
Laktató és egészséges étel a zabkása (porridge), rengeteg béltisztító rostanyaggal. Ideális reggelinek. Elkészítése rendkívül gyors, gyümölcsökkel dúsítható. Aki szereti a tejbegrízt, annak biztosan ez is ízleni fog.
Kevés alapanyag kell hozzá, ráadásul olcsó is, egészséges, fogyókúrás és laktató. Érdemes a zabpelyhet több recepthez felhasználni, kitűnő reformkonyhai alapanyag.
Hozzávalók:
– 1 csésze zabpehely,
– 2 csésze folyadék (aki tejivó, lehet felesben tej-víz keverék, aki nem tejivó, készítheti vízzel vagy növényi tej-víz 50 %-os arányával, vagy kizárólag növényi tejjel (pl. diótej)
– aszalt gyümölcsök (pl. én most vörös áfonyát használtam)
– friss gyümölcs (nálam banán)
– tetejére: dióféle (én diót és szeletelt mandulát is használtam)
– édesítésnek: méz (vagy juharszirup, vagy stevia, vagy agavé szirup, vagy xilit) Ne cukor!!!
– csipet só (elhagyható)
– tetejére szórásnak: fahéj (elhagyható)
Elkészítés:
Van, aki úgy készíti, hogy előtte megpirítja a zabpelyhet, én nem szoktam. Simán felteszem a növényi tejjel főni, és 10-15 percig puhára főzöm benne a zabpelyhet. A zabpehely kis nyákot ereszt, megdagad.
Ha nem sürgős a megevése, még fedő alatt hagyhatod, hogy dagadjon, de nem kötelező.
Ha megfőtt, édesíted, csipet sót rakhatsz hozzá, ami jobban kihozza az ízét. Belehalmozod egy tálba, megszórod az aszalt és friss gyümölcsökkel, diófélével, és csipet fahéjat is szórhatsz rá ízesítésként.
Jó étvágyat!
[…] Zabkását is készítettem már, ám ez annak vitamintartalmát is felülmúlja. Ideális téli eledel. […]
Én is kipróbáltam,s már3 hónapja minden nap zabkása a reggelim, s nem tudom megunni.
Mindig este készítem el(1 bögre víz, egy fél bögre zabpehely, 3 szem édesítő).Csak 1-2 percig főzöm, lefedem.Így jól megdagad, krémes lesz.
Reggel megmelegítem, egy Danon joghurtot(gyümölcsös rostokkal)keverek bele.
Ez egy kiadós reggeli, egész délelőtt eszembe sem jut , hogy éhes vagyok.
Néha gyümölcsöt is teszek bele.
Én egyszerűen nem tudom megszokni a zabkását:(
olyan íztelen mintha faforgácsot ennék:/
Ízesítetted már gyümölcsökkel, mézzel, citromlével, vaníliával??? Önmagában az íze valóban nem egy nagy durranás, szerintem fel lehet dobni egész jól! 🙂
Szenzációs!!! Köszönöm az ötletet és a receptet! Végre megoldódott a paleolit kaják bevezetése óta tartó kínlódás a reggelivel – a családban mindenkinek ízlik, jó az összetétele, a gyors, olcsó – mi kell még? 🙂
Örülök neki Gábor! :))
Én Oroszországban nőttem fel és ott a kása egy népi eledelnek számít. Rengeteg kása „ételt” ettem ott és soha nem tudom elfelejteni azt a finom ízt.
A zabkását én (elnézést a fogyózóktól)cukorral szoktam megkaramellizálni egy picit és vajon. Utána igazi tehéntejjel felforralom. Hát én így szeretem. De a búza , a köles és a hajdina kása is így a legfinomabb. Szerintem.
És szoktam belereszelni répát, céklát, vagy sütőtököt, egyebeket.
Nagyon finom és olcsó. És még a cukor ellenére is fogyókúrás kajának számít.
Sziasztok! Keressetek rá a Kollat reggelire nagyon jó és kreativitással turbózható.
István
Nagyon finom 🙂
Sziasztok!
Ez a zabkása ugye nem hizlal?!
Mert én raktam bele alma kockákat őrölt fahéjjat és kristály cukorral édesitettem:/ szerintem ez igy hizlal de nagyon!! tippekk !!
A kristálycukor egyértelműen rossz választás.
A zab egészséges növényke, de kalóriatartalma nem a legalacsonyabb, úgyhogy ha fogyni szeretnél, akkor inkább mértékkel. Javaslom inkább helyette a barnarizs kúrát, ami szintén laktató, viszont kalóriaszegényebb, és jobban „kitakarítja” a szervezetet.
Sziasztok! jó hogy végre egy bögrés mércés receptet is találtam ,bár nekem több folyadékot igényelt kicsit.almával fahéjjal és aszalt datolyával isteni,cukor nem is hiányzik belőle
Én fele tej -fele vízzel készítettem és cukor alma fahéjjal izesitettem de kicsit nyálkás lett és a tej ízétöl hányingerem lett:((ment a kukába:( ….mit rontottam el???
Sziasztok! 🙂
Nagy érdeklődéssel olvastam a receptet kedves Nóri. Már kiskorom óta komoly túlsúllyal küzködöm. Mindent kipróbáltam már a paleolit diétától kezdve a 90 napos csodadiétáig, de nem használt. Már-már teljesen kilátástalan helyzetben éreztem magam, amikor egy nagyon jó barátnőm mutatta ezt a zabkása receptet.
Újévkor megfogadtam, hogy adok neki egy esélyt. Az első adagtól délutánra már nem tudtam elhagyni az egyetemi mosdót. Eleinte elviselhetettlen volt, de rájöttem hogy ha folyamatosan hasmenésem van akkor az évek óta tartó sulyproblémám előbb-utóbb megoldódik. Ezért minden nap reggelire elkészítem a napi kásaadagomat.
Már több mint egy hónap eltelt és a mindennapos hasmenésnek köszönhetően 15 felesleges kilótól szabadultam meg. Ámbár bőröm veszített feszességéből, nagyon elégedett vagyok új alakommal.
Szerintetek ez normális reakció? Menjek orvoshoz?
Sok Puszi!!! 🙂
Zita
A hasmenés semmiképpem sem normális reakció. Ugyan a rostos táplálékok megindíthatnak a szervezetben egy tisztító, méregtelenítő folyamatot, tehát a rövid ideig tartó lazább széklettől nem kell megijedni, de a Te esetedben, ha már több, mint egy hónapja tart, mindenképpen megnézetném, utánajárnék, hogy mi a gond.
Hasmenés esetén a tápanyagok felszívódása is csorbát szenvedhet, hiányállapotok alakulhatnak ki. Járj utána mindenképpen!
Sok sikert!
Nóri
Kedves Nóri!
Köszönöm a válaszodat. Időközben arra jöttem rá, hogy amennyiben kefír élőflórával összekeverem, az egész dolog lemegy suli előtt. Nagyban meggyorsítja a folyamatot, így nem kell tartanom a váratlan meglepetésektől. Nagymamám bába, megkérdeztem tőle, hogy ez vajon normális-e, azt mondta nincs ezzel semmi baj, amíg fogyok nehogy abbahagyjam. Hihetetlen, hogy ilyen könnyedén is megszabadulhatok a feles kilóktól, már ajánlottam a barátnőimnek is! 🙂
Néha nehezebb kaják után is mikor bűntudatom van csak előveszek egy adaggal a hűtőből, és máris jobban érzem magam.
Próbáljátok ki ti is, puszi mindenkinek 🙂 🙂
Zita
Stiasztok
Én életemben ma ettem elősször zabkását. És isteni finom volt. Bár én tejjel és cukorral csináltam de mindenképp az egészséges váltotattal folytatom. Fogyás szempintjábol szeretném egy hosszabb diéta keretében fogyasztani. Szerintetek lehet fofyni vele??