Első trappista sajt jellegű növényi sajtom után úgy döntöttem, hogy többféle növényi sajtot is kipróbálok.
Most a medvehagymás mandulasajtra esett a választásom.
A sajt, nem túlzok, 5 perc alatt összeállítható.
Hozzávalók:
5-6 evőkanálnyi áztatott és megszárított, héjától megfosztott mandula ledarálva, 5-6 medvehagyma levél, himalaya só, kb, 1 dl víz, fél teáskanál agar-agar por, 1 evőkanálnyi inaktív sörélesztő pehely
Elkészítés:
A mandula őrleményt a sóval, az inaktív sörélesztő pehellyel turmix tálba tesszük. Közben apróra vágjuk a medvehagymát, és a vízben elkeverjük az agar-agar port, és felforraljuk, hogy elolvadjon. A mandulához adjuk az agar-agar zselét, majd az egészet botmixerrel összeturmixoljuk. Az aprított medvehagymát utólag szórjuk bele.
Az egészet egy enyhén kiolajozott formába, kistálkába tesszük, majd betesszük a hűtőbe. Néhány perc után megdermed és szeletelhető állagot vesz fel.
Megjegyzés: a sót ne sajnáld belőle, mert jobban kihozza az ízét. Mielőtt megdermeszted, kóstold meg!
Szia Nóra!
Már az előző sajtod is felkeltette az érdeklődésemet és ez is nagyon tetszik. Egy bajom van vele: én nem eszem olyan ételeket, amelyek élesztőt tartalmaznak. Mit gondolsz lehetne kihagyni a receptből, vagy tudsz más alternatívát, amivel helyettesíthető?
Szia Edit! Amit én használok, az inaktív élesztőpehely (Solstar), tehát elvileg mondjuk candidások is fogyaszthatják. Attól lesz egy kis sajt íze, de szerintem elhagyható, ha máshogyan is tudod ízesíteni, hogy ne legyen túl natúr íze.
Nagyon gusztusos!!! Szép és biztosan finom is !!!
Szia!
Nagyon szépen köszönöm a választ.
Nem vagyok kandidás, nem azért nem eszem élesztős dolgokat, de biztos lesz, akinek az információ fontos.
Ha csak az íz végett kell, akkor nem gond, kipróbálom. Én egyébként fogyasztok sajtot, csak a kíváncsiság és a nyers volta vonz annyira:-)