
Gitta blogjában olvastam az ötletet. Ő fehér répából és karfiolból is készített már rizst, én most a karfiolosat próbáltam ki. A marinált zöldségek gondolata is tőle származik.
Finom nyers étel, a marinált zöldségek finomságán még meg is lepődtem.
Nem mondom, hogy ez lesz a kedvencem, de nyugodt szívvel ajánlom másnak is ezt a nyers étel receptet. Kitűnő lúgosító étel recept.
Karfiolrizs:
A karfiolt jól megmossuk, rózsáira szedjük, és aprítógépben rizsszem méretűre aprítjuk. Azonnal fogyasztandó, másnaposan nem jó, mert megbarnul.
Ellenben a marinált zöldségekkel, ami igazából kb. egynapos állás után nyeri el legjobb ízét.
Marinált zöldségek:
Bármilyen zöldséget apró kockákra vagdosunk. Én az alábbiakat használtam, természetesen mindegyiket nyers formában: karalábé, fehérrépa, sárgarépa, sütőtök, kis hagyma, zeller, cukkini, uborka, gomba
Marináló szósz:
hidegen sajtolt olajat (pl. extra szűz olívaolajat) összeturmixolok zöld fűszernövényekkel (én petrezselymet és bazsalikomot használtam + egy kis zellerlevelet), majd az egészhez néhány cseppnyi citromlevet teszek és csöppet megsózom himalaya sóval.
A marináló szószt jól összeforgatjuk a zöldségekkel.
A rizst és a marinált zöldségeket együtt tálaltam.
u.i: Imádom Gitta receptjeit. Ajánlom receptes könyvét is: Élő ételek könyve