Zabtej készítése házilag






Imádom a bolti zabtejet is (a DM Alnatura Hafer Drink – zabtejét szoktam vásárolni, nagyon jó tejhelyettesítő), ám mivel ára kicsit magasabb, ezért néha otthon is készítek zabtejet.

Ugyanúgy lehet használni, mint a tejet, lehet benne gabonákat főzni, gabonakávéba is rakható, ezzel is különleges aromát, ízvilágot adva neki.

Többfajta elkészítési módja létezik, ám az interneten található zabtej receptek nálam 90 %-ban a kukában végezték.

Az oka, hogy a megadott mennyiségű zabpehelyből elkészítve a zabtejet igencsak nyákos, nyúlós, ragacsos és sűrű undormány keletkezett.

Több helyen olvastam, hogy a zabpelyhet célszerű megfőzni előtte, mivel így emészthető.

Én a megadott mennyiség töredékével dolgoztam csak. Nézzük hát a receptet:

Egyes változat:

Két közepes maréknyi zabpelyhet kissé megpirítottam (ezzel elkerülve, hogy túlzottan nyákos legyen a végeredmény), majd felöntöttem kis vízzel és megfőztem. Hagytam kihűlni, és 5-6-szoros mennyiségű vízzel min. 500 wattos turmixgépben összeturmixoltam több percen keresztül.

Kettes változat:

Az enyhén megpirított zabpelyhet elkevertem fele arányban zabkorpával, és min. 500 wattos turmixgéppel több percig turmixoltam megfelelő mennyiségű víz hozzáadásával.

Ez utóbbi változat nekem jobban bejött, finomabb lett, és esztétikusabb is.

Miután elkészíted, valószínű, hogy hígabb lesz, utána egy kis idővel besűrűsödik. Ha beteszed a hűtőbe másnapig, leülepszik, hígabb lesz.

Lehet variálni, próbálkozz, neked melyik változat jön be.

***

Apropó! Vagy már van is egy tuti házi zabtej recepted? Oszd meg velünk a hozzászólásoknál! Köszönjük! 🙂




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

10 hozzászólás to “Zabtej készítése házilag”

  1. Gabi szerint:

    Szia!

    a 2. változatnál nem főzted meg őket?

  2. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

    Nem, a másodikban nem.

  3. ildi szerint:

    a második változatnál mik a pontos adagok? “megfelelő mennyiségű”?
    köszi ildi

  4. Ági szerint:

    Sziasztok!

    Kipróbáltam az “1”-es változatot, és finom lett!

  5. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

    🙂
    Ági! Ezt is próbáld ki, ez sokkal finomabb:
    http://www.fittnok.hu/nyers-zabtej-es-zabtejszin-valodi-zabbol

  6. Varga Éva szerint:

    Megtudhatom, hogy min pirítod meg zabpelyhet?
    Egy kis (mennyi?) olajat tegyek alá, vagy csak úgy az üres lábasban?
    Üdv,
    Éva

  7. Winklerné Vámosi Nóra szerint:

    Szia Éva!
    Csak simán, olaj nélkül lábasban. De ezt a receptet már nem szoktam készíteni, mert van tőle egy sokkal jobb, ami egész zabszemből készül. A receptjét itt találod:
    http://www.fittnok.hu/nyers-zabtej-es-zabtejszin-valodi-zabbol
    Ez sokkal finomabb.
    Sőt, barna rizsből is készíthető hasonló (ld. rizstej).
    Üdv:
    Nóra

  8. Homokiné Marika szerint:

    Szia Nóra!
    Az áztatóvíz leöntésével a vitamin és ásványi anyagok nem öntődnek ki?
    Üdv.
    Marika

  9. Vámosi Nóra szerint:

    Nem. 🙂

  10. Homokiné Marika szerint:

    Köszönöm szépen, ezután én is így készítem.
    Marika

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezze a sütiket. További információ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM