Imádom a bolti zabtejet is (a DM Alnatura Hafer Drink – zabtejét szoktam vásárolni, nagyon jó tejhelyettesítő), ám mivel ára kicsit magasabb, ezért néha otthon is készítek zabtejet.
Ugyanúgy lehet használni, mint a tejet, lehet benne gabonákat főzni, gabonakávéba is rakható, ezzel is különleges aromát, ízvilágot adva neki.
Többfajta elkészítési módja létezik, ám az interneten található zabtej receptek nálam 90 %-ban a kukában végezték.
Az oka, hogy a megadott mennyiségű zabpehelyből elkészítve a zabtejet igencsak nyákos, nyúlós, ragacsos és sűrű undormány keletkezett.
Több helyen olvastam, hogy a zabpelyhet célszerű megfőzni előtte, mivel így emészthető.
Én a megadott mennyiség töredékével dolgoztam csak. Nézzük hát a receptet:
Egyes változat:
Két közepes maréknyi zabpelyhet kissé megpirítottam (ezzel elkerülve, hogy túlzottan nyákos legyen a végeredmény), majd felöntöttem kis vízzel és megfőztem. Hagytam kihűlni, és 5-6-szoros mennyiségű vízzel min. 500 wattos turmixgépben összeturmixoltam több percen keresztül.
Kettes változat:
Az enyhén megpirított zabpelyhet elkevertem fele arányban zabkorpával, és min. 500 wattos turmixgéppel több percig turmixoltam megfelelő mennyiségű víz hozzáadásával.
Ez utóbbi változat nekem jobban bejött, finomabb lett, és esztétikusabb is.
Miután elkészíted, valószínű, hogy hígabb lesz, utána egy kis idővel besűrűsödik. Ha beteszed a hűtőbe másnapig, leülepszik, hígabb lesz.
Lehet variálni, próbálkozz, neked melyik változat jön be.
***
Apropó! Vagy már van is egy tuti házi zabtej recepted? Oszd meg velünk a hozzászólásoknál! Köszönjük! 🙂
Szia!
a 2. változatnál nem főzted meg őket?
Nem, a másodikban nem.
a második változatnál mik a pontos adagok? „megfelelő mennyiségű”?
köszi ildi
Sziasztok!
Kipróbáltam az „1”-es változatot, és finom lett!
🙂
Ági! Ezt is próbáld ki, ez sokkal finomabb:
http://www.fittnok.hu/nyers-zabtej-es-zabtejszin-valodi-zabbol
Megtudhatom, hogy min pirítod meg zabpelyhet?
Egy kis (mennyi?) olajat tegyek alá, vagy csak úgy az üres lábasban?
Üdv,
Éva
Szia Éva!
Csak simán, olaj nélkül lábasban. De ezt a receptet már nem szoktam készíteni, mert van tőle egy sokkal jobb, ami egész zabszemből készül. A receptjét itt találod:
http://www.fittnok.hu/nyers-zabtej-es-zabtejszin-valodi-zabbol
Ez sokkal finomabb.
Sőt, barna rizsből is készíthető hasonló (ld. rizstej).
Üdv:
Nóra
Szia Nóra!
Az áztatóvíz leöntésével a vitamin és ásványi anyagok nem öntődnek ki?
Üdv.
Marika
Nem. 🙂
Köszönöm szépen, ezután én is így készítem.
Marika