Már megint fasírt! 🙂 Ígérem, ebben a hónapban ez lesz az utolsó….
2 hete Szaffináék jártak nálunk, és lehetőségem volt megkóstolni fenséges nyers ételüket, mely nyers fasírozott és nyers rizs volt. Ez volt az első nyers fasírt, ami ízlett is. Méghozzá nagyon! Úgyhogy belevágtam a saját nyers fasírtom kikísérletezésébe. Ugyan nem Szaffina a receptje szerint készítettem a sajátomat, de nagyon finom lett. Alapja cukkini.
Hozzávalók: 1 kisebb-közepes cukkini, 1-2 evőkanál arany lenmag, 2-3 gerezd fokhagyma, kisebb fél vöröshagyma, őrölt pirospaprika, bors, himalaya só, zabpehely és búzacsíra és darált dió
Elkészítés: A cukkinit meghámozzuk és legyaluljuk. Az arany lenmagot kávédarálóban ledaráljuk, és a lereszelt cukkinihez keverjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáteszünk ízlés szerinti őrölt pirospaprikát, a lereszelt fokhagymát és a nagyon apróra vágott vöröshagymát is. Jól összeforgatjuk a masszát. Nem kell bele semennyi víz, mert só hatására a cukkini egy kis levet ereszt, a lenmag pedig csodásan beissza, és összefogja a masszát. Az elkészült masszába annyi zabpelyhet és búzacsírát (szárított), valamint diót adunk, hogy formázható legyen a fasírt alap. Kis fasírtokat formázunk belőle, és búzacsírában meghempergetjük őket.
Az aszalóba tesszük, és addig aszaljuk, míg a külseje megszikkad, kissé ropogós lesz. Ekkor belül még puha.
Nyers rizzsel (+görögsalátával) ettem: aprítógépben kariolt aprítottam apróra, megsóztam kissé és kevés aprított diót kevertem bele, ami a karfiol káposztás ízét kissé elveszi.
Norcsi is imádta… 🙂