
Ugyan lehet zabpehelyből is zabtejet csinálni, régebben én is készítettem így, de az íze mégsem teljesen olyan, mint a valódi, egész szemű zabból készülté.
A zabpehelyből készített zabtej jobban papírízű, még ízesítés után is enyhén érezhető.
A valódi zabból készült tej pedig lágy, selymes, krémes, fantasztikus.
Köszönet a receptért Kállay Ildikónak! 🙂
Ne félj elkészíteni, mert nem bonyolult, és van olyan finom, mint a bolti zabtej, sőt még túl is szárnyalja azt.
Hozzávalók: 1 csésze zab, víz, himalaya só, méz
Elkészítés: A zabot megmossuk, átöblítjük, majd egy napra beáztatjuk vízbe.
Következő nap leöntjük róla az áztató vizet és összeturmixoljuk tiszta vízzel jó alaposan. Ha hígabb tejet szeretnél, akkor több vízzel, ha krémesebbet, akkor kevesebb vízzel.
Turmixolás után szűrd át az egészet egy sűrű szövésű textílián vagy textilzsákon, ízesítsd mézzel és himalaya sóval. A mézet és a sót ne hagyd ki belőle, mert így lesz igazán olyan íze, mint a bolti társának. Így lesz kellemesen iható, csökkenthető vele az íztelensége.
A zabtejszín ugyanígy készül, mint a zabtej, viszont jóval kevesebb vízzel turmixoljuk össze. A zabtejszín használható ugyanúgy, mint a sima, hagyományos, tehéntejből készült tejszín. Teheted nyers levesekbe, gabonakávéba …stb .
Egy 500 grammos bio zab jelenleg kb. 550 Ft (márkától függ), ebből saccperkábé 3-4 liter zabtej készíthető. De ha a kevesebbet is vesszük, akkor is, bő 3 liter biztosan lesz belőle. 550/3 = 183 Ft / liter – sokkal olcsóbb, mint a bolti változat, amelynek literje 600 Ft körül van. Kevesebb, mint harmad árból megúszod, ha otthon kicsit dolgozol vele. Ha olcsóbb zabot tudsz szerezni, akkor természetesen még olcsóbb…
A krémes zabtejszín:
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal a Facebookon!
…. és én ezt eddig nem is tudtam!!! És olvasom, hogy rizsből is lehet tejet készíteni, amitől azért idegenkedtem, mert eddig úgy gondoltam, hogy a rizs nyersen nem is fogyasztható. Ezek szerint mégis. És mit lehet csinálni a „maradékkal”?
Olyan nyersen, hogy áztatás nélkül, én sem iszom, de gondolom itt is, mint a magoknál, áztatás után, mikor megindulna benne a csírázás, már emészthető. A maradékot fel lehet használni nyers torták alapanyagaként, aszalt dolgokhoz, vagy méz vagy datolya, kakaópor hozzáadásával gyúrok belőlük golyókat. 🙂
Még nem próbáltam,de érdekes!
A zabból mi kását készítünk, a zabpehelyből és a zabkorpából is. Ugyan úgy, mintha búzadarából készítenénk.
Sziasztok! az én zabtejem ihatatlan lett :S olyan, mint ha lisztet innék…mit ronthattam el?
Ropika! Sajnálom!
Lehet, hogy túl sok zabot tettél bele?
Vagy nem tettél bele mézet és kis sót … az is nagyon sokat tud javítani az ízén.
Ha ezt is megtetted, de így sem ízlik, akkor valószínű, ez nem lesz a Te italod. Próbáld ki barnarizsből is.
De más növényi tejek is nagyon finomak, én nagyon szeretem pl. a kókusztejet és a máktejet is. 🙂
Jó kísérletezést!
Szia:-)
Azt szeretném megkérdezni,hogy te körülbelül mennyi vízzel turmixolod le az egy bögre áztatott zabot ha tejet illetve ha tejszínt szeretnél készíteni?Válaszodat előre is köszönöm!!!
Ha tejet, akkor kb. 1 liter vízzel, ha tejszínt, akkor kevesebbel, kb. kicsit kevesebb, mint a felével.
Drága Nóri!
Ahogy a rizstejet, ezt a zabtejet is kipróbáltam. S bár a többivel még nem kísérleteztem, látatlanul állítom, hogy ez lesz a kedvencünk! Hogy ennek a zabtejnek tényleg milyen hófehér színe van, milyen selymes és krémes állaga és az íze is hihetetlenül finom!!!!!!!!!!
Nagyon-nagyon szépen köszönöm a receptet, azt hogy megosztottad mindenkivel!!! Ünnepélyesen kijelentem, hogy soha többé nem veszek tehéntejet!!! El sem tudom mondani mennyire hálás vagyok Neked érte!!!!:-)
Részben az ára sem mindegy, hiszen még a bolti tehéntejhez képest is szuper az ára, nemhogy a bolti zabtejhez képest! Másrészt, ami Nekem elsődleges szempont volt, az állatkínzás és erőszakmentes, bocibarát, egészséges tejivás öröme!:-)
A megmaradt zabtejet pedig egy sütibe raktam. Ezt a receptet is a neten találtam, teljesen vegán. Ha megengeded, ezúton bemásolnám a recept oldalát, hátha kedve támad valakinek kipróbálni. Elvileg szilvás süti, de én szilvalekvárral készítettem s alá raktam a zabot, ennyit módosítottam csak. Íme a recept:
http://szellemafazekban.blogspot.hu/2012/08/villamgyors-szilvas-suti.html
Hálásan köszönök mindent! Garantáltan folytatom tovább a receptjeid kipróbálását és ajánlom mindenki figyelmébe az oldaladat!:-)
Köszönöm szépen! :))))
Örülök, hogy örülsz! 🙂
És örülök, hogy sikerült a zabtej. 🙂
Drága Nóri!
Ne haragudj, nem szeretnélek zaklatni, csak nagyon lelkes amatőr lévén megosztanám veled és másokkal a tapasztalataimat. Amióta rábukkantam erre a zabtejre, azóta csak ezt isszuk, a kislányomnak ebből készítem a kakaót. A mai napon pl. a megmaradt, felhasználatlan zabból – némi tönkölybúzaliszt hozzáadásával – palacsintát készítettem (vegán változatban). Nagyon jó sűrű lett a palacsintatészta és az íze is nagyon finom. Úgy örülök, hogy Rád találtam, köszönök szépen mindent!!!:-)
Nekem egyik zabtej sem jött be! Vízizű, nekem ihatatlan.
Mézet, meg sót nem tettem bele ugyan, mert fogyózok.
Sajnos nekem marad a laktózmentes tej.
Én most jutottam ehhez a recepthez,ki is próbáltam ma. A szűrés után megmaradt zabtörmeléket fel lehet használni valamire? Válaszodat köszönöm!A receptet is!!
http://www.fittnok.hu/egy-alapanyagbol-ket-etel
http://www.fittnok.hu/fahejas-zabgolyok
http://www.fittnok.hu/zabfasirt
http://www.fittnok.hu/mini-pizza-korongok
http://www.fittnok.hu/dios-kakaos-zabrostgolyok
http://www.fittnok.hu/makos-kokuszos-zabos-szelet
…. ezekben ezt a zabtörmeléket használtam fel, variáld kedvedre őket nyugodtan, remélem, ihletet ad. 🙂
Tényleg szuper ez a zabtej. Nagyon hasonlít az íze a rendes tejhez és elkészíteni is nagyon könnyű. Nóra, meg tudnád mondani, hogy mennyi kcal lehet kb 1 dl-ben?
Így, hogy szárazanyag megmarad, elég nehéz kiszámolni. Válaszodat előre is köszönöm!
Kedves Júlia!
Sajnos nem tudom. Attól is függ, hogy milyen sűrűre készíted. Én csak saccolni tudom az alapján, amik a bolti tejek és növényi tejek dobozára van írva. A zab elég tápláló gabona, ezért úgy gondolom, annak picit magasabb a kalória tartalma. Kb. 50 kcal/dl kalóriára gondolok, esetleg lehet egy picit több. De lehet, hogy tévedek, ez csak az én magánvéleményem.
Szia, hántolt vagy hántolatlan zabból készíted a tejet?
I.
Szia!
Természetesen hántolt zabból, hántolatlanból a pelyvarész és szennyeződések miatt nem lehet készíteni.
Szia!
Természetesen hántolt zabból, hántolatlanból a pelyvarész és szennyeződések miatt nem lehet készíteni.
Szia Nóra 🙂
Köszönöm a receptet! 🙂
Amint lesz egész szemes zabunk, akkor ezt is kipróbáljuk. Sajnos vagy nem a fiamnak tejallergiája van. Kinőheti, de akkorra remélem a család megszabadul a tehéntejtől…
Tegnap volt az második próbálkozásom, zabpehelyből, és nagyon víz íze lett pedig ízesítettem. Nem adom fel, hiszen az elsőhöz képest krémesre sikerült 🙂 Kis lépésekkel haladok, de keddre kellene produkálnom valami ihatót a kis bélpoklos babucinak 🙂
Szia Nóra!
Köszönöm szépen a sok-sok ötletet.Eddig csak joghurtba,kenyérbe,sütibe használtam a zabpelyhet.Most már a tejjel iszom a kávét ezzel főzök és tejeskávénak kakaónak is kitűnő.Az egész zabot fogom kipróbálni és tejszínt készítek és mindent amit lehet.
Nagyon köszönöm szépen.Szép napot kívánok.
Sziasztok!
Köszönöm a receptet, nagyon megtetszett, ki is szeretném próbálni most a hétvégén.
kérdésem, hogy mennyi vízzel szoktátok összeturmixolni és hogy a fél csésze zab, az kb egy 2 dl-es bögre fele?
Előre is köszönöm:)
Igen, kb. 2 dl.
Víz: kb. 7 dl, lehet kicsit kevesebbel kezdeni, hígítani lehet a végén, ha túl sűrűnek érzed, viszont ha híg lesz, sűríteni már csak újabb adag zab hozzáadásával tudod.
Azt szeretném kérdezni, hogy a 2 dl-es zabból készült tejhez mennyi mézet szoktatok tenni. Esetleg lehet Agave sziruppal helyettesíteni?
Persze, lehet agavé sziruppal helyettesíteni, bármilyen egészséges édesítővel. 1 liter kész növényi tejhez szoktam kb. egy lapos evőkanálnyi mézet rakni, de ez teljesen ízlésfüggő, akár el is hagyható.
Sziasztok,
gondoltam, ezt elmeselem, hatha a nagyuzemben gyarto sorstarsaimnak hasznos lesz. Mivel ekcemas a kisfiam, leszoktunk a tejrol. Masfel-ket evig a boltbol cipeltuk az aranyaron mert dobozos verziot, mig a baratnom nem meselt a legujabb szerzemenyerol, egy gabonatej keszito geprol (mellyel kremleveseket is lehet kesziteni). Nagyon megtetszett a gep, de sajnaltam 45 ezer forintot kiadni egy nem tul bonyolult szerkezetert (bar masfel honap alatt megterult volna az ara). Szerencsere, mert ra par napra szembejott velem egy brutalisan learazott Ph…. markaju leveskeszito gep, ami pontosan ugy nezett ki, mint a tejkeszito. Gondoltam, ha a tejkeszitovel lehet levest kesziteni, akkor forditva is, igy megvettem 15 ezer forintert a gepet. Azota szinte naponta, ket naponta megy. A leginkabb bevalt recept nekunk: 0,5 dl bio zabpehely es 0,5 dl bio kokuszreszelek, egy pici olaj, csipet so es xilit vagy eritrit. Neha a sutemenysutesbol megmaradt vanilia rudat is beleaztatom, de ezt csak ha eppen van. Enelkul is isteni finom. Tudom, hogy ez nem nyers, de nagyon finom. Amikor keszen van, a nagymamam regi fejkendojen szurom at, a megmaradt masszat pedig turmixokba, kremlevesekbe, kenyerbe teszem bele. A ferjem is imadja, es szerinte is sokkal finomabb, mint a bolti verzio. Raadasul nekunk egy liter kb 70 forintbol jon ki mindenestol a 800-zal szemben. Ez evente kb 300.000 forint sporolas. Bar kar volt kiszamolnom, mindjart elajulok.
Kedves Mindenki!
Hát ha van valaki, aki még a fincsi zabtejen túl jutott, és tud tejfölt is készíteni belőle.
Akár hogy is, ez a zab tej, és tejszín incsi-fincsi!
Köszönöm a receptet!
Üdv: Aranka