Több nyers kenyeret, krékert készítettem már. Zöldségekből, magokból… stb.
Mostanában próbálom a túlzottan lenmagos, útifű maghéjas ízt kiküszöbölni, ezért kísérletezem többféle nyers, aszalt kenyérrel.
A nyers hamburgeremhez készült zsemle is csodás, ízre nagyon finom, bátran ajánlom.
Most egy zöldségmentesebb verziót teszteltem, jól sikerült, ezért megosztom ezt is.
Hozzávalók: 60 gramm barna kölesliszt (gluténmentes, és lehet nyersen felhasználni), 20 gramm útifű maghéj, 40 gramm kókuszliszt (száraz, zsírtalanított változat), 2 evőkanál őrölt arany lenmag, 2 evőkanál napraforgómag, 1 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál kendermag, 1 evőkanál tökmag, 3 csipet só, 1 db reszelt alma, 230 ml víz
Elkészítés: A száraz hozzávalókat, liszteket, magokat összekeverjük egy tálban, megsózzuk, hozzáreszelünk egy almát, és hozzátesszük a vizet, majd összegyúrjuk. Gyúrható masszát kell kapnunk. Egy kicsit várunk, míg a lenmag és útifű maghéj megszívja magát vízzel, megduzzad és összefogja a masszát.
Ezután kenyércipóvá formázzuk, majd kb. 0.7 mm vastag szeletekre felszeleteljük. Az aszaló lapjára tesszük, és alacsony hőfokon megaszaljuk. Néhány óra alatt készen van. Nem kell túlságosan keményre aszalni, csak ha „pirítóst” szeretnénk belőle. 🙂
Lehet belőle finom szendvicseket készíteni!
Jó étvágyat! 🙂
A még aszalatlan nyers massza cipó formában:
Az aszaló tálcáján:
A megszáradt, aszalt, kész változat: