Valódi, finom, iható nyers rizstej barnarizsből






A neten kering sokféle oldalon egy rizstej recept, mely szerint tegyél fel főni egy kis rizst, majd folyamatosan szűrd le róla a vizet, addig, amíg a rizs “tejet” ad. Ez a rizstej. Ha még nem próbáltad ezt a receptet, akkor ne is tedd, mert ha a legenyhébben fogalmazok, akkor is pocsék.

Az eredmény egy nyúlós, sűrű rizsnyák lesz, ami tejnek nem igazán mondható. Van rá egy garasom, hogy akik közzétették ezt a receptet, azok sem próbálták ki.

Én olyan receptet szoktam itt közzétenni, amit ki is próbálok, és így bátran tudok ajánlani másoknak is. Ilyen ez a mostani rizstej recept is, aminek az ötlete Erikától származik. Nem kell a rizst megfőzni. Ez a titok. Csupán beáztatni. Én nem is tudom, milyen hálás vagyok ezért a receptért, mert az itthon készített magtejeim mellett bolti rizstejet szoktam venni (az összes bolti növényi tej közül ez ízlik nekem a legjobban), de ennek liter ára 550-600 Ft jelenleg. Ezzel az ötlettel havonta több ezer forintot tudok megtakarítani, éves szinten pedig több tízezer forintot. Egy emberöltőt nézve pedig több százezer forintot. Köszönöm Erika!!!!!! 🙂

No, ezért (is) kell szemfülesnek lenni és egészségblogokat olvasni! 🙂

A mostani recept anyag költsége ennek csak töredéke. Egy 500 grammos barna rizs ára márkától függően kb. 320-500 Ft között van. Vegyünk egy átlag 400 Ft-os árat. Ebből a rizsből bő 3 liter (akár 3,5-4 liter) rizstej készíthető. Matekozzunk egy kicsit: 400/3  = 133 Ft, és ha még hozzáadjuk a kb. 2 evőkanálnyi méznek az árát is, akkor is cirka 150 Ft-ból kihozható egy literrel. Ez nem drágább, mint a tehéntej.

A rizstej készíthető másfajta rizzsel is, pl. jázmin rizzsel igen finom aromájú tej nyerhető, de egészségre gyakorolt hatásai miatt inkább nem a csupasz, hanem a teljes értékű barna rizst ajánlom.

Lássuk akkor a medvét:

Hozzávalók: 1 csésze (kedved szerint 120-150 gramm) barna rizs, kb.  1 liter tisztított víz, csipet himalaya só, kb. 2 evőkanál méz

Elkészítés: A barna rizst mosd át alaposan, majd áztasd be egy napra vízbe. Másnap öblítsd le róla az áztatóvizet és turmixold össze kb. 1 liter vízzel. Szűrd le egy sűrű szövésű textílián. Ízesítsd himalaya sóval és mézzel (a megadott mennyiségek csak irányadóak, ettől eltérni lehet), de ezt a két komponenst se hagyd ki, ugyanis rendkívül jót tesz az ízének.

Én sem szeretek túl sok sót használni, de itt a rizstej nagyon megkívánja. Méz helyett használhatsz más édesítőt is: pl. xilitet, agavé szirupot, stevia port … stb.

Kakaónak nagyon finom, de gabonakávéba is teheted tejeskávénak, sőt, desszertek elkészítésénél is használhatod ugyanúgy, mint a hagyományos tejet.

Nem annyira krémes, tejszínes, mint a zabtej, viszont ízre van olyan finom. Sőt!!! 🙂

Hűtőben 2-3 napig eláll, ám egy kanalat rendszeresíts mellé, mert a kancsóból való kiöntés előtt mindig keverd fel jól, mert hamar leülepszik a sűrűje.

Kisfiam és férjem eddig nem itta a bolti rizstejet (nem tudom, mi bajuk volt vele, pedig az is finom), viszont most nagyon rákaptak erre. Sőt, férjem azt is mondta, hogy ezek után ezt ízlelve már meglesz tehéntej nélkül is! Hurrááá! 🙂

***

Ha elkészítetted, írd meg itt a hozzászólásoknál, hogy ízlett! 🙂

És persze meg szabad osztani a cikket a Facebookon is! 🙂




Hozzászólhatsz a témához, or Hivatkozhatsz bejegyzésünkre.

89 hozzászólás to “Valódi, finom, iható nyers rizstej barnarizsből”

  1. Vámosi Nóra szerint:

    Szia! 🙂
    Nincs limit és nincs is pontosan meghatározva. Annyi szerintem nem is fér az emberbe, amennyi már nem jó hatással lenne. Persze pl. magtejeknél figyelembe kell venni a magas zsírtartalmukat, ezért pl. ha valaki fogyni szeretne, vagy jobban figyelni a zsírbevitelre, akkor nem ajánlott nyakra-főre inni illetve ételekbe felhasználni ezeket a tejeket. A magoknál az áztatás viszont fontos, és a lényeg, hogy ezek a növényi tejek ne szorítsák ki az étkezésből a legtermészetesebb, legfrissebb táplálékainkat, a friss zöldségeket és gyümölcsöket.

  2. Dániel szerint:

    Szia!

    Köszi az ötletet, nagyon jól hangzik 🙂 Annyi lenne a kérdésem, hogy az áztatott levet miért szokás kiönteni, és nem azzal leturmixolni a rizset? Gondolom oldódik abba is a rizsből sok tápanyag.

  3. Vámosi Nóra szerint:

    Kedves Dániel!

    Az enzimgátlók miatt kell a vizet leönteni az áztatott magokról és gabonákról, mert gátolják az emészthetőséget. A magokat pont azért áztatjuk, hogy ezektől megszabaduljunk, az áztatóvíz is tartalmazza őket.

  4. Kopasz Tibor szerint:

    Kedves Nóra!
    Nagyon boldog vagyok, hogy megismerhettem a bejegyzésed!
    Gondolatébresztő a növényi tej alkalmazása! Szeretném megtudni, hogy az állati eredetű tej helyettesítőjeként lehet-e hőkezelésnek alávetni,pl. kakaó, vagy tejberizs elkészítéséhez?! Úgy gondolom, hogy igen(!?), de a véleményed, s néhány intelmed bizonyára mindannyiunk hasznára válhat!!!(?)
    Köszönöm a segítséged!
    További hasznos kísérletezést kívánok Neked!
    Üdvözlettel:Tibor

  5. Vámosi Nóra szerint:

    Kedves Tibor!
    Köszönöm! 🙂
    Természetesen lehet hőkezelni őket, bár vannak növényi tejek (mindegyiket nem próbáltam végig hőkezeléssel, és most nem is emlékszem rá, hogy pontosan melyek ezek, mert többnyire nem szoktam melegíteni őket), amelyek hevítés hatására “összefutnak”.

    Szép napot! 🙂
    Nóra

  6. Cinka szerint:

    csak megszeretném köszönni…én szó szerint több ezer forintot költök rizstejre, mert én nem iszom a tejet (nem diagnosztizált a tejérzékenységem, de bőrproblémáim miatt kipróbáltam hogy nem iszom és sokkal szebb lett). A kisfiam pedig másfél éves és még nem szeretnék neki tejet adni. ugyan még nem próbáltam ki, de valahogy megérzés hogy szuper lesz. olvastam a többi főzös receptet én is, nagyon nem volt szimpatikus..nem “tejberizst” akar inni az ember…nem is értem hogy kerülhet fel rizstej néven..
    szóval mégegyszer köszönöm.
    szép napot

  7. kjá szerint:

    szia, Nóra,

    mi történik, ha se mézet, se sót nem rakok bele?
    judit

  8. Vámosi Nóra szerint:

    Nem lesz olyan finom, kicsit nyers, vad íze lesz. De ízlések és pofonok….. 🙂
    Csináld úgy, ahogy Neked ízlik!

  9. Mariann szerint:

    Kedves Nóra!

    Először is köszönöm szépen a receptet! Feltétlen ki fogom próbálni! Érdeklődni szeretnék, hogy mit értesz tisztított víz alatt? Lehet-e rendes csapvízet is használni helyette? Előre is köszönöm válaszod!
    Mariann

  10. Adrienn szerint:

    Kedves Nóra!

    Ez a recept isteni finom, itt olvastam az enzimgátló anyagokról először, más receptek az áztatóvízzel együtti leturmixolást javasolták, és mennyire jó, hogy ezt a blogot is olvastam!! Köszönöm neked, hogy felhívtad erre a figyelmünket! Az pedig csak egy dolog, hogy a bolti ár töredékéből kihozható, de az otthon beletett alapanyagokat (lásd: méz) egy boltiban se találod meg! : )

    Kérdés:
    Szójatej receptet is tennél fel a “http://www.fittnok.hu/tag/novenyi-tejhelyettesito” összeállításodba? : ) Szója és Rizstejet szeretnék keverni a változatosság kedvéért.

    Köszönöm sokunk nevében!
    Adrienn

  11. Vámosi Nóra szerint:

    Kedves Mariann!

    Persze, hogy lehet. Tisztított víz alatt én vízszűrő berendezésen átfolyatott vizet értek, de sok helyütt a csapvíz is megfelelő tisztaságú.

  12. zsuzsa szerint:

    szio

    megcsinaltam a rizstejet, de nagyon rossz lett. elotte mar csinaltam zabtejet es az jol sikerult. nekem ez a rizstej meg sem kozeliti a boltit, mi lehet a gond szerinted
    egesz nap azott a rizs, de lehet nem eleget, bocsi nincs ekezetem es kerdojelem,
    koszi
    zsuzsa

  13. Vámosi Nóra szerint:

    Szia Zsuzsa!
    Ha úgy csináltad, ahogy le van írva, és tettél bele ízesítőnek pici sót és édesítőt (pl. mézet), akkor nem lehetett semmi gond. Az áztatás hossza nem befolyásol az ízen. Valószínű, hogy ez nem a Te “tejed” lesz. Nekem is van olyan növényi tejek között, amit szívesebben fogyasztok és olyan is, ami kevésbé ízlik.
    Üdv:
    Nóra

  14. manako szerint:

    Kedves Nóra! Nagyon jó lehet ez a recept.

    Én szoktam rizst csíráztatni, ez persze 4-7 napos vízcserélgetős öblítős procedúra, a harmadik naptól már nem kell, hogy ellepje a víz, de naponta öblíteni kell. Ehhez magyar termelésű barna rizst használok azt hiszem Nagykun rizs a neve és kilós kiszerelésben max 4-500 ft 1 kg, gyakran 380 ft-ért veszem…. Nagyon jól csírázik, ellentétben a fél kilós – forgalmazói – kiszerelésű barna rizsekkel. Ez a saját tapasztalatom, kb 8-10 év alatt. Egy érdekesség, hogy a csízáztatott gabonák csírája édes a maltóztól (malátacukor) lehet, hogy ezt is érdemes bekombinálni…

    Remélem a tej is jó lesz belőle.
    üdv. m

  15. Vámosi Nóra szerint:

    Nagyon szépen köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat, nagyon örülök neki. 🙂

  16. Osváth Anna szerint:

    Köszönet és hála!

    A többedik receptem volt ez, isteni és iható.
    Ezt isszák a másfél éves ikreim tej helyett, a férjem a kakaóba, én pedig mindjárt eszek belőle egy tejbegrízt.

    Gyönyörű fehér lett, és bár a mézet kiváltottam, ugyanolyan szép fehér és telt lett.

  17. Pintér ANita szerint:

    Rengeteg rizstej receptet próbáltam ki, de ez fenséges lett. Köszönöm

  18. Jámbor Nikoletta szerint:

    Kedves Nóra!

    Kifogom próblni ezt a receptet!Csak annyit, hogy fontos a barna rízs vagy lehet sim afehér?

    Köszönettel Niki

  19. Vámosi Nóra szerint:

    Persze, lehet fehér rizs is, de a barna egészségesebb. 🙂

  20. Jámbor Nikoletta szerint:

    Nagyon szépen köszönöm!

  21. Zsófi szerint:

    Szia!

    Megcsináltam, és egyelőre lekőröz minden eddigi próbálkozást, receptet, egy ponton vérzik csak. Keményítő íze van. Lisztes érzete ahogy iszom.
    Mit gondolsz erről?

    Üdv: Zsófi

  22. Vámosi Nóra szerint:

    Nem sok rizst tettél bele?
    Ha nem…. megpróbálhatod keverni egyéb magvakkal, pl. mandulával felesben…. vagy egy piciny kókuszreszeléket adva hozzá lágyabb íz érhető el.

  23. Éke szerint:

    Szia Nóra!
    Olvastam Erika oldalán is ezt a receptet,ő úgy írja, hogy az áztatóvízzel kell turmixolni.
    Akkor hogyan csináljam? 🙂
    Köszönöm a választ

  24. Vámosi Nóra szerint:

    Én az enzimgátlók miatt öntöttem ki az áztatóvizet, hiszen oda bekerülhetnek a gabonamagból és olajos magvakból is olyan anyagok, amik nehezítik az emésztést. Akik a vízzel együtt turmixolják, azok úgy gondolják, hogy a vízbe került vitaminokat nem akarják kiönteni. Mindegyiknek talán van előnye, hátránya.

  25. Bernie szerint:

    Nagyon finom 🙂 Elso rizstej probalkozasom, de ezek utan nem is kell kiserletezgetnem! Masfel eves kisfiam is ezt issza!!!!

  26. Viki szerint:

    Szia!
    Elkezdtem a recept szerint az áztatást,de időközben felmerült mennem pár kérdés:
    1. Barnarizs helyett lehet jázminrizst is használni? Van vele tapasztalatotok? Ugyanolyan ízű lesz?
    2. Forró vagy hideg vízbe kell áztatni?
    3. A rizs fel kell,hogy szívja a vizet (nekem most 7órája ázik és eddig még nem tapasztaltam semmit,csakhogy a vize fehéres lett)
    4. Amikor azt írod,hogy öntsük le az áztatóvizet és turmixoljuk össze egy liter vízzel akkor az nem az áztatóvíz,hanem friss, tiszta víz? Az áztatóvízzel mi lesz?

    Előre is köszönöm a válaszaid!
    Viki

  27. Vámosi Nóra szerint:

    Szia Viki!
    Jázmin rizzsel is próbáltam már, szerintem finomabb lesz, csak nem annyira egészséges.
    Hideg vízbe kell áztatni, a vizet nem fogja felszívni.
    Turmixolni friss vízzel kell, nem az áztatóvízzel (az abban lévő enzimgátlók miatt nem szokták ezt javasolni). Az áztatóvizet kiöntjük.
    Remélem, ízleni fog. 🙂
    Nóri

  28. Andi szerint:

    Szia,
    Mindent a leírás szerint csináltam, de borzasztó rossz íze lett. 🙁
    Olyan, mintha erjedne.
    Mi lehet a gond?

  29. Ancsa szerint:

    Szia,
    Csatlakozni szeretnék sok előttem szólóhoz és megköszönni ezt a szuper receptet 🙂
    Imádom a növényi tejeket, de sajnos a bolti horror árakon kaphatót csak nagyon ritkán engedhetem meg magamnak.
    Próbálkoztam már a cikkben is említett nyálkás rizstejjel, ami majdnem el is vette a kedvem a próbálkozástól, de nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a receptre. Az újabb kudarctól tartva egyelőre csak sima rizzsel készítettem, de hamarosan kipróbálom barnarizzsel is.
    Hasonló az íze, mint a boltinak, az állaga is szuper és a ténylegesen ráfordított elkészítési idő kb 5 perc, az áztatást leszámítva.
    Úgy megjött a kedvem a tejkészítéshez, hogy gyorsan beszereztem a zabot is, most ázik és alig várom, hogy holnap elkészíthessem.

  30. Sziszka szerint:

    Sziasztok!
    Ma be is áztattam egy csészényi rizst, és akkor csak azt szeretném tisztázni, hogy beáztatás után nem kell hűtőbe rakni, másnap pedig nem kell megfőznöm csak a simán beáztatott rizsről leöntöm az ázott levet, átöblítem, felöntöm kb. 1 l vízzel, botmixerrel leturmixolom, leszűröm és ízesítem?
    Bocsánat, hogy értetlenkedem de még sohasem csináltam és annyi másik receptet néztem, hogy biztosra szeretnék menni, hogy mindent jól csinálok!
    A segítséget előre is köszönöm! 🙂 jó hétvégét

    ui.: Ha elkészült elmondom én is a véleményem, és hogy mit sikerült összehozni 😉

  31. Vámosi Nóra szerint:

    Mindent teljesen úgy kell csinálni, ahogy írtad. Botmixer helyett egy erősebb, kelyhes turmixgép krémesebbé tehetné, én azzal készítem. De ha elbírja a rizst a botmixered, akkor nincs gond. 🙂 Hajrá!
    Szép hétvégét Neked is!

  32. Vámosi Nóra szerint:

    Lehet, hogy túl meleg volt a helyiségben, ahol áztattad a rizst? Vagy az áztatás volt kicsit több a kelleténél…. Ezekre tippelek.

  33. Olejnyik Zsóka szerint:

    Szia Nóra!

    Fahtasztikusan finom, már iszom egy ideje. Egy pár napja megmutattam a kefirgombának is /túlélte/, sőt működött is, gondolom a szölőcukortól, /én azt használok /, de azt hiszem kevesebb ideig kell őket magukra hagynom, mert nagyon
    ecetes lett. Majd megpróbálom újra.

    Legyen szép a napod!

  34. Adrienn Császár szerint:

    Szia Nóri.
    Én is sokat kisérleteztem már otthoni rizstejjel. Hasonló eljárásban is mint amit itt, eírtál, de még mindig nem izlik.
    Lenne pár kérdésem, bár lehet már írtad a kommentekben, de azokat nem olvastam végig .
    A rizsről a beáztatott vizet leöntjük és másik liter vízzel turmixoljuk össze a rizst? Meleg vizbe áztatjuk? És mivel turmixolunk? Mert nekem csak botturmixom van itthon.
    Köszönöm, Adrienn

  35. Vámosi Nóra szerint:

    Hideg vízben áztatom, egy éjszaka/egy nap ázás után az áztató vizet leöntöm és friss vízzel turmixolom össze kelyhes turmixgépben. Ebből is ajánlott a nagyobb teljesítményű, hogy krémesebb, lágyabb, simább legyen.
    Lehet, hogy Neked nem ez a fajta növényi tej lesz az, ami bejön, és nem a hideg-meleg víz, vagy a botturmix a ludas, hogy nem ízlik, kísérletezz bátran további alapanyagokkal (kókuszreszelék, zab, mák, kesudió … stb.) 🙂

  36. Nagy Adrienn szerint:

    Szia Nóri, nekem rossz lett az íze. Nagyon keményítő ize van. Szűrővel is át lehet szűrni,vagy harisnyával, ha nincs sűrű szövésű textíliám? Az egy nap áztatási idő alatt konkrétan 24 órára gondolsz,vagy elegendő kevesebb óra? Köszönöm

  37. Vámosi Nóra szerint:

    Ízesítőket tettél bele? Csipet sóra, kis édesítésre gondolok….
    Sőt, van, aki egy-két evőkanál kókuszreszeléket is szokott vele turmixolni.
    Persze, át lehet szűrni szűrővel és harisnyával is.
    Áztatási idő alatt 24 órát értek, de van, aki nem is áztatja. Az ízét szerintem nem befolyásolja.

  38. Ágnes szerint:

    Nagyon örülök a receptednek (és persze hála Erikának), hogy nem kell a rizst megfőzni. Valahogy nekem nem volt agyilag elfogadható a főtt rizs, ezért mostoha “gyerek” volt a rizsital (boltit semmilyen növényi “tejet” nem veszek). Ízre nekem nem volt kellemetlen ízesítés nélkül sem, de adtam neki egy pici himalája sót és két mokkáskanál agavé szirupot.
    A kérdésem, hogy mit csinálsz a visszamaradt péppel? Kidobod, vagy van felhasználási ötleted?

  39. Vámosi Nóra szerint:

    Ugyan itt ebben zabtej törmelék van, de szerintem a rizs maradványával is ugyanúgy működik. Hasonló süteményekbe tudnám még elképzelni.
    http://www.fittnok.hu/makos-kokuszos-zabos-szelet

Szólj hozzá, mondd el véleményed!

Powered by WordPress | For Free T-Mobile Phones visit www.BestInCellPhones.com | Thanks to iCellPhoneDeals.com, MMORPG Games and Fat burning furnace review

A weboldal sütiket (cookie) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az oldal további olvasásához kérem engedélyezze a sütiket. További információ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Az oldalon megjelenő cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
Az oldalon közölt információk nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, hogy minden esetben feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát is.


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, ADATVÉDELEM