
Azaz mi okozhat puffadást? Biztos vagyok abban, hogy az emberek több, mint 90 %-a valamilyen mértékben küzd puffadással, puffadási tünetekkel.
Sokszor egyéni problémának gondoljuk ezt, és belenyugszunk, pedig a puffadás a táplálkozásra való odafigyeléssel nagyban orvosolható.
Így a puffadással járó egyéb kellemetlen tüneteket is magad mögött tudhatod, ha tudatában vagy annak, hogy mi is okozhat puffadást.
Nézzük csak:
– Először is, ha nem rágjuk meg alaposan az elfogyasztott táplálékot. Erről már volt szó ebben a cikkben: Lassan rágj, tovább élsz.
– Ha a gyomorban erjedés következik be: pl. egy étkezésen belül, vagy étkezés után rövid idővel fogyasztunk együtt zöldséget és gyümölcsöt (ezek más-más kémhatásúak, ezért a gyomorban megerjesztik egymást)
– A fenti mondat nemcsak zöldségek-gyümölcsök esetére igaz, hanem ajánlatos, hogy étkezéstől számított másfél órán belül ne együnk és ne igyunk semmit. Kb. ennyi időre, azaz másfél órára van szükség ahhoz, hogy a gyomor kiürüljön. Persze jobb, ha esetleg még ennél is kicsit több idő telik el. Sokszor fordul elő az is, hogy a finomított ételek összetapadva elzárják az utat, a gyomor hiába végezte el a feladatát, a táplálék nem tud továbbhaladni az emésztőcsatornán (vagy csak lassan)
– A gyomorirritáló fűszerek szintén puffadást okozhatnak egyeseknél: pl. feketebors, fehérbors, fahéj, szerecsendió, ecetek (és ezzel előállított termékek pl. mustár, torna, majonéz), gyömbér, erős paprika, chili, szegfűszeg.
– Az olajban dinsztelt hagyma is nagy megterhelés a gyomornak, szintén erjedés lép fel, eredménye: puffadás, gázosodás.
– Ha az alábbiak közül együtt (legalább kettőt) alkalmazzuk az alábbi élelmiszereket: tej, tojás, cukor.
– Ha nem főzzük meg alaposan a gabonaféléket (a bonyolult felépítésű keményítőlánc igényli a hőkezelést az emészthetőség érdekében) és a hüvelyeseket (a fehérjebontást gátló enzim, a tripszin inhibitor miatt szükséges az áztatás és kellő ideig történő főzés).
– Étkezés közben, vagy étkezés végén iszunk. Ezzel felhígítjuk a gyomorsavat, vele együtt a félig megemésztett táplálékot. Ilyenkor annak érdekében, hogy a gyomor megkönnyítse saját feladatát, először a folyadékot fogja felszívni, a táplálék pedig addig várakozásra kényszerül a 39-40 fokos belső hőmérsékletben erjedésnek, rothadásnak indul. Eredmény: hát, azt hiszem, kitaláltad: puffadás.
A cikk az alábbi forrás alapján készült: Legyen néktek eledelül (Az emberiség eredeti étrendje) I. rész – Reggeli gyümölcsös gabonaételek (Oltalom Alapítvány 2003.)
Neked vannak tapasztalataid a témában? Milyen élelmiszerek lehetnek még puffadást keltőek?