Szénhidrátszegény diéta – felejtsd el!


Divatosak még manapság is a szénhidrátszegény diéták, úgymint Atkins, Scarsdale, Stillmann-féle diéta. Ezek segítségével megszámlálhatatlan ember kezdett bele reményteljesen a fogyásba, és talán az első időkben még sikeresen is működött, ami a fogyást illeti.

Azonban, ha jobban a “kulisszák” mögé nézünk, látjuk, hogy szervezetünknek ez a diéta nem megfelelő. Szükség van a szénhidrátra (persze nem mindegy, hogy milyenre), a túlzott fehérjebevitel pedig rettentő sok betegség forrása is lehet.

Több forrás szól arról, hogy ezek a diéták hosszú távon nem sikeresek. Gondolj csak te is bele: hova vezethet, ha szalonnás tojást reggelizel, vagy vajas szósszal eszed a kacsasültet???

De az egész, ha jobban belegondolsz, logikus is. Véleményem szerint nem ez az egészség kapuja. Arról már esett szó itt a honlapon, hogy a magas, túlzott fehérjebevitelnek milyen káros hatásai vannak (ketózis, vesekárosodás, köszvény, magas koleszterin szint, ásványi anyag hiány, csontkárosodás, rákos betegségek kockázatának növelése) (bővebben: Fehérjemítosz cikk), úgyhogy ezt most nem részletezném különösebben, csak annyit említek meg most itt, hogy tudnod kell, hogy a túlzott fehérjebevitel az elsavasodás egyik fő oka. Az elsavasodással pedig rendkívül sok betegség hozható összefüggésbe.

Akinek a teste el van savasodva, annak a szervezete zsírt tart vissza, hogy megvédje a szervezetet, szöveteket, sejteket valahogy a károkozó savaktól. A túlzott fehérjebevitellel nem fogod tudni lúgosan tartani a szervezetedet, mivel a túlzott állati fehérjebevitel savasító hatású!!! Ebben az esetben szervezeted nem fogja lebontani a zsírt, hiszen “szüksége” van rá. Amit súlyban veszítesz, annak nagy része az elején csupán víz.

Még Dr. Atkins is elismerte: “Elismerem, e diéta legrosszabb oldala az, hogy aki abbahagyja, rendkívül gyorsan felszedi a kilókat.” (forrás: Brian R. Clement – Theresa Foy DiGeronimo: Élő ételek az egészségért)

A magas fehérjetartalmú és alacsony szénhidráttartalmú diéták sajnos általában rostban szegények. Egy átlagember amúgy is kevés rostot fogyaszt, ám így még tetéződhet a helyzet. Megfelelő mennyiségű rost (ajánlott napi kb. 30 gramm) hiányában bélrendszeri panaszok léphetnek fel, székrekedés, krónikus fáradtság, visszamérgeződés, salakanyagok felhalmozódása következtében akár daganatos bélrendszeri betegségek kialakulása …stb.

Összefoglalás, konklúzió:

Nemcsak hogy hosszútávon nem hatásosak a szénhidrátszegény diéták, fogyókúrák, de károkozásuk is megemlíthető. Egészséges fajta szénhidrátokra a szervezetnek a megfelelő működéséhez szüksége van, nézz csak meg egy táplálkozási piramist, vagy egy ajánlást, miszerint étrended 50-55 %-a “jó” szénhidrátból álljon (azaz lassan felszívódó, összetett szénhidrátokból)

***

Neked mi a véleményed?
Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

2 hozzászólás to “Szénhidrátszegény diéta – felejtsd el!”

  1. Mónika szerint:

    Szendi nagyon nem értene egyet 🙂

  2. Kleopardo szerint:

    Szendi csak összegez, szerintem lényegtelen, hogy ő egyetért-e, ha az általa leírtak ezer helyen bizonyított és működő dolgok. A paleolit meg ugye messze nem Atkins, azt nem neki kell megvédenie.
    A 3K (ketózis, koleszterin, köszvény) láttán nyilván felhúzná egy kicsit a szemöldökét, de szerintem megszokta…

Szólj hozzá, mondd el véleményed!