egy hétig is eláll, a kipréselt levet azonnal meg kell inni (max. fél órán belül), mert hatóanyagai (enzimek és fehérjék) rövid időn belül lebomlanak. A hatóanyagok érzékenysége az oka annak, hogy javaslom, otthon termeszd, ne feldolgozott fajtát szerezz be, ami amúgy is méregdrága, és hatását tekintve nem biztos, hogy megközelíti a friss búzafűlé hatását.

Lehet ugyan már kapni fagyasztott és kapszulázott változatot is, nem mondom, hogy ezek nem jók, nincs vele tapasztalatom, de egészen biztos, hogy nem ér fel a frissen préselt búzafűlé életerejével.

Búzafű termesztése otthon:

Ahhoz, hogy otthon termeszd, nem kell hozzá szakértelem. Föld, tálca+balkonláda, víz, búzafűmag (hántolatlan tönkölybúza – én Naturgoldos márkájút szoktam vásárolni, ez fél kg-mos és 1 kg-mos kiszerelésben kapható) – csupán ennyire van szükséged.

A búzafűmagot mielőtt elveted, öblítsd le alaposan, hogy mindenféle piszoktól, baktériumtól megszabaduljanak a magok. Ezt követően áztasd be kb. 12 órára (én éjszakára szoktam).

Másnap öblítsd le, majd rakd egy földdel teli (3 cm vastagságú föld legyen min.) balkonládába, vagy cserépbe. Fontos, hogy a föld ne legyen vegyszeres, ugyanis ennek minősége kihatással van a búzafű minőségére is. Annyi magot tegyél, hogy ne tornyosuljanak egymáson, viszont összeérjenek a magok, jó sűrűn. Ezt követően takard le valamivel, míg kicsíráznak a magszemek. A csírázáshoz nem kell fény, viszont ha nem takarod le, előfordulhat, hogy kiszárad a föld.

Felmerülhet benned a kérdés, több oldalon látni a búzafűnevelésnek azt a formáját, amikor föld nélkül, egyszerű csíráztató tálban nőnek. Így is termesztheted, de én jobban ajánlom a termőföldben való termesztést, hiszen így hatóanyag tartalma nagyobb lesz, van miből táplálkoznia a búzafűnek.

Így néznek ki pár  naposan:

Ezután nincs más teendőd, mint naponta enyhén meglocsolni a búzafű magokat. Ekkor már nem szükséges letakarni, érje őket enyhén a napfény. Én spriccelővel szoktam megnedvesíteni őket, nem szabad, hogy tocsogjon a vízben. A legjobb helye akkor van, ha szórt fényt kap. Nem jó árnyékban, de tűző napra se tedd.

Az első napokban, mikor megindul sárgás-barnás vaskos kis száracskákat fogsz látni, ebből fejlődik ki a kis füvecske.

Akkor arathatod, amikor már 15-25 cm-es magasságúak a füvek.

A lehető legközelebb vágd le a talajhoz, mivel értékes vitaminok, és ásványi anyagok találhatók a növény alsó részében.Ekkor jöhet egy búzafűprés (nekem kézi tekerésű Lexen búzafűprésem van, mint ahogy a képen látszik is.), és egy maréknyi füvet átpréselhetsz rajta. Léteznek elektromos búzafűprések is, ezek alacsony fordulatszámmal dolgoznak, ugyanakkor nagy erővel préselik ki a fűfélékből, keményebb zöldségekből a levet.

Lexen kézi búzafűprés:

A búzafű kipréselése után visszamaradt szárazanyag:

Miért kell kipréselni? – merülhet fel benned? Nem elég, ha elrágcsálsz egy keveset?

A válasz nem. Olyan mennyiségű füvet elrágcsálni nem tudunk, hogy megfelelő mennyiségű léhez jusson a szervezetünk, ráadásul a gyomor sem tudja megemészteni a fű rostját.

A búzafűlé korlátlan ideig fogyasztható, mivel mellékhatása nincsen. Általában méregtelenítésre, vértisztításra, lúgosításra szokták használni. Nem gyógyszer ugyan, de nagymértékben képes a szervezet öngyógyító folyamatait aktiválni.

A búzafűlé nemcsak italként használható fel, hanem külsőleg, akár borogatásra, sebekre, fekélyes gyulladásokra, sőt beöntésként is.

Ann Wigmore: A búzafű című könyvében részletesen leírja ennek a módját. Csak röviden, dióhéjban összefoglalom Neked: búzafüves beöntés előtt lehetőleg hajtassuk meg magunkat sima vizes beöntéssel (tisztított, langyított vízzel), majd 2 alkalommal egymás után kb. 1-1,5 dl búzafüves beöntés következik (erre a célra kialakított speciális irrigáló készlettel – gyógyászati segédeszköz boltokban kapható). Ezt próbáld meg benn tartani addig, amíg tudod, legjobb, ha akár 20 percig is benn marad, majd ereszd ki. (Ha idegenkedsz tőle, nem kell erőltetned, viszont tudd, hogy ilyen is van, és kiváló májtisztító hatása van).

Alkalmazható böjtszerű kúraként is, ez a búzafűböjt. Ann Wigmore könyvében 3 napos búzafűböjtöt javasol, melyben más zöldséglevek, folyékony táplálékok biztosítják a napi táplálkozást a búzafűlé mellett.

Nézzük azt most közelebbről, miért is iktasd be a búzafűlevet hétköznapjaidba!!!

Mit tartalmaz a búzafű leve?

A fiatal búza friss leve természetes vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket és klorofillt tartalmaz nagy mennyiségben.

 • Tartalmazza az összes ismert ásványi anyagot, amelyre a szervezetünknek szüksége van.
 • Tökéletes fehérjeforrás: az összes esszenciális aminosav a megfelelő arányban lelhető fel benne.
 • Az egyik leggazdagabb A- és C-vitamin forrás. Gazdag továbbá még E-, F-, K-, és B-vitaminokban.
 • Enzimek sokasága, amelyek az emberi szervezetben lejátszódó percenkénti sokmillió biokémiai reakciót vezénylik és ellenőrzik.
 • Klorofill, a „folyékony oxigén”, mely a növények napenergia hasznosításának anyagi eredménye. Szerepe a növényen belül az, hogy szén-dioxidot vesz fel, és oxigént ad le, miközben ATP-t termel , amely a biológiai folyamatok kémiai energiaforrása. Molekulaszerkezetét tekintve nagy a hasonlóság a vér hemoglobinjának szerkezetével, amely viszont oxigént vesz fel, amit a sejtekbe juttat, és onnan szén-dioxidot szállít a tüdőbe.
 • Jelentős a B17 vitamin (laetrile) tartalma, mely rákellenes vitaminként ismert.

Ásványi anyagok

A füvek kb. több mint 90 olyan ásványi anyagot tartalmaznak, melyek a kiegyensúlyozott anyagcseréhez szükségesek.

Enzimek

Az enzimek a gabonafüvek legfontosabb alkotórészei. (Enzimek csak friss, élő ételekben, zöldségekben, gyümölcsökben található meg, 43 celsius fok fölé hevítés tönkreteszi az enzimeket)
Ezek adják élelmiszereink életerejét, és szükségesek sok kémiai és biológiai folyamat lezajlásához és gyorsításához.

A friss gabonafűben az alábbi enzimek találhatók:

– proteázok – elősegítik a fehérjék emésztését

– citokróm-oxidáz – antioxidáns, a sejtlégzés elengedhetetlen eleme

– amiláz – elősegíti a keményítő emésztését

– lipáz – zsírbontó enzim

– fikocianin – segíti a vérképzést

– transzhidrogenáz – segít a szívizomzatnak

– SOD (szuper-oxid-dimutáz) – valamennyi sejtben megtalálható, fékezi a sejtöregedést, szabadgyökfogó

Aminosavak és fehérjék

A búzafűben valamennyi – a szervezet számára fontos – fehérje nagy mennyiségben megtalálható.
A búzafűben kb. 25% fehérje van.  Fehérjék pedig fontosak az izomépítéshez. A búzafűben található fehérje egészséges fehérje. Aki vegán létére izmosodni szeretne, vagy szeretné megőrizni izomzata feszességét, annak kitűnő megoldás a zöld levelek, füvek beiktatása a táplálkozásba. Megemlítendő még, hogy a gabonafűnek van a legmagasabb fehérjetartalma az összes rendelkezésre álló fű közöl.

Klorofill

A klorofill kölcsönzi a növényeknek a zöld színt. Ez teszi elérhetővé számukra a nap energiáját. Élet klorofill nélkül nem létezhet.
A gabonafűben levő anyagok az egészséges vér egyes alkotórészeinek termelődését és működését is segítik. A vérpigment és a klorofill nagyon hasonlítanak egymásra. Figyelemre méltó kapcsolat van az emberek és az állatok komplex sejtlégzése és a növények fotoszintézise között. A vérpigment képződése az állatoknál gyakorlatilag ugyanolyan módon zajlik, mint a klorofill képződése a növényeknél. Sejtjeink a klorofilltartalmú ételeknek köszönhetően több oxigénhez jutnak, mivel a klorofill segíti a hemoglobin (a vörös színt adó vérfesték) képződését, így indirekt módon javítja a szervezetben az oxigészállítást.

Csodálatos olvasni olyan történeteket, melyekben a búzafű segítségével javul emberek egészségi állapota. Ilyen történeteket találhatsz Ann Wigmore: A búzafű című könyvében is, valamint Victoria Boutenko: A nyers étel csodája című könyvben is.

Számos kísérlet arra az eredményre vezetett – ugyan pontos bizonyítékok még nincsenek, hogy a búzafűlé segít a daganatokkal, rákkal szembeni küzdelemben.

Nekem az adott boldog megnyugvást, hogy a búzafűlé hatékony védelmet nyújt számunkra a modern élet ártalmaival szemben is (pl. sugárzás, csapvíz okozta fluorid-„mérgezés”, karcinogén (rákkeltő) anyagok azáltal, hogy semlegesíti a szennyezést okozó elemeket. Ezen magam is ledöbbentem, mivel férjem mindig mondja: „Jó, jó, hiába eszek egészségesen, amúgy is ott van még ezen kívül megannyi szennyezés, ami minket ér, és ezek ellen úgysem tudunk mit tenni.”. Valóban vannak rajtunk kívül álló dolgok, amik rombolják egészségünket, de jó, ha tudjuk, hogy létezik egy olyan csodálatos anyag, ami képes megvédeni minket (ha nem is 100 %-ban) ezektől a külső károktól.

Most már bármi ilyesmit is hallok, szeretettel „dörgölgetem” férjem orra alá azt, hogy a tőlünk független környezeti ártalmak ellen is van megoldás: igyál búzafűlét!

A könyv erre a védő hatásra megemlít két példát.

Idézem is: „a fiatal füvekben lévő enzimek és aminosavak hatástalanították a 3,4 benzpirénnek (a füstölt halban és a faszénen sült húsban található vegyületek) a karcinogén és mutagén hatását. A füvek enzimjei a gépkocsik kipufogójában lévő különféle nitrogén-vegyületek mérgező hatását is semlegesíteni látszottak.”

Ann Wigmore szavai szerint a búzafűlé mindenkinek használ. Lehetsz túlsúlyos, sovány, vérszegény, vagy a ráktól tartasz, a búzafűlé segíteni fog. Használhatod a test tisztítására, gyógyítására, javíthatod vele étrendedet, megelőzhetsz vele betegségeket.

***

Remélem, kedvet kaptál Te is az otthoni búzafű termesztéshez.

Esetleg már rendszeres fogyasztója vagy a búzafűlének? Megosztanád tapasztalataidat?
Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

9 hozzászólás to “Varázslatos búzafű, búzafűlé”

 1. […] múltkori írásomban (Varázslatos búzafű, búzafűlé) már írtam a búzafű csodálatos hatásairól és termesztéséről. Azt, hogy napjainkban egyre […]

 2. Németh Zsuzsa szerint:

  Nagyon érdekes. Korábban már csíráztattam búzát, de füvet még nem „csináltam”. Milyen földet vegyek, honnan tudjam, hogy nem vegyszeres??

 3. Riczu Anikó szerint:

  Kedves Nóra!

  Nagyon jó az oldalad, szinte mindennapos látogatója vagyok. A búzafűvel kapcsolatban lenne kérdésem. Most vettem magot és földet, megpróbálkozok a termesztésével. Viszont még nincs présem. Arra gondoltam, hogy ha a zöld turmixomba teszek bele egy marék füvet, úgy fogyasztható? Elég nagy teljesítményű turmixom van, szerintem jól szét tudja vágni a rostokat.
  Válaszodat köszönöm

  Riczu Anikó

 4. Harangi Katalin szerint:

  Nagyon tetszik amit a búzafűről írsz én már fogyasztottam de fagyasztva most termeszteni szeretném és azt szeretném tudni hogy ha turmixszolom és átszűröm úgy fogyasztható-e?

 5. Vámosi Nóra szerint:

  Igen, úgy fogyasztható, viszont szerintem turmixgéppel nem nyerhető ki a java, a „sava-borsa”. Búzafűprés hiányában még talán ez is jobb megoldás, mint a fagyasztott, de ha hosszabb távra gondolod a fogyasztását, érdemes szerintem beruházni kezdetben egy kézi búzafűprésre.

 6. zsóka szerint:

  kis kertem van és megpróbáltam szabad földbe ültetni,mert sokat kell fogyasztanom.Kb. 5 négyzetméteres ágyást csináltam egy gyümmölcsfa alá,ésragyogóan üzemel.Az a tapasztalatom,hogy igy a szüret után mégegyszer mgnö,és csak ezután ültetek uj helyre.

 7. Bajor Laszlo Gyula szerint:

  A buzafule és más gyógyfü levek tartósításara tud valaki vegyszert az alkoholon kívül? Pl. A medvehagyma kipréselt levet ha borba öntöm, eláll. De biztosan létezik természetes tartósító szer is.

 8. Vámosi Nóra szerint:

  Szerintem a búzafű levét frissen érdemes fogyasztani, nem ajánlatos tartósítani, mert elveszíti legértékesebb, gyógyító tulajdonságait.

 9. Szabó János szerint:

  Kedves Nóra, nagyszerű és összefoglaló írás a búzafűléről! Valóban, a legtöbb tápanyagot akkor tudjuk a szervezetünkbe juttatni, ha aratás után azonnal kipréseljük a levet és megisszuk. Azt figyelembe kell venni, hogy amint levágjuk a füvet, a növény meghal. A vitaminok és a többi hatóanyag elkezdenek lebomlani. Ezért aki magának termeszti, annak célszerű a csíráztatást és ültetést úgy időzíteni, hogy a napi mennyiséget mindig naponta tudja levágni és préselni. A levágott fű hűtőben tartása nagy kompromisszum, így is jelentősen és folyamatosan csökken a tápérték (én magam is próbáltam ezt évekkel ezelőtt).
  Másik legjobb megoldás a fagyasztott búzafűlé. De itt is nagyon kell figyelni a tápanyagokra, ezért csakis a sokkolós mélyfagyasztás jöhet számításba. Ez viszont nem háztartási kategória, az ilyen gépek magas árú, professzionális konyhatechnológiai (vagy éppen egészségügyi) berendezések. Ezzel az úgynevezett krio technológiával meg lehet őrizni az értékes belbecsét a búzafűlének. Természetesen a kiolvasztásnál is nagy gondossággal kell eljárni…
  Jó szívvel ajánlom Facebook oldalunkat (facebook.com/buzafule) és a honlapunkat (www.buzafulebolt.hu) ahol igyekszünk minél több információt átadni. Azok, akik nem maguk szeretnék termeszteni a búzafüvet, mélyfagyasztott búzafűlevet is tudnak nálunk rendelni.
  Ha ezt nem tartja idevalónak, az utolsó szakaszt nyugodtan törölheti. Nem a kéretlen reklám volt a célom. 🙂
  További szép napot kívánok!

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezd a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM