Nálunk nem telhet el karácsony és adventi készülődés mézeskalács nélkül.
Reform mézeskalácsot talán csak kevesen készítenek. Régebben én is hagyományos, bevált receptemet készítettem mindig, ám most ezt a receptet reformosítottam meg. Nem látta kárát a mézeskalácsos végeredmény, ugyanis nagyon finom lett.
Frissen kissé talán keményebb, mint hagyományos testvére, de dobozba téve ugyanolyan puha tud lenni.
Nem tartalmaz margarint, cukrot!!!
Hozzávalók (fél adag nálam, ennek általában a dupláját szoktam):
38 dkg liszt (23 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 15 dkg sima liszt, 5 dkg xilit, 2 evőkanál finomítatlan sötétbarna nádcukor, fél kiskanál stevia crysa nova por, 1 púpos kiskanál szódabikarbóna (fontos, ne hagyd ki! – ez felelős azért, hogy jó puha legyen), fél zacskó mézeskalács fűszerkeverék (vagy őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg keverék, + lehet bele egy pici őrölt ánizs – nekem fűszerkeverékkel ízlik a legjobban – ez boltokban kapható mézessütemény fűszerkeverék néven), 3 dkg kókuszzsír, 1 db tojás, 2 púpos evőkanál méz, 2 evőkanál sárga lenmag, víz.
+ a megkenéshez: 1 db tojás
+ a díszítéshez: magvak (hántolt napraforgómag, hántold tökmag, sárga lenmag, szezámmag, mák, mandula, dió)
Elkészítés:
Először összekeverem a tészta szilárd alapanyagait, a lisztet a mézeskalács fűszerkeverékkel, az édesítőkkel (xilit, barna nádcukor, stevia por), szódabikarbóna.
Ezt követően beleteszem a tésztába a lágy hozzávalókat: kókuszzsír, méz, tojás. A sárga lenmagot megőrlöm kávédarálóban, és annyi vizet teszek hozzá, hogy vizes massza legyen belőle. Ezzel egy tojást helyettesítek, mivel a receptbe kettő kellene. Aki teljesen vegán, a második tojást is helyettesítheti ezzel a módszerrel. A sárga lenmag megőrölve és vízzel összekeverve ugyanis egy kis nyákot enged, egy ragacsos massza lesz, ami nagyon jó kötőanyag. Ezt másmilyen recepthez is felhasználhatod, ami tojást ír.
A lágy hozzávalókat a száraz anyagokkal elkeverem, jól összemorzsolom a kezem között, majd összegyúrom. A massza, ha hideg alapanyagokkal dolgozol, először nehezen áll össze, de ha meglangyítod a mézet, és a kókuszzsírt, akkor könnyebb vele dolgozni. Ha a teljes kiőrlésű liszt miatt túl száraznak találod, tehetsz bele egy kis rizstejet.
Ha gombóc kerekedett a tésztából, akkor nyújtsd ki lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra. Kiszúró formákkal szúrd ki a mintákat, majd tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Kend meg felvert tojással a tetejét és díszítsd magvakkal.
Ezt követően előmelegített sütőben süsd meg őket.
Vigyázz, nehogy megégjenek, nagyon hamar készen vannak, főleg, ha dupla adagot csinálsz, és a végén már bemelegedik a sütő, szinte percek alatt készen van egy tepsivel.
Kellemes sütkérezést kívánok! 🙂
Megjegyzés: Szerintem még tovább lehet reformosítani azzal, hogy fehér liszt helyett zabpehelylisztet vagy barna rizslisztet, esetleg másfajta tartalmasabb lisztet használunk, ám akkor ügyelni kell majd arra, hogy több folyadékot, illetve nedves anyagot vesz fel.
u.i: Tavaly készült mézeskalácsaimat az alábbi linkre kattintva tekintheted meg a Gasztroboszi blogban:
Idén is tervezek cukormázas mézeskalácsokat dekorációs célra.
***
Ha neked van mézeskalácsos fotód, kérlek, küldd el e-mail címemre (ld. kapcsolat menüpont), és szívesen felteszem ide a blogba természetesen a beküldő nevével együtt. Hadd járjon más is csodájára ezeknek a szép illatos, varázslatos mézeskalácsoknak.
Kedves Nóra!
Nagyon tetszik a recepted, meg is szeretném csinálni. Viszont az az egy kérdésem lenne, hogy miért kell bele 4 fajta édesítő? Xilit, stivia, nádcukor, méz. A xilitet és a stíviát nem lehet véletlenül a nádcukorral vagy a mézzel helyettesíteni valahogy helyettesíteni?
Köszönöm
Móni
Kedves Móni!
De lehet természetesen! Én igazából azért szoktam bele ennyit rakni, mert a csupaméz íz nekem émelygős, a nádcukorral próbálok azért csínján bánni, a steviának jobb íze van, ha más édesítő is van benne, a xilit meg kicsit drágább, mint a többi, ezért kombinálom ezeket. 🙂