A mai családnak a mai borsófőzelékhez valami húsmentes, vegetáriánus fasírtot szerettem volna készíteni gyorsan a meglévő alapanyagokból.
Nem kell megijedni, de most azt mondom, hogy kenyérből készítettem, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérből, és mivel elég takarékos megoldás, elneveztem „szegény ember fasírozottjának„.
Kenyérfasírt — lehet, hogy már tovább sem olvasod. Én viszonylag ritkán fogyasztok kenyeret (persze teljes kiőrlésűt akkor is), de ezt most megkóstoltam, nagyon finom lett, még anyósomnak is ízlett, úgyhogy azoknak ajánlom, akik szeretnének minél kevesebb húst beiktatni a táplálkozásukba, de még fogyasztanak kenyérféléket.
Hozzávalók: 1 nagy szelet teljes kiőrlésű kenyér, 2 evőkanál őrölt lenmag, kis víz, himalaya só, piros fűszerpaprika, csipet bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej lilahagyma, 1 marék csíráztatott hajdina (vagy főtt, persze a csíráztatottból is a hőkezelés miatt az enzimek tönkremennek, de most ez volt itthon), zsemlemorzsa, sütéshez: kókuszolaj
Elkészítés:
A kenyeret kis vízbe beáztatjuk, és kezünkkel szétnyomkodjuk egy tálba. Ebbe tesszük a sót, fűszereket (pirospaprikát, borsot, sőt, egy kis petrezselyemzölddel is megbolondíthatod), a zúzott fokhagymát, az apróra vágott lilahagymát (vagy sima hagymát), a csíráztatott hajdinát. Az őrölt lenmaghoz hozzákeverjük a vizet, majd a masszához öntjük. Ez tölti be a tojás szerepét (ha fogyasztasz tojást, lenmag helyett azt is tehetsz bele – de lehetőleg háztájit, ne ketreces tojást). A masszát összegyúrjuk, ha kell bele egy kis zsemlemorzsa, teszünk a masszába is, és meghempergetjük zsemlemorzsában. Forró kókuszolajban kisütjük.
Főzelékkel tálalhatod, de elkészítheted saláták mellé is.
A húsos fasírozott is végülis nem a hústól finom, hanem a fűszerektől, nemde???
Jó étvágyat!
Igazán lehet fasírt csinálni hús nélkul,hogyha bablevest fózok,mindig veszek ki belóle babot és a babfasírt is nagyon ízletes,keveset hagyok egészben a tobbit szétnyomkodom,fontos a fuszerezés.
Igen, én is csináltam már babfasírtot, fent is van a honlapon, nekem nagyon ízlett. Igen, a titka valóban, hogy ügyesen és jól be kell fűszerezni. De hát a húsos fasírozottaknál sem a hús adja az ízt, hanem a finom fűszernövények. 🙂